Terug naar de begin pagina met het weer in Silvolde

 Actueel
 Webcam

 Weerbericht
 Weerpresentatie

 Weerpraat
 Weeroverzicht
 Weerstations
 Weergaloos
 Weerweetjes
 Weerlinks

 Weerdag
 Te koop
 Banner
 Stationinfo
 Weerdiensten

 Regiolinks
 Regioagenda
 Boertour

 Gastenboek
 Contact

reactie op de website, voor meer info klik op contact

Weerpraat 2003
Weerpraat 2003 Jan. Feb. Mrt. April Mei Juni Juli Aug. Sept. Okt. Nov. Dec.
31-7 Mist in de ochtend, overdag zonnig en zomers warm
Gisteravond was er eerst nog wat bewolking aanwezig en op een enkele plaats viel nog een onweersbuitje. Bij zonsondergang werden de wolken beschenen door de zon die hierdoor rood tot oranje achtige kleurden. In de loop van de avond begon de bewolking steeds meer te breken en werd het rond middernacht vrijwel helder. De temperatuur daalde gestaag waarbij al enkele mistbanken onstonden. In de nacht onstond er op grote schaal mist en liep het zicht terug tot 75 meter. Bij zonsopkomst was het in het westen al helder terwijl in het oosten de mist langzaam begon op te lossen. In de loop van de morgen kwam de zon er steeds beter door. In de middag was er alleen wat sluierbewolking aanwezig. Bij weinig wind uit variabele richting liep het kwik in het hele land op naar zomerse waarden. In Gelderland werd het zo'n 26 tot 27 graden. 
30-7 Bewolkte dag met de middag lokaal pittige buien met onweer.
In de loop van de nacht nam de bewolking toe waarbij het kwik niet verder daalde dan zo'n 15 tot 17 graden. In de loop van de nacht viel al wat regen in het westen van het land. In de vroege ochtend begon het ook wat te regenen in het westelijk deel van Gelderland. En een paar uur na zonsopkomst regend het ook in de Achterhoek. Op veel plaatsen viel wat lichte regen. De opbrengst was minimaal. Gaande weg de ochtend kwamen er vanuit het westen alweer een paar kleine opklaringen. In de middag probeerde de zon er ook even bij te komen maar dat stelde niet veel voor. In Borculo werd amper 1 uur zon gemeten. In de namiddag onstond er een buienlijn waarbij ook onweer aanwezig was. Uit dit buienlijntje viel lokaal in korte tijd aardig wat neerslag. In Arnhem viel in 20 minuten ruim 13 mm en in Borculo viel ook nog ruim 10 mm uit een bui. Er waren meer plaatsen in Gelderland die in de namiddag nog een bui kregen. De wind was zwak tot matig uit zuid tot zuidoostelijke richting waarbij de temperatuur opliep naar zo'n 23 tot 24 graden.
Een aantal plaatsen met hun etmaalaftapping in mm om 20:00 uur: Gaanderen 9,0  Dichteren 4,6  Silvolde 2,5  Brummen 0,5  Dieren 1,2  Borculo 17,4  Steenderen 3,2  Doetinchem 2,9  Arnhem 13,0  Ruurlosebroek 23,0  Vorden 17,5  Zevenaar 4,0
29-7 Zomerse dag
De nacht verliep vrijwel onbewolkt waarbij de temperatuur daalde naar lokaal 10 graden op het platteland en 12 tot 14 in de bebouwde kom. De dag begon zonnig en het was vrijwel onbewolkt. In de loop van de morgen onstonden er wat wolkenvelden en wat stapelwolken waaruit geen neerslag is gevallen. De bewolking was over het algemeen een stuk minder als gisteren en daardoor kon de zon vrijwel ongehinderd blijven schijnen, de temperatuur is daarom overal in Gelderland tot zomerse waarden opgelopen waarbij de maxima lagen tussen de 25 en 27 graden. In Borculo werd tot aan de waarnemingen bijna 13 uur zonneschijn gemeten.  Er stond vandaag een zwakke tot matige zuid tot zuidwesten en later in de middag zuid tot zuidoost. 
28-7 Flinke stapelwolken
Gisteravond kwamen er nog een paar stapelwolken langs maar in de nacht was de meeste bewolking verdwenen. Het koelde bij weinig wind en een vrijwel heldere hemel af tot zo'n 14 graden. De ochtend begon ook vrijwel onbewolkt met veel zonneschijn. In de loop van de ochtend nam de bewolking toe en onstonden er ook grote stapelwolken. De zon kreeg het steeds moeilijker en moest soms verstek laten gaan. De lucht zag er soms dreigend uit maar op de meeste plaatsen is het droog gebleven. In Arnhem werden nog wel een paar spetters gevoeld. In de loop van de middag loste de meeste bewolking op en kwam de zon er nog even goed bij. De maximum temperatuutr kwam rond de 24 graden uit. De wind was zwak tot matig eerst tussen zuid en zuidwest, later in de middag uit westelijke richting. 
