Terug naar de begin pagina met het weer in Silvolde

 Actueel
 Webcam

 Weerbericht
 Weerpresentatie

 Weerpraat
 Weeroverzicht
 Weerstations
 Weergaloos
 Weerweetjes
 Weerlinks

 Weerdag
 Te koop
 Banner
 Stationinfo
 Weerdiensten

 Regiolinks
 Regioagenda
 Boertour

 Gastenboek
 Contact

reactie op de website, voor meer info klik op contact

Weergaloos 2006
Weergaloos 2006 2005 2004 2003
Wateroverlast weekend 19 & 20 augustus
Wateroverlast op Canopusplein in IJmuiden

De regen heeft in heel Nederland dit weekeinde overlast veroorzaakt. Hoewel tussen de buien door de zon zich op verscheidene plaatsen wel liet zien, ondervonden zaterdag en zondag veel mensen, evenementen en het treinverkeer last van het water.In West-Brabant kreeg de brandweer zaterdag veel meldingen van straten die blank stonden en kelders die onder water waren gelopen. Persoonlijke ongelukken deden zich nergens voor. In IJmuiden bood de politie zondag hulp aan inwoners die kampten met wateroverlast. Verscheidene straten werden tijdelijk voor verkeer afgesloten, omdat water door langsrijdend verkeer bij de woningen naar binnen spoelde. Een aantal kelders, waaronder die van het politiebureau, liep onder. Ook liepen twee doorgangen onder viaducten onder water.

IJmuiden: Het water stond daar zeker een meter hoog waardoor twee auto's begonnen te drijven. In Amsterdam kreeg de politie tientallen meldingen van ondergelopen kelders.

Treinverkeer: Ook het treinverkeer werd gehinderd door het slechte weer. Zaterdag reden tussen Oudenbosch en Lage Zwaluwe tijdelijk geen treinen door blikseminslag. Tussen Heerhugowaard en Hoorn en tussen Den Helder en Anna Paulowna legde hevig onweer het treinverkeer lam. Zondag was het raak voor het treinverkeer tussen Breukelen en Abcoude. Dat lag bijna twee uur stil door blikseminslag. Op de trajecten Haarlem-Amsterdam en Amsterdam-Leiden reden tussen twaalf en twee uur minder treinen door blikseminslag. In Driehuis kwam de reizigerstunnel onder de sporen blank te staan, waardoor reizigers niet meer naar en van het perron konden komen.

Festivals Verscheidene evenementen hadden weliswaar last van de regen maar gingen, soms in aangepaste vorm, door. De organisatie van Pure Jazzfestival in Den Haag gelastte een optreden op een buitenpodium af. Op Lowlands lieten bezoekers zich niet weerhouden door de blubber en de nattigheid. Wel liep de verkoop van regenponcho's op het muziekfestival uitermate goed.Ook het raceevenement Bavaria City Racing in Rotterdam ging als gepland door, maar met een aangepast programma. Speciale gast premier Balkenende haalde daar tijdens de openingsronde in een oldtimer overigens wel een nat pak toen hij halverwege overvallen werd door een stortbui. 

Gelderland: In Gelderland viel het water op veel plaatsen met bakken uit de hemel. Er was soms tijdelijk wat overlast maar stukken minder als in het westen en zuiden van het land. De totale maandhoeveelheid is op veel plaatsen in het Geldersche al boven de 100 millimeter uitgekomen terwijl in het westen al plaatsen zijn met meer dan 250 millimeter in de eerste 20 dagen van agustus.
Wateroverlast op Binnenhof Etten-Leur

Station Etten-Leur overstroomt na hoosbui

Lowlandsterrein verandert in grote blubberpoel

Stortbui in Apeldoorn

Juli 2006 warmste maand in zeker 300 jaar met veel zon en zeer droge omstandigheden
Juli 2006 was de warmste maand die Nederland ooit heeft gekend. Dat wil zeggen sinds de metingen begonnen in 1706. Vrijwel alle warmterecords en ook veel andere records zijn gesneuveld.

