Terug naar de begin pagina met het weer in Silvolde

 Actueel
 Webcam

 Weerbericht
 Weerpresentatie

 Weerpraat
 Weeroverzicht
 Weerstations
 Weergaloos
 Weerweetjes
 Weerlinks

 Weerdag
 Te koop
 Banner
 Stationinfo
 Weerdiensten

 Regiolinks
 Regioagenda
 Boertour

 Gastenboek
 Contact

reactie op de website, voor meer info klik op contact

Wederweetjes 2006
 Weerweetjes 2006                 2005 2004 2003 2002
31/12 Jaar 2006, warmste sinds metingen in 1706

Het jaar begon nog aan de koude kant met tot begin maart winterweer. Tot schaatsen kwam het niet, maar af en toe vroor het een paar nachten achter elkaar en zo nu en dan viel er ook wat sneeuw. Het uitsneeuwen van een hardnekkige mistlaag verbaasde ook de meteorologen in ons land. Rondom Nijmegen kwam een sneeuwdek van 2 centimeter tot stand. De koudste periode beleefde we begin maart. Net als het jaar ervoor kwam met een noordelijke wind lucht vanuit de poolstreken afzakken richting ons land. Boven het water van de Noordzee kwamen buien tot ontwikkeling en op veel plaatsen in ons land was het begin maart wit van een (soms dikke) laag sneeuw.

Iets ten zuidwesten van Zwolle viel op 2 maart hevige sneeuw. De hoogste sneeuwophoping kwam tot stand nabij Elburg, er viel 25 centimeter sneeuw. In de nacht naar vrijdag 3 maart viel vooral in Zuid Holland en het Rivierengebied sneeuw (10 tot 12 centimeter). Overdag bleef het mistig en koud waardoor de sneeuwlaag op een aantal plaatsen vrijwel intact bleef.

In de loop van de maand ging de temperatuur omhoog, maar het duurde lang voordat het echt lente werd. Pas begin mei ging het de goede kant op, sterker nog, het werd gelijk zomer met in De Bilt 6 zomerse dagen (dagen met een maximumtemperatuur boven 25.0 graden). Normaal telt mei drie zomerse dagen. Het was van het begin van de maand tot de 14e zonnig en droog. Het tweede deel van de maand stond overigens in het teken van lagere temperaturen en een behoorlijke hoeveelheid regen. Vooral de duur van de neerslag viel op en de zon wist slechts af en toe door te breken.

In juni was het slechte weer van eind mei snel uit onze gedachten verdwenen. De zomer kwam helemaal terug en op een haar na was er tussen 9 en 13 juni sprake van een hittegolf. Wat aan het begin van de maand niet lukte was in de warmste juli in de afgelopen 300 jaar wel mogelijk. Tussen 30 juni en 6 juli was er sprake van een officiële hittegolf. Uiteindelijk kregen we nog een hittegolf, tussen 15 en 30 juli was het uitzonderlijk warm en zonnig. De tweede hittegolf duurde 16 dagen en daarmee kunnen we deze hittegolf plaatsen in het lijstje van langstdurende hittegolven sinds 1901. Het was niet alleen erg warm, ook was het uitzonderlijk droog. In de Achterhoek viel in juni minder dan 10 millimeter regen en ook in de julimaand bleef het zeer droog.

Augustus was echter een stuk natter, het was zelfs de natste maand sinds 1901. Gemiddeld viel er over het hele land 184 mm regen tegen 62 mm normaal. Het Zeeuwse Schoondijke kreeg 320 mm te verwerken. De neerslag viel vaak in enorme plensbuien waardoor de neerslagverdeling over het land zeer grillig was.

Na de natte en kille augustusmaand kwam in september de zomer helemaal terug met in totaal 26 dagen waarbij het in De Bilt 20 graden of meer werd (nieuw record). Op 8 dagen kwam het kwik zelfs boven 25 graden uit. Meest opvallend waren de zwoele nachten, afkoelen deed het nauwelijks. Verder scheen de zon uitbundig en met gemiddeld 12 millimeter regen was het een uitzonderlijk droge maand.

Het warme weer kreeg ook in oktober en november een vervolg. Op 26 oktober werd het op veel plaatsen nog 20 graden of meer. In het noorden van Limburg werd nabij Arcen 23.3 graden gemeten. Op de eerste novemberdag kwam het nog tot een storm, vooral het noorden van het land ondervond hier hinder van.

De eerste vorst werd pas op 10 december bijgeschreven. Alleen in december 2000 kwam het in een winterseizoen later tot vorst (de 17e). Tot het eind van het jaar bleef het zacht al was het tijdens de kerst wel aan de kille kant. Door een hardnekkige wolkendeken koelde het in de nachten nauwelijks af en tot vorst kwam het dan ook nauwelijks. Afgezien van wat motsneeuw ook viel er geen sneeuw. Dat is uitzonderlijk laat in het seizoen. De hoeveelheid neerslag en het aantal uren zon waren in december vrijwel normaal.  

Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 11,2 graden tegen een langjarig gemiddelde van 9,8 graden was 2006 het warmste jaar sinds het begin van de regelmatige waarnemingen in 1706. Niet eerder werd de 11 graden grens gehaald en overschreden; het oude record, 10,9 graden, stond op naam van 1990, 1999 en 2000.


De afwijking van de etmaaltemperatuur in De Bilt van het afgelopen jaar. De winter was iets te koud, maar de zomer en de warme herfst duwde de jaartemperatuur omhoog tot een nieuw record.