27-7 Buiige regen in de nacht, overdag wolken en een beetje zon
Gisteravond is het vanuit het zuiden gaan regenen. Het regengebied breide zich gestaag naar het noorden uit. Er volgde een natte nacht met lokaal soms flinke regenval. De neerslaghoeveelheden lagen tussen de 6 en 18 mm in Gelderland. De meeste neerslag viel echter in het zuiden met hoeveelheden die lagen tussen de 15 en 30 mm, o.a in Eindhoven werd 25 mm afgetapt.. Door de bewolking ging de temperatuur maar langzaam omlaag om uiteindelijk rond de 17 graden uit te komen als minimum temperatuur. In de ochtend trok de laatste neerslag naar het noordoosten weg. De ochtend en een deel van de middag bleef de bewolking flink overheersen. De zon kwam er wel af en toe door maar kon in de loop van de middag pas wat meer gaan schijnen. Op een enkele plaats viel er, zowel in de ochtend als in de middag, een paar spetters regen dat nauwelijks meetbare neerslag op. In de tweede helft van de middag nam de bewolking weer wat toe maar het is droog gebleven. De wind was eerst zuidwestelijk maar in de middag ruimend naar west. Er stond over het algemeen een stevige wind, matig 3 - 4 beaufort, tot soms vrijkrachtig, 5 beaufort. 
Een aantal plaatsen met hun etmaalaftapping in mm om 8:00 uur: Velp 7,3  Vorden 11,0  Ruurlo 11,8  Meddo 6,0  Silvolde 9,4  Zevenaar 14,0  Lobith-Tolkamer 17,5  Dichteren 16,5   Gaanderen 12,0  Miste 6,7  Steenderen 13,4  Ulft 9,7  Lichtenvoorde 7,5  Dieren 12,3  Gaanderen 12,0  Borculo 15,0   Brummen 9,7   
26-7 Bewolking overheerste
Gisteravond begon het in de avond wat te regenen. Tot een eindje in de avond regende het op de meeste plaatsen licht en soms even matig. Onder de bewolking bleef het kwik rond de 16 graden steken. De aftappingen in de ochtend lagen tussen de 0,5 en 3 mm.  In de ochtend dreef er nog bewolking over van de storing die in de nacht gepasseerd was. Later kwamen er opklaringen en scheen de zon af en toe.Bij een zwakke tot matige west tot zuidwesten wind liep de temperatuur in de middag op tot cá 23 graden. In de namiddag nam de bewolking weer toe en was het gebeurt met de zonneschijn. Het wed allemaal wat rustiger waarbij de wind gekrompen was naar zuid tot zuidoostelijke richting. Op een paar spetters na is het overdag droog gebleven.  
25-7 Wisselend bewolkt met zonnige perioden
De nacht begon vrijwel geheel bewolkt maar gaande weg kwamen er weer opklaringen. De temperatuur lag rond de 14 graden. In de ochtend passeerde er nog even wat lagere bewolking maar spoedig ging de zon schijnen. In de loop van de ochtend onstonden er wat kleinere stapelwolkjes. De zon bleef echter de overhand houden tot een eindje in de middag. . Vanaf het middag eten begon de hogere en middelbare bewolking snel toe te nemen en daardoor ging de zon soms wat fletser schijnen. Later werd de bewolking zo dik dat er soms een spatje regen uitviel. Echter dit was zo weinig dat het op de meeste plaatsen nog geen meetbare neerslag opleverde. 
24-7 Veel bewolking met zonnige perioden, in de middag regen.
In de nacht trokken nog wat buitjes over de provincie die een kleine hoeveelheid aan neerslag achterliet. De minimum temperatuur lag rond de 16 graden. Vanochtend werd er in Meddo5 mm  afgetapt, Silvolde, Lobith, Arnhem en Doetinchem 4,  Ulft 2, Zevenaar en Brummen  en in Vorden 0,5 mm. In de ochtend werd het overal droog. Er waren wolkenvelden met zonige perioden. Tot de middag is het vrijwel op alle plaatsen droog gebleven. Er viel soms wel wat maar nog niet de moeite waard. In de loop van de middag onstond er een buienlijntje dat meer opleverde en in korte tijd tussen de 6 en 10 mm aan neerslag opleverde in de Achterhoek. Op de veluwe viel lokaal rond de 15 mm en in Nijmegen werd 19 mm afgetapt. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 23 en 25 graden maar daalde na de passage van het front in korte tijd tussen de 5 en 7 graden. Lokaal kwam er ook wat onweer voor. Het voelde over het algemeen wel broeierig aan. De wind was zwak tot matig uit overwegend westelijke richting.
23-7 Een droge dag met zon en wolkenvelden.
