Terug naar de begin pagina met het weer in Silvolde

 Actueel
 Webcam

 Weerbericht
 Weerpresentatie

 Weerpraat
 Weeroverzicht
 Weerstations
 Weergaloos
 Weerweetjes
 Weerlinks

 Weerdag
 Te koop
 Banner
 Stationinfo
 Weerdiensten

 Regiolinks
 Regioagenda
 Boertour

 Gastenboek
 Contact

reactie op de website, voor meer info klik op contact

Weergaloos 2004
Weergaloos 2004 2006 2005 2003
Weergaloos 2004
31-8 Zomer 2004, natste in zeker vijftig jaar
De zomer was gemiddeld over het land de natste sinds tenminste 1951. Dat blijkt uit berekeningen over de ruim 300 neerslagstations van het KNMI. Midden vorige eeuw werd het meetnet aanzienlijk uitgebreid zodat de gegevens over de afgelopen ruim vijftig jaar goed vergelijkbaar zijn. Het landelijk gemiddelde van de neerslag over de maanden juni, juli en augustus is uitgekomen op 328 mm. Op de tweede plaats staat 1954 met 321,2 mm, op de derde plaats 1966 (321,0 mm), gevolgd door 1965 (307,8 mm) en 1956 (305,8 mm) 
31-8 Augustus 2004 met nieuw neerslagrecord
Augustus heeft een nieuw absoluut neerslagrecord opgeleverd. Het weerstation Maasland in het Westland kreeg in augustus 325 mm. In elk geval sinds 1900 viel op een officieel weerstation van het KNMI nog nooit zoveel regenwater. Het oude record was 321 mm in oktober 1932 in Zandvoort. Voor de maand augustus stond het record op 295 mm in 2002 in het Drentse Eext. Normaal levert augustus ongeveer 70 mm op en diverse plaatsen hebben inmiddels drie tot vier keer zoveel gehad.
13-8 Wateroverlast in het noorden van het land
Stevige buien trokken vandaag over het land waardoor op verschillende plaatsen zoveel neerslag naar beneden kwam dat er wateroverlast ontstond. Ook kwam hier en daar frequent onweer voor. In Friesland viel bijna overal meer dan 50 millimeter, bijvoorbeeld in Leeuwarden werd in slechts 18 uur tijd al 77 millimeter geregistreerd. Meer naar de kust, bij Franeker werden de grootste aantallen gemeten, meer dan 100 millimeter. Normaal heeft Friesland met ongeveer 60 millimeter in de hele maand augustus te maken en in een jaar met 760 millimeter. In Franeker is dus 1/7 deel van de jaarlijkse hoeveelheid in slechts één dag gevallen.

In de figuur hiernaast is een schatting weergegeven van de hoeveelheid neerslag dat in de afgelopen 24 uur is gevallen. Nederland is nauwelijks te herkennen en ligt midden onder het neerslaggebied. De kleuren komen overeen met de neerslag hoeveelheden. Daarbij is in de roze gekleurde gebieden meer dan 50 millimeter naar beneden gekomen. Dit gebeurde in o.a. Friesland, waar bijvoorbeeld in Leeuwarden in slechts 18 uur tijd al 77 mm werd opgevangen. 