Op 3 maart viel er in de vroege ochtend 10 centimeter sneeuw in Gouda. Overdag bleef het mistig en koud, de sneeuw bleef dan ook netjes liggen.


Begin mei werd het zomer.


De zomer duurde lang, zelfs in september was het nog prima terrasweer. Alleen augustus viel sterk tegen. 


Op 1 november waaide vooral in de noordelijke provincies bomen om door een kortdurende storm.


Op het eind van het jaar was het nog steeds wachten op serieus winterweer. Schaatsen kon dan ook alleen op de schaatsbaan.

24-12 Hogedruk-imperium Zeno
Een krachtig hogedrukgebied boven West Europa is al lange tijd weersbepalend voor een groot deel van West Europa. Als hoge- of lagedrukgebieden echt  weersbepalende invloed hebben dan krijgen ze van de Duitseklimatologsche weerdienst een naam. Deze keer heeft het krachtig hogedrukimperium boven West Europa de naam Zeno gekregen. Deze is n.l. alle lange tijd weersbepalend en zorgt voor een opmerkelijk temperatuurverschil. Dagenlang heeft Nederland te maken een hardnekkige inversielaag te maken. Bij hogedrukgebieden heb je een dalende luchtbewegingen en daarbij komt warmte vrij. deze warmte doet de bewolking oplossen. Maar in de onderste laag van het aardoppervlak op zo'n 400 meter hoogte blijft dan vaak een koude plaklaag hangen. Dit noemt men de inversielaag en deze inversielaag is dat deel van de atmosfeer waarbij een temperatuuromkering plaatsvindt. Vanaf deze inversielaag gaat de temperatuur hogerop in stijgende lijn i.p.v verder te dalen. 
06-07 Warme zomers
De afgelopen jaren hebben we veel warme zomers gehad. In de periode 1901-1930 lag de gemiddelde temperatuur zomertemperatuur op 15.8 graden, over 1931-1960 was dat 16.4 graden. Daarna van 1961-1990 was dat 16.2 graden. Over de periode 1971-2000 was dat opgelopen naar 16.6 graden. En de afgelopen 5 jaar bedroeg het gemiddelde maar liefst 17.5 graden!! We hebben sinds 1989 veel warme zomers gehad. De zomers van 1994,1995 en 1997 hadden een gemiddelde temperatuur van 18.0, 18.2 en 18.2 graden. En drie jaar geleden was het uitzonderlijk warm met een gemiddelde van 18.6 graden. Alleen 1947 was nog net warmer met 18.7 graden. Gaan we verder terug in de geschiedenis dan waren er veel slechtere zomers. De aller-koudste zomer van de laatste eeuw was die van 1907 met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 14.3 graden tegenover 16.6 graden normaal. Sinds het begin van de waarnemingen was alleen de zomer van 1805 nog kouder met een gemiddelde temperatuur van 14.0 graden. De laatste jaren hebben we niet meer zo’n koude zomer gehad. Een gemiddelde van onder de 15 graden, komen als we pas tegen bij 1965 met 14.8 graden. 
30-6 Juni, warm, zeer droog en zeer zonnig.  Oosten van het land uitzonderlijk droog
Na de zeer warme mei gaat ook juni als een warme maand de boeken in. Bovendien scheen de zon veel vaker dan normaal en was het zeer droog. In het oosten is zelfs sprake van uitzonderlijke droogte.

Veel plaatsen in Oost-Nederland kregen in juni nog geen 10 mm; In Groelo, Hengelo, en Vorden slecht 8 millimeter. Zoiets komt zelden voor: in de meetreeksen van ruim honderd jaar is het maar drie keer eerder voorgekomen dat een groot gebied als nu in het oosten zo weinig neerslag kreeg. Met de verwachte warme en droge periode in aantocht kan dat vooral in het oosten gemakkelijk tot droogteproblemen leiden.

Overigens viel in het hele land weinig regen. Gemiddeld over het land 28 mm tegen 71 mm als langjarig gemiddelde. In De Bilt, waar in juni 18 mm viel, was het de op drie na droogste juni tenminste sinds 1901. De zon scheen in juni gemiddeld over het land zo'n 255 uur tegen 192 normaal. Vooral het zuidwesten van zonnig met circa 274 zonuren in Vlissingen. In Gelderland had Doetinche 230 uur zonneschijn.

Verder was het dus weer een warme maand. Gemiddeld komt De Bilt uit op ongeveer 16,7 graden wat 1,5 graad meer is dan het langjarig gemiddelde. De komende tien dagen beloven op en top zomers te worden met soms ook tropische temperaturen van meer dan 30 graden. Het is nog te vroeg om te speculeren over een hittegolf (een serie van minstens 5 zomerse dagen (25,0 graden of meer), waarvan er 3 tropische (30 graden of meer) zijn, maar de kans dat het in juli nog zover komt zit er zeker in.
21-5 Droge start van mei
Afgezien van de eerste dag, verliepen de eerste twee weken van mei tamelijk droog. Maar sinds enkele dagen regent het flink zodat we nu snel richting de gemiddeld waarde voor de hele maand mei gaan. Vrijdag 19 mei en zaterdag 20 mei viel op verschillende plaatsen binnen een tijdsbestek van 24 uur meer dan 20 millimeter.

De grafiek toont de neerslag op het weerstation van Deelen tot en met zondagochtend, 21 mei.