De nacht verliep vrijwel onbewolkt waarbij het kwik over het algemeen daalde tussen de 12 en 14 graden. De dag was een copy van gisteren. In de ochtend was er veel zon met wolkenvelden. Later onstonden er stapelwolken die de zon som wat afschermden. Tot neerslag is het in Gelderland niet gekomen maar wel in de kop van Friesland vielen enkele buitjes. Op het IJsselmeer onstonden ook wat waterhoosjes en dat geeft aan dat het weer niet stabiel is. De wind was in de ochtend zwak en later op de dag matig uit west tot zuidwestelijke richting. De maximum temperatuur kwam uit rond de 27 graden. Zo werd het in Lobith/Tolkamer 26,4 en Doetinchem noteerde een maximum van 26,8 graden. Het aantal uren zonneschijn lag tussen de 8 en 10 uur. Een aardige dag met mooie hollandse luchten. 
22-7 In de nacht een (onweers)buitje, overdag een afwisseling van zon en wolken 
In de nacht onstond er uit wat restanten van een onweersbuis een aktief buienlijntje. Het trok vanaf het midden van het land richting Gelderland naar het noordoosten weg. Lokaal was er ook nog wat onweer aanwezig. De neerslag hieruit lag tussen een paar tienden, o.a in Doetinchem en ruim 4 in Meddo. In de ochtend had het regengebied de provincie verlaten en kwam de zon erdoor. De ochtend verliep met een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. In de loop van de dag onstonden er ook wat stapelwolken maar geen bereikte het buienstadium zodat het overdag droog is gebleven. Het werd niet meer zo warm als de afgelopen dagen. Op de meeste plaatsen werd nog wel de zomerse grens gehaald maar met een matige west tot zuidwesten wind kon het kwik niet meer zo hoog oplopen. Het maximum lag vandaag lag zowel in de bebouwde kom als erbuiten kom rond de 26 graden.    
21-7 Overdag toenemende bewolking gevolgd door lokaal zware onweersbuien
In de nacht waren er flinke opklaringen en koelde het af naar zo'n 14 graden. De ochtend verliep droog met flinke zonnige perioden. In de middag verscheen er meer bewolking en onstonden er wat stapelwolken die plaatselijk het buienstadium bereikten.  De hevigste onweersbuien vielen in de Achterhoek. In de omgeving van Groenlo richting de Duitse grens werd het wit van de hagel en waaiden bomen om door de extreme wind.  Tussen 17:30 en 17:50  uur viel er in Groenlo 33 mm aan neerslag waarbij sommige straten en weilanden min of meer onder water stonden. Met de hoeveelheid van 74 mm die vijf dagen geleden is gevallen komt het neerslagtotaal binnen één week op ruim 100 mm in Groenlo. In de bui zaten hagelkorrels met een doorsnede van 1,5 tot 3 cm. In Meddo waren er windhoosachtige toestanden met windstoten van 87 km/uur, ook daar omgewaaide bomen.  De temperatuur daalde daar van ruim 25 graden naar 17 graden.  Binnen een uur was alles weer voorbij, waren er flinke opklaringen en kwam de zon er weer door. Er was vandaag over het algemeen weing wind uit variabele richtingen. De temperatuur liep voor de buien op naar 27 tot 29 graden. De hoogte van de temperatuur was sterke afhankelijk van de hoeveelheid zon.  De hoeveelheid neerslag in Geldrland lag tussen 0,0 en de 33 mm die in Groenlo viel.  Zo zijn er dus plaatsen waar de droogte nog voort duurd en plaatsen waar het water als het ware weggepompt kan worden. Op het kaartje is met een witte pijl aangegeven waar het noodweer heeft plaats gevonden tussen 17:00 en 18:00 uur.
Een aantal plaatsen met hun neerslagaftapping in mm om 20:00 uur: Groenlo 33,0  Duiven 5,1   Zevenaar 7,0  Zieuwent 6,6  Meddo 1,8  Zelhemsebroek 6,6  Gaanderen 9,0  Doetinchem 4,0  Velp 0,8  Dieren 0,8  Silvolde 0,1  Arnhem 2,2  Lichtenvoorde 3,3  Ulft <0,1  Miste 0,0   Ruurlosebroek 22,0  
20-7 Zwoele nacht en een tropische dag
Gisteravond bleef het nog lang aangenaam buiten. De temperatuur daalde bij weinig wind maar heel langzaam. Om middernacht lag het kwik nog rond de 21 graden. In de nacht daalde de temperattur maar langzaam naar beneden en kwam uit tussen de 16 en 18 graden bij zonsopkomst. zeer warm. De nacht verliep vrijwel helder en de zon kon bij opkomst ongehinderd gaan schijnen. De temperatuur liep snel op en in de loop van de ochtend werd de zon alleen wat gehinderd door wat hogere sluierbewolking. Rond het middaguur onstonden er wat stapelwolken maar neerslag is er niet uitgevallen. De zon overheesrte in de middag en het was breoierig warm. Bij een zuidoosten wind liep de temperatuur wederom op tot boven de 30 graden in Gelderland. Op de Veluwe werd het zo'n 32 graden en in de Achterhoek werd 33 tot 34 graden, o.a in Zieuwent werd het 34 graden.  In de namiddag tussen 16 en 17:00 uur draaide de wind naar het westen en nam in kracht toe tot matig. Hierbij volgde enige afkoeling en daalde de temperatuur van 33 naar 25 graden. Het was metteen een stuk aangenamer. Tegelijke tijd nam de bewolking toe en vielen er op veel plaatsen een paar spetters. Lichtenvoorde had met 0,5 mm de meeste neerslag Het was niet meer dan een paar druppels op een gloeidende plaat. De ooster buren kregen wel met onweersbuien te maken. Er vielen lokaal zware buien met hagel en forse windstoten. De regen ging dus deze keer aan onze neus voorbij.  