17-7 Noodweer zorgt voor chaos
Een buienlijn met zware regen- en onweersbuien die zaterdagavond van zuidwest naar noordoost over ons land zijn getrokken, heeft voor chaos gezorgd. Weerinstituut KNMI gaf zaterdagmiddag een weeralarm af in verband met zware onweersbuien die aan het eind van de middag en in de avond over Nederland trokken. De onweersbuien gingen gepaard met een groot aantal ontladingen, zware windstoten met snelheden tot 105 kilometer per uur en hevige neerslag. Door een windhoos op het Haagse Noorderstrand raakten zaterdag drie mensen gewond. De gewonden bevonden zich volgens de politie in een strandtent toen aan het einde van de middag het noodweer uitbrak. De Tilburgse kermis moesst worden stilgelegd. Rond half zeven trok een groot onweer over Tilburg. Vlak voor het uitbreken van het noodweer waarschuwde de organisatie de exploitanten. Volgens de kustwacht werden ook veel pleziervaartuigen en watersporters overvallen door het zeer slechte weer. Op het IJsselmeer werden preventief schepen van de diverse reddingsbrigades het water opgestuurd om te waarschuwen voor het naderende noodweer. Ook werd het vliegverkeer op Schiphol een half uur stilgelegd wat overigs zelden gebeurt. Aanvankelijk verwachtte het KNMI dat de buien rond 20.00 uur over het midden van het land zouden trekken maar de buien verplaatsen zich sneller dan werd voorspeld. Hierdoor kwam het onweer al rond 19.00 uur in dit deel van het land aan. 
In Gelderland was er vooral schade door hagel en wind. De windstoten die bij de buien voorkwamen zorgde ervoor dat in Nijmegen een grote tent van de 4-daagse schade opliep. Elders was er vooral veel schade door afgewaaide takken en omgevallen  bomen. Een buienlijntje in de namiddag zorgde voor veel schade in de Achterhoek doordat er grote hagelstenen voorkwamen tijdens een bui. Hagelstenen van 2-3 cm sloegen gaten in golfplaten op schuren en veel schade aan gewassen zoals aardappelen en mais. Lokaal viel er ook veel neerslag zoals in Brummen waar uit de de eerste buien al 30 mm neerslag viel.    
Gelderlander 18-7, Geen grote schade landbouw door noodweer
DEN HAAG - Boeren en tuinders hebben zaterdag geen grote schade geleden door het noodweer. Dat heeft belangenorganisatie LTO Nederland gezegd. Bij verzekeraar Interpolis waren als gevolg van het noodweer gistermiddag al ongeveer vierhonderd meldingen binnengekomen. De maatschappij verwacht uiteindelijk in totaal meer dan duizend claims. De meeste schademeldingen kwamen van particulieren en bedrijven van beneden de grote rivieren. "De schade zal zeker in de miljoenen euro's lopen", aldus een woordvoerder van Interpolis gisteren. Volgens de verzekeringsmaatschappij ging het vooral om kleine problemen, zoals waterschade en schade door afgewaaide takken. Ook moesten enkele daken van huizen het ontzien.

De boeren lijken er gezien het aantal meldingen genadig van af te komen. "Plaatselijk was het weer heel heftig, maar het bleef beperkt tot lichte schade", volgens een woordvoerder van de verzekeraar. Wel verloor een boer in Limburg ongeveer driehonderd mestvarkens als gevolg van een blikseminslag en werd een tuinbouwbedrijf bij Breda gedeeltelijk verwoest.

Zaterdagmiddag- en avond werd Nederland geteisterd door hevig onweer, rukwinden en zware regenval. In Den Haag en de Limburgse plaatsen Horst aan de Maas en Eijsden raakten negentien mensen gewond. 

Zondagavond zorgden hevige regen- en onweersbuien opnieuw voor overlast in Midden- en Noord-Limburg. Op verschillende plaatsen sloeg de bliksem in en was er wateroverlast, meldde de Regionale Alarmcentrale.

In Ysselsteyn en Lottum sloeg de bliksem in woningen in. Er vond rookontwikkeling plaats, maar de brandweer kon erger voorkomen. In Grathem sloeg de bliksem een gat in het dak van een woning. In Hunsel, Haelen, Heythuysen, Grathem en Venlo stonden wegen blank door de heftige regenval. In Venlo moest de politie het verkeer omleiden omdat er putdeksels omhoog kwamen. Persoonlijke ongelukken deden zich voor zover bekend niet voor.
2 + 3-7 Zware regenval: Soest 64 mm 
Flinke plensbuien trokken er in dit weekeinde over ons land. In de nacht van vrijdag op zaterdag was het vooral in het midden van het land raak met 64 mm in Soest. Maar ook in Gelderland was het raak met in Apeldoorn 36, 't Harde 35, Doornspijk 34 en in Hattemerbroek viel 26 mm.  De Bilt kreeg 41 mm, over de afgelopen honderd jaar de op vier na hoogste dagsom in juli. De lijst wordt aangevoerd door 19 juli 1966 (61,2 mm), op de tweede plaats staat 11 juli 1942 (53,6 mm), daarna 3 juli 1952 (52,2 mm) en 12 juli 1930 (44,8 mm). 
5-5 Luchtdrukrecord
Volgens metingen van het KNMI daalde de luchtdruk in De Bilt in de vroege ochtenduren van Bevrijdingsdag tot 983,5 hPa. Voor de maand mei is dat een nieuw record. Het oude record stond op naam van 13 mei 1867 met 984,3 hPa. Op 6 mei 1997 werd in De Bilt 984,7 hPa gemetenen op 2 mei 1979 wees de barometer 984,7 hPa aan. De laagste luchtdruk die ooit in De Bilt is gemeten bedraagt 956,4 hPa op 26 februari 1989.
30-4 Koninginnedag 2004 een Topper