Record bijna een graad verbeterd
Zo was het etmaalgemiddelde van de temperatuur 22,3 graden tegen 17,4 als langjarig gemiddelde (tijdvak 1971-2000). Het oude record 21,4 graden in juli 1994 is dus bijna een graad bijgesteld. Een afwijking van 5 graden boven normaal is uniek. Opmerkelijk zijn ook de gemiddelde maximum- en minimumtemperaturen, die ook nooit eerder zo hoog waren. In De Bilt werden gemiddelden bereikt van resp. 28,7 en 15,2 graden. De vorige records voor maximum en minimum uit juli 1994 waren 27,2 en 15,0 graden en normaal zijn waarden van resp. 22,1 en 12,5 graden.

De maand telde voor het eerste in bijna zestig jaar twee hittegolven. Alleen in de zomers van 1911, 1941 en 1948 kwam het ook twee keer tot in hittegolf, de zomer van 1947 telde er zelfs vier.  De eerste van een week begon op 30 juni, de tweede begon op 15 juli en hield 16 dagen aan. De laatste was de langste sinds de hittegolf in 1976 (17 dagen) en 1975 (18 dagen).

19 juli warmste dag ooit in deze maand
De 19e juli was recordwarm met tot in de avond 36 graden. In Westdorpe bij de Belgische grens, registreerde het KNMI 37,1 graden. Het landelijk record voor juli was 36,9 op 28 juli 1921 in Maastricht. Ook De Bilt boekte op 19 juli met 35,7 graden een nieuw record voor juli en op één na de warmste dag ooit. Het landelijk zomerrecord staat nog op naam van Warnsveld met 38,6 graden op 23 augustus 1944. Op veel plaatsen werd het in juli elke dag minstens 20,0 graden (warm), op 26 dagen minstens 25,0 (zomers) en op 11 dagen minstens 30,0 (tropisch). Daarmee zijn alle vorige records naar de tweede plaats verhuisd: juli 1947 telde 25 warme -en 16 zomerse dagen, juli 1941 en 1994 hadden met 8 stuks tot voor kort het grootste aantal tropische dagen op hun naam staan. Arcen (L) telde zelfs 18 tropische dagen, waarmee het record van 15 dagen in juli 1994 is overtroffen. In het Gelderse Kapel Averzaat, Duiven, Westendorp en Zieuwent werd deze dag ook record waarden gemeten tussen de 37 en 38 graden. 

Zonrecords
De Bilt registreerde 307 uur zon tegen 196 normaal. Daarmee was juli 2006 net zo zonnig als recordmaand juli 1904. In de Achterhoek kwamen Silvolde en Winterswijk-Miste ook ruim boven de 300 uur zonneschijn uit met respectievelijk 326 en 323 uur.

Zeer droog maar ook flinke buien
Juli was ook zeer droog maar niet overal in het land. Flinke buien met zelfs wolkbreuken lieten op een aantal plaatsen veel water achter, waardoor de uiteindelijk maandsom sterk uiteenliepen. Op sommige plaatsen viel circa 90 mm , maar het KNMI station De Kooy had met 4,0 mm de droogste juli ooit. Juli 1983 ( 5,1 mm ) staat nu op de tweede plaats. Gemiddeld over het land viel circa 25 mm tegen 70 mm normaal.  In De Bilt was juli met 15 mm op een na de droogste van de meetreeks. In Gelderland viel gemiddeld 23 mm met uitschieters tussen de 4 en 70 mm. De minste neerslag viel in delen van de Achterhoek met in  Vethuizen slechts 4 mm, Sinderen 5, Silvolde en Varsseveld 6, Zeddam 7 en in Terborg 8 mm. De hoogste neerslag hoeveelheid werd echter ook in de Achterhoek gemeten rondom Winterswijk. In Winterswijk-Henxel werd 71 mm afgetapt, Winterswijk-centrum 59 en Winetrswijk-Huppel had nog 48 mm.    

Lage relatieve vochtigheid en hoge luchtdruk
Op enkele dagen was de lucht ook erg droog. Op de hete 19e juli daalde de relatieve vochtigheid op verschillende plaatsen tot rond 20%. De Bilt noteerde met 19% op één na de laagste relatieve vochtigheid van de meetreeks sinds 1901. Alleen op 6 en 7 juli 1976 was de vochtigheid in De Bilt met 18% nog net iets lager. Ook de luchtdruk bereikte hoge waarden. Op 15 juli wees de barometer in De Bilt 1032,0 hPa, goed voor een negende plaats in de top tien van juli.

© weerstation Lichtenberg