19-7 Tropische dag
De nacht verliep vrijwel onbewolkt waarbij het bij weinig wind afkoelde tot zo'n 13 graden op het platteland. In de bebouwde kom bleef het een paar graad warmer. Boven de weilanden was wat grondnevel onstaan maar deze verdween spoedig bij het opkomen van de zon. In de ochtend was ook weinig bewoling aan wezig en op veel plaatsen was het al onbewolkt. De temperatuur liep snel op en rond het middaguur was de 25 graden al gepasseerd. In de middag kwamen wat onschuldige stapelwolkjes over en werd de temperatuurs stijging wat getemperd. In de namiddag toen het weer vrijwel helder was liep het kwik op tot tropische waarden. In de stad Arnhem werd het 33, in Doetinchem 31 en op veel andere plaatsen ruim 30 graden. In heel Gelderland werd op de meeste plaatsen de tropische grens gehaald.  Het was trouwens in heel Nederland zomers warm. Met een zwakke tot soms matige zuidoosten wind werd veel warme lucht aangevoerd.        
18-7 Zon en wolken wisselen elkaar af.
Gisteravond viel er op enkele platsen nog een paar spetters. Rond middernacht was het licht bewolkt maar in de loop van de nacht schoven er wolkenvelden over. Het werd met 16 to 17 graden niet koud. In de ochtend was het bij zonsopkomst vrijwel geheel bewolkt maar spoedig kwamen er vanuit het westen wat opklaringen. De dag begon met zonige perioden afgewisseld met wolkenvelden. Zon en wolken hielden elkaar mooi in evenwicht. Bij een zwakke tot matige zuidwesten wind liep de temperatuur op naar ca 24 graden. In de middag werden de opklaringen breder en kwam de zon er nog goed door. De temperatuur schoot daardoor omhoog zodat op veel plaatsen nog een zomersedag genoteerd kon worden. Het werd o.a in Gaanderen nog 25,9 graden en in Brummen werd met 24,9 net niet de zomerse grens van 25 graden gehaald. In de middag viel er in Brummen ook nog een klein buitje wat niet meer als een paar spetters opleverde in de regenmeter.    Tijdens de waarnemingen was het zover opgeklaard dat er nog maar een paar wolkjes aanwezig waren
17-7 Noodweer in de Achterhoek.
Gisteravond was het raak tussen de lijn Zutpen- Winterswijk. Hevig noodweer zorgde voor veel ongemak. In de avond waren er onweersbuien aktief waarbij hagel maar ook flinke windstoten aanwezig waren. In het Ruurlosebroek werd een windstoten gemeten van 127 km/u . Bomen werden ontworteld en er is veel schade aan landbouwgewassen. Op een camping in Ruurlo werden mensen geëvacueerd na een wolkbreuk waaruit in korte tijd bijna 50 mm neerslag viel. Tijdens de buien werd op diverse plaatsen ook hagel waargenomen. Ook in Lichtenvoorde was de brandweer lange tijd druk om omgewaaide bomen te ruimen. In de nacht was het nog broeierig en viel er ook nog wat neerslag maar de onweersbuien waren niet meer zo hevig als in de avond. De dag begon met veel bewolking en dat is overdag ook zo gebleven. Er viel nog een enkel buitje op de Veluwe maar in de rest van de provincie is het vrijwel droog gebleven. De zon kwam er in de loop van de middag ok steeds vaker door. Bij een zwakke tot matige zuid tot zuidwesten wind werd het zo'n 21 tot 23 graden. Een stuk koeler als de afgelopen dagen en niemand die er over klaagde.