Koninginnedag verliep zeer warm met op veel plaatsen temperaturen van 22 graden. Alleen op de Waddeneilanden werd niet overal de 20 graden overschreden. De dag sloot met buien, die door de hoog opgelopen temperatuur zwaar uitpakten.

De hoogste temperatuur werd geregistreerd in Limburgse Ell. Daar werd het om precies te zijn 24,8 graden. Ook in Drenthe en Utrecht was het opvallend warm met maxima van 24 graden. In De Bilt werd het 24,3 graden. Het was een mooie dag met veel zon, alleen de buien gooiden roet in het eten. Vanaf ongeveer 16 uur ontstonden de buien net ten zuiden van Maastricht. Bijna onophoudelijk heeft het daar tot minimaal 20 uur geregend en gehageld. Tot 20 uur is daar een hoeveelheid neerslag naar beneden gekomen van wel 50 millimeter. Het regionale calamiteiten centrum werd overspoeld met telefoontjes van onder andere ondergelopen kelders en ingeslagen bliksem. Ook kwamen hagelstenen naar beneden zo groot als golfballen. 

8-2,  Zeer zware windstoten
Vandaag (zondag) waaide het aan de kust flink. In de ochtend stond er zelfs een storm en ook aan het eind van de middag en vanavond was het stormachtig. De pittige hagel- en sneeuwbuien veroorzaken naast deze wind ook nog eens zware windstoten. Aan het begin van de dag trok een zeer actieve bui over Rotterdam waarop windstoten van wel 150 kilometer per uur werden waargenomen. Dit zijn zeer opvallende windstoten. Elders hadden de windstoten een snelheid van rond de 100 kilometer per uur.
17-1, Januari hard op weg kletsnat te worden
Na een natte december is januari hard op weg kletsnat te worden. Op veel plaatsen hebben we al meer dan de normale hoeveelheid regen, die in januari hoort te vallen, binnen. Volgens de klimaatboeken valt er in januari ongeveer 70 mm regen. Gerrit Vossers ving bij zijn weerstation te Silvolde tot vanochtend al 90 mm op. Robert Mooy in Arnhem 76 mm, Marinus Krul in Tolhuizenlanden te Zwolle zit ook al boven de 80 mm. In Brabant viel iets minder. Henk van der Wielen in Budel heeft sinds 1 januari bijna 60 mm in zijn regenmeter opgevangen. In Doetinchem viel het tot vandaag ook nog mee. Wibert Thus ving daar 54 mm op.
In januari veel verdronken land, is goed voor de ganzen maar slecht voor de boerenstand
Inmiddels is de waterstand ook in onze grote rivieren behoorlijk opgehoogd. In Duitsland zijn diverse rivieren afgelopen week buiten hun oevers getreden. Bij ons is die kritieke waarde nog niet gehaald. Vandaag stond de Rijn bij Lobith op 13 meter 78. Precies een week geleden stond de peilstok op 7 meter 90. Dat is maar liefst een stijging van 5 meter in 1 week tijd!

 

 

Foto's;  www.janbesselink.nl
 
Even ten zuidoosten van Westervoort stroomt het snel wassende water van de Rijn de Middelwaard binnen.

 

 

 

 

 

 

Foto;  Leo Wouters, Duiven