 Enkele etmaalneerslagen afgetapt om 7:00 uur in de ochtend,  Groenlo had maar liefst 74 mm,  Ruurlosebroek 65, Vragender 57,  Miste 50,   Breedevoort 46,  Corle 43,  Hoog Keppel 47,   Woold 44,  Ziewent 41,  Lichtenvoorde 40 mm,  Meddo 38,  Aalten 34, Doesburg de Ooi 33,  Vorden en Doesburg City 31,   Brummen 26,  Doetinchem 24,   Lobith/Tolkamer 23,  Zevenaar 21, Dieren en Gaanderen 20,  Varsseveld 15,  Ulft 14, Terborg 13,  Silvolde 12, Duiven 10  en in Arnhem viel maar amper 1 mm aan neerslag.
16-7 Zeer warme dag
De nacht verliep warm en onbewolkt. De temperatuur bleef lange tijd boven de 20 graden om uit eindelijk bij zonsopkomst er net onder te duiken. De dag begon dus ook al met een hoge temperatuur en bij zonsopkomst schoot het kwik snel omhoog. Rond de middag was het al zo'n 30 á 31 graden. Aan het eind van de morgen en begin van de middag schoven er een paar wolkenveldjes langs die de zon soms even flets liet schijnen. Veel stelde het niet voor en de temperatuur liep nog op naar maximaal 34 tot 36 graden. In Meddo werd een maximum 35 graden behaald en zo'n hoge temperatuur was sinds 4 augustus 1999 niet meer voorgekomen. Met stadseffect werd in Winterswijk nog 38 graden behaald, de eerst keer dit jaar en waarschijnlijk ook wel de laaste keer zulke hoge temperaturen. In de loop van de middag werd vanuit het zuiden de bewolking dikker, maar ook ten oosten van de Achterhoek en Liemers ontwikkelde zich een onweersbui. Deze zorgde lokaal al voor veel neerslag in aan de Duitsekant van de grens. Op de Veluwe vielen ook een paar spetters  De wind was merendeel van de dag oostelijk maar in de namiddag variabel tussen oost en west tijdens de buien. Eerts zwak tot matig, later matig tot soms vrij krachtig.  Tijdens de waarnemingen werd er in Zieuwent al ruim 6 mm afgetapt, Lichtenvoorde 5,4 en in het Ruurlosebroek ruim 12 mm van de eerste onweersbui. In het noordwesten van de Provincie had Hardewijk al ruim 3 mm in de regenmeter zitten.. In Silvolde en op veel plaatsen tenzuiden van de lijn Arnhem-Doetinchem was dusver niets gevallen.        
Meldingen na 21:00 uur: * Neerslag uit een onweersbui na 20:00 uur in Lichtenvoorde 30 mm, Meddo en Miste 26 mm    *   In Ruurlo werd de oefenwedstrijd de Graafschap tegen een streekelftal afgelast vanwege onweer en hevige regenval.  * In het Ruurlosebroek zware regenbui met hagel en zware windstoten van max. 127 km/u,  hierdoor veel schade aan bomen en landbouwgewassen. Totale neerslag uit de buien ruim 50 mm   *  Ten noorden van de lijn Schiphol - Arnhem, diverse meldingen van hevig noodweer  
15-7 Tropisch warm
Het was wederom helder in de nacht waarbij het kwik toch nog wat verder daalde als verwacht. In de bebouwde kom was het dan wel 15 tot 16 graden maar op het platteland daalde de temperatuur tot een graad of 12 in o.a Miste bij Winterswijk. De dag was op zich een copie van gisteren alleen wed het een paar graden warmer. Bij het KNMI in de Bilt werd de 30 graden overschreden maar ook in Gelderland was het tropsich warm met temperaturen van 30 tot lokaal 32 graden. De wind was net als de dagen ervoor matig uit het oosten. Hiermee werd droge lucht aangevoerd wat resulteerde in een lage luchtvochtigheid van zo'n 25% als minimum. Voor de meeste mensen maakt de combinatie van de matige oosten wind en de droge lucht het nog een tamelijk aangename dag ondanks de hoge temperaturen..     
Maximum temperatuur Windkracht Luchtvochtigheid
14-7 Overal boven de 25 graden
De nacht verliep helder waarbij de temperatuur daalde tot zo'n 12 tot 15 graden. Overdag bleef het ook onbewolkt en was er een mooie blauwe lucht te zien. Bij volop zon liep de temperatuur op tot ruim 26 graden op het platteland en 27 tot 29 graden in de bebouwde kom. In vrijwel geheel Nederland is de temperatuur bovende 25 graden uitgekomen. Het voelde ondanks de hoge temperaturen aangenaam. Dit was mede te danken aan de lage luchtvochtigheid en de oostnoorsoosten die de dag door matig was. 
13-7 Zonnige dag
De nacht verliep vrijwel helder waardoor het bij een zwakke noorden wind afkoelde tot rond 9 graden op het platteland tot rond de 11 graden in de bebouwde kom. In de vroege ochtend was het licht nevelig maar deze verdween spoedig bij het opkomen van de zon. In de ochtend ontstonden er enkele onschuldige stapelwolkjes en waren enkele vliegtuigstrepen (contrails) te zien. In de middag was de bewolking geheel opgelost en zo verliep de rest van de middag wolkenloos. De temperatuur liep in de middag op naar zo'n 23 graden op het platteland en 25 graden werd het in de bebouwde kom. De wind kwam vandaag uit het noordoosten en was in de ochtend zwak maar nam later toe tot matig. 
12-7 Stapelwolken en zon
Gisteravond waren er opklaringen. De nacht verliep wisselend bewolkt en bij weinig wind uit het westen koelde het af tussen de 9 en 11 graden. De ochtend starte nog wel zonnig maar in de loop van de ochtend ontstonden er steeds meer stapelwolken. Aan het eind van de ochtend en een groot deel van de middag ging de zon soms schuil achter de bewolking. Bij een zwakke tot matige west tot noordwesten wind voelde het som fris aan als de zon er even niet was. Neerslag is er niet gevallen. In de namiddag nam de bewolking weer langzaam af. De opklaringen werden steeds breder en de zon kreeg weer duidelijk de overhand. De maximum temperatuur kwam met 22 á 23  graden een beetje lager uit als de afgelopen dagen. 
11-7 Wolkenvelden en opklaringen
Gisteravond hadden we een mooie zonsondergang bij een wisselende hoeveelheid bewolking.  In de nacht kwamen er wolkenvelen opzetten en was het soms zelfs geheel bewolkt geworden. De temperatuur daalde onder het wolkendek niet verder dan 16 tot 17 graden. In gebieden waar wat minder bewolking aanwezig was kwam het kwik een paar graden lager uit, o.a in Meddo werd een minimum temperatuur gemeten van 14 graden. In het begin van de dag trok de bewolking weer gedeeltelijk weg en kwam de zon zo nu en dan te voorschijn. In de loop van de ochtend nam de bewolking echter weer toe en moest de zon verstek laten gaan. Er onstonden stapelwolken die er soms dreigend uitzagen maar tot neerslag is het niet gekomen. De temperatuur liep rond de middag op naar 25 tot 26 graden en dat is in de middag ook lange tijd zo gebleven. De wind die aan het begin van de dag zuid tot zuidwest was draaide in de loop van de middag na west tot noordwest. In de loop van de dag nam de wind ook steeds meer in kracht toe, was het in de ochtend nog zwak tot matig in de middag was het matig tot vrijkrachtig. Toen de wind uit het noordwesten waaide koelde het snel af. De temperatuur daalde in een par uur tijds zo'n 5 graden. Tijdens de waarnemingen om 20:00 uur werden de opklaringen steeds breder
10-7 Zomerse dag
Gisteravond was er eerst nog hogere bewolking aanwezig. Gaande weg de nacht werd het bijna geheel helder en met een noordelijk briesje kon het lekker afkoelen. De laagste waarden kwamen uit tussen de 8 en 10 graden. De ochtend begon met een klein beetje bewolking maar daar had de zon geen last van. Gaande weg de ochtend werd het helder en liep de temperatuur gestaag op. In de middag onstonden er wat onschuldige stapelwolkjes met daarachter een mooie blauwe lucht.  De temperatuur bereikte in de namiddag de hoogste waarden en lag rond de 25 graden. Wat de wind betreft verliep de dag over het algemeen rustig. De richting was in de nacht noord en overdag merendeels zuidoost. 

* Op het kaartje zijn de maximum temperaturen weergegeven

9-7 Bewolkte start, in de middag steeds meer zon.
De nacht verliep grotendeels bewolkt waarbij de minimumtemperatuur bij 15 á 16 graden bleef steken. De dag begon ook grotendeels bewolkt met zo nu en dan wat kleine opklaringen. Ondanks de bewolking liep de temperatuur bij weinig wind lekker op. . In het noorden waren al opklaringen aan wezig maar in Gelderland moesten we tot de middag wachten voordat de zon er echt doorkwam. Het eerste was er zon in het noorden van de provincie en later ook in het zuiden. In de middag ging de wind meer naar noordwest en nam wat in kracht toe  Door de aanvoer van wind overzee werden er ook stapelwolken aangevoerd. De temperatuur liep ondanks de zon niet meer zo hard omhoog. In de namiddag werd de hoogste temperatuur behaald waarbij de thermometer rond de 23 graden uitkwam. Het was net even iets minder als de vorige dag. Lokaal werd op beschutte plaatsen met tuineffect de 25 graden bijna gehaald.
8-7 Droge benauwde dag. 
Gisteravond klaarde het steeds meer op en rond middernacht was het vrijwel onbewolkt. Gaande weg de nacht was het wisselend bewolkt waarbij de temperatuur daalde tot onder de 10 graden op het platteland waar ook wat nevel onstond.  In de bebouwde kom bleef het met 11 tot 12 graden wat warmer. De dag begon op veel plaatsen met wat bewolking en nevel. Maar gaande weg de morgen kwam de zon erdoor en verdween de nevel, er bleef alleen wat hogere bewolking over. Maar gaande weg de middag werd de hogere bewolking dikker en betrok het in de middag geleidelijk. In de namiddag viel er o.a in Aalten, Borculo en  Dieren een spat regen. Meer neerslag viel er in het noorden van het land al waren de hoeveelheden niet groot. De maximumtemperatuur kwam op 23 á 24 graden uit en bij weinig wind uit westelijke richtingen voelde het benauwd aan. 
* Op de foto is men met een combine bezig om wintergerst te dorsen. 
7-7 Op de meeste plaatsen een droge en warme dag met wat zon
Was het gisteravond tijdens de waarnemingen nog vrijwel geheel bewolkt een klein uur later kwamen er brede opklaringen 
de provincie binnen. Na een bewolkte dag werd de zon dan toch nog even zichtbaar. Begin van de nacht was er weinig bewolking met lokaal wat opklaringen zodat de temperatuur kon dalen tot rond de 11 graden op enkele plaatsen zoals o.a in Meddo, Miste en Borculo het geval was. Op andere plaatsen bleef het kwik bij 12 tot 13 graden steken. In de loop van de nacht nam de bewolking weer toe en bij het aanbreken van de dag was het op de meeste plaatsen zwaar gewolkt. In de loop van de morgen schoven wat opklaringen over en was de zon zo nu en dan even te zien. Echter in de loop van de morgen werd de bewolking weer zo dik dat er op sommige plaatsen een paar druppels viel. Er viel wat onmeetbare neerslag o.a in Apeldoorn, Brummen en Borculo. De zon brak zo nu en dan door en dat was genoeg om de temperatuur in de middag lekker op te laten lopen naar zomerse waarden. De maximum temperatuur kwam uit rond de 23 graden. In Gaanderen werd het 23 en Lobith kwam aan 23,5 graden. Er was vandaag weinig wind die de meeste tijd  tussen noord en west waaide. In de middag even uit zuidwestelijke richting.  Door het vele vocht in de atmosfeer voelde het soms wel benauwd aan.
6-7 Hardnekkige bewolking
De nacht verliep wisselend bewolkt waarbij de temperatuur daalde tot rond de 14 graden. Overdag hadden we te maken met hardnekkige bewolking dat vanaf de noordzee het land binnenschoof. Het bleef op de meeste plaatsen droog alleen Dieren in Gelderland en in provincie Overijssel melden Twente en Eelde wat lichte regen. Opklaringen waren er in de middag in het westen en sporadisch in het zuiden van het land. In Gelderland werd het zonder  zonneschijn zo'n 18 graden. o.a in Borculo en Meddo 17,7 graden en Arnhem had 18,1  graden als maximum. In het westen en zuiden werden kwikstanden behaald van 20 tot 22 graden. De wind was over het algemeen westelijk zwak tot matig. Het was vandaag wel de eerste echte droge dag in Gelderland deze maand.
6-7 Wolken overheersen
In de nacht was er veel bewolking waaruit soms wat lichte neerslag viel. De hoeveelheid bleef overal onder de 1 mm. Door de bewolking daalde de temperatuur niet verder dan 13 tot 14 graden. De ochtend begon zwaar bewolkt en soms viel er wat lichte neerslag. Rond het middaguur werd het wat droger en waren er een paar kleine opklaringen. In de tweede helft van de middag kwam de zon er soms even door. De temperatuur die lange tijd rond de 18 graden lag liep met het beetje zon op naar 19 tot 20 graden. De wind waaide vanmorgen uit het westen en later in de middag uit het noordwesten en was over het algemeen matig. De neerslaghoeveelheid die overdag viel bleef bij een paar tienden steken.
4-7 Een beetje herfst
Gisteravond na de waarnemingen viel er op een enkele plaats nog wat neerslag. Grote hoeveelheden waren het niet meer. In de loop van de avond klaarde het op en was het overal droog. In de loop van de nacht nam de bewolking weer toe en viel er weer wat lichte regen. Het bleef ook deze keer tot een paar spetters beperkt. Door de bewolking koelde het niet verder af dan zo'n 14 graden. De dag verliep ook bewolkt met in de loop van de ochtend en de eerste helft van de middag af en toe wat lichte regen of motregen. De dag verliep zonloos en bij een meest matige westen wind liep het kwik niet er hoog op. De neerslaghoeveelheden vaieerden van een paar tienden tot maximaal 2 mm.  De maximum temperatuur kwam op 16 tot 18 graden uit. Iets meer als 16 graden werd het in Borculo en de 18 graden werd behaald in de bebouwde kom van Arnhem. De combinatie van wolken, wind en een lage temperatuur zorgden ervoor dat het een beetje herfstachtig aanvoelde vandaag.
3-7 Lokaal wolkbreuken
De nacht verliep op de meeste plaatsen droog waarbij het afkoelde tot zo'n 12 graden. In de tweede helft van de nacht begon het op een aantal plaatsen te regen. In de ochtend breide de buien zich gestaag uit. Later waren er enkele opklaren maar in de loop van de morgen en in de middag was het een komen en gaan van buien. Lokaal waren er wolkbreuken waarbij in korte tijd veel neerslag viel dat even voor wateroverlast zorgde. In de Achterhoek viel de meeste neerslag, zo hadden Silvolde en Ulft 45 mm, en kwamen wegen maar ook akkers tijdelijk onder water te staan. Er was in de middag lokaal wat onweer aanwezig. Op de wegen gebeurde een paar ongelukken door aquaplanning. Er waren soms enkele piepkleien opklaringen zodat de temperatuur met een beetje zon nog op kon oplopen naar ruim 18 graden. De wind was matig en kwam uit zuidwesten tot westen. Met de hoeveelheden neerslag van de eerste drie dagen is net zoveel en op wat plaatsen al meer gevallen als in de gehele maand juni.

* Op de foto is een aardappelperceel dat het water ook niet zo snel kon verwerken

Een aantal plaatsen met hun neerslagaftapping in mm om 20:00 uur: Westendorp 29,0  Doetinchem 35,1  Ulft 45,2  Borculo 30,0  Brummen 16,5  Lochem 27,0  Miste 20,6  Dichteren 34,4  Wehl 35,0  Gaanderen 38,0  Zelhem 19,8  Terborg 33,6  Meddo 11,8  Dieren 18,6  Woold 25,0 Arnhem 10,3  Silvolde 44,7  Doesburg 31,0  Steendern 19,6  Lichtenvoorde 14,5  Velp 26,0  Varsseveld 25,0  Lobith 39,0  Aalten 35,0  Zevenaar 17,0  Vorden 28,5
2-7 Lokaal pittige buien
Gisteravond viel er nog een beetje neerslag. Later klaarde het steeds meer op en waren er alleeen maar een paar wolkenvelden over. In de tweede helft van de nacht nam de bewolking weer toe en ging het regenen. De temperatuur lag zo'n beetje rond de 14 graden.  In de ochtend trok een gebied met buiige regen naar Duitsland weg. Echt droog werd het niet want soms druppelde het nog wat na. Met een westen tot zuidwesten wind werd koele en onstabiele lucht aangevoerd waaruit in de middag lokaal nog een paar stevige buien vielen. Tussen de buien door was er soms ook een straaltje zon maar veel stelde het allemaal niet voor. Bij een matige zuidwesten wind kwam de maximum temperatuur uit rond de 18 graden. In Borculo werd het 17,7 graden en in Meddo werd een maximum van 18,8 graden gemeten. Op veel plaatsen o.a in het Zelhemsebroek bleef de dagtemperatuur sinds 25 mei weer onder de 20 graden
Een aantal plaatsen met hun neerslagaftapping in mm om 20:00 uur: Silvolde 9,4  Miste 9,5  Meddo 12,7  Arnhem 12,5  Dichteren 13,1  Dieren 7,6  Steenderen 7,0  Ulft 10,5  Borculo 8,8  Brummen 6,2   Gaanderen 14,0  Zelhem 8,7  Varsseveld 14,4
1-7 Zonnige start, in de loop van de middag onweersbuien 
In de nacht vielen er een paar lichte buitjes dat niet veel opleverde aan neerslag. Na de neerslag klaarde het op en bij het aanbreken van de dag was het vrijwel onbewolkt. De dag begon met veel zon maar later in de ochtend ontwikkelde zich steeds meer stapelbewolking. De zon kreeg het steeds moeilijker en rond het middaguur vielen er al een paar kleine buitejs maar veel stelde het allemaal nog niet voor. Tot halverwege de middag was er een afwisseling van wolken en een beetje zon. Daarna begon de lucht steeds dikker te worden. Het eerste vielen er buien in het zuidwesten van Gelderland  waarna later ook buien vielen in de rest van de provincie. Het waren kortstondige hevige buien met onweer en op wat plaatsen ook hagel, o.a. in Vorden. Maar door het lokale karakter van de buien waren er grote neerslagverschillen. Zo viel er in Steenderen 2 mm en had Ulft 15 mm in de regenmeter zitten. Later trok het onweer naar het noordoosten weg en waren er opklaringen. De zon kwam er ook weer bij. En tijdens de waarnemingen om 20:00 uur waren er mooie luchten te zien met een afwisseling van zon en wolken. 

 

Een aantal plaatsen met hun neerslagaftapping in mm om 20:00 uur: Silvolde 8,0  Miste 4,6  Dichteren 4,6  Meddo 5,8  Borculo 6,0  Gaanderen 6,2  Ulft 14,8  Steenderen 2,0  Dieren 2,2  Velp 3,5