Terug naar de begin pagina met het weer in Silvolde

 Actueel
 Webcam

 Weerbericht
 Weerpresentatie

 Weerpraat
 Weeroverzicht
 Weerstations
 Weergaloos
 Weerweetjes
 Weerlinks

 Weerdag
 Te koop
 Banner
 Stationinfo
 Weerdiensten

 Regiolinks
 Regioagenda
 Boertour

 Gastenboek
 Contact

reactie op de website, voor meer info klik op contact

Weergaloos
Weergaloos 2003             2006 2005  2004
Vrijdag 13 december 2003, Lokaal strenge vorst
In de nacht van vrijdag op zaterdag was het zeer koud in Nederland met op veel plaatsen matige en lokaal zelfs strenge vorst. Op het vliegveld van Gilze-Rijen werd een minimumtemperatuur genoteerd van –9,5 °C en bij het vliegveld Zestienhoven was het minimum –10,4°C. In het Limburgse Vijlen meldde een waarnemer zelfs een minimumtemperatuur van –14,4°C. Deze lage temperaturen werden bereikt tijdens opklaringen, bij zo goed als windstil weer en op plaatsen waar nog een sneeuwdek lag van enkele centimeters. In het noordoosten van het land, dat in veel gevallen tot de koudste gebieden van het land behoort, vroor het nu slechts enkele graden. Daar lag veel minder sneeuw en er kwam ook bewolking voor.
Woensdag 11 december 2003,  het jaar gaat de boeken in als het zonnigste jaar ooit.
DE BILT - Het jaar 2003 gaat de boeken in als het zonnigste jaar ooit. Gistermiddag brak de winterzon in De Bilt het record uit 1959.De teller van het KNMI is gistermiddag het oude recordaantal van 1986 zonuren gepasseerd. Het weerinsituut registreert de zonneschijn sinds 1901.< Dit jaar waren vrijwel alle maanden, maar vooral februari en maart, uitgesproken zonnig en elk seizoen kreeg van het KNMI het predikaat zeer zonnig. De winter was ook zonniger dan ooit.

Den Helder was het afgelopen jaar de plaats met de meeste uren zon. Het zonnigste meetstation van Nederland telde 2160 uren zon, een absoluut record. Het zijn er ruim vijfhonderd meer dan normaal en ruim honderd meer dan het laatste record dat in 1995 in Valkenburg werd gevestigd. Den Helder was dit jaar zonniger dan bijvoorbeeld de Italiaanse badplaats Rimini die gemiddeld 2048 uren in de zon ligt.

Tussen 1901 en 1992 gebruikte het KNMI voor de zonmeting een glazen bol die als brandglas werkt. Achter de bol brandde de zon een spoor op een registratiestrook. Sinds 1992 zijn klimatologen overgestapt op elektronische stralingsmetingen. De zogenoemde pyranometer haalt met een sensor zijn informatie uit de totale hoeveelheid straling. Alleen in De Bilt meet het KNMI ook nog op de oude manier, om de gegevens te vergelijken.
Zondag 23 november 2003,  november verloopt zacht
November verloopt zeer zacht voor de tijd van het jaar. Als het zo doorgaat zou november warmer dan oktober kunnen eindigen. Zondag 23 November spant de kroon met temperaturen van plaatselijk meer dan 15 graden. Voor eind november is dat uitzonderlijk en liggen de waarden in de buurt van de records. Drie jaar geleden eindigde november ook al zeer zacht en op 28 en 29 november 2000 noteerde Woensdrecht achtereenvolgens 15,7 en 15,6 graden. Het record voor de laatste tien dagen van november in De Bilt is 15,7 graden op 21 november 1947. Op 27 november 1983 werd hier nog 15,1 graden gemeten. Landelijk staat het eind-novemberrecord op 18,8 graden op 22 november 1929 in Maastricht.
Oktober 2003  was koudste maand sinds 1974
Oktober was met een gemiddelde temperatuur van 7,5 graden Celsius in De Bilt de koudste maand sinds 1974. Normaal ligt de gemiddelde temperatuur op ongeveer 10,3 graden. Oktober 2003 staat daarmee op de vijfde plaats van koudste oktobermaanden sinds 1901, zo liet het KNMI gisteren weten.
Het kouderecord volgt op een lange hete zomer waarin het ene na andere warmterecord werd gebroken en het water in de rivieren bijna leek te verdampen. In oktober mat het KNMI een gemiddelde minimumtemperatuur van 2,8 graden.

Andere jaren was dat een stuk hoger: 6,5 graden. Vooral de oktobernachten waren dit jaar koud. De gemiddelde maximumtemperatuur lag op 12,4 graden, tegen 14,2 graden in andere jaren. In 1905 en 1922 waren de oktobermaanden het koudst met een gemiddelde temperatuur van 6,5 graden.

In De Bilt werden acht vorstdagen geteld. Normaal is dat er in oktober slechts één. In het noordoosten van het land registreerde het KNMI vanaf de 16e plaatselijk zelfs veertien aaneengesloten vorstdagen. Dat was op het weerstation in Eelde het hoogste aantal sinds het begin van de metingen in 1908.

Vooral de nacht van 23 op 24 oktober was uitzonderlijk koud. Op vliegbasis Twenthe werd de laagste temperatuur gemeten van 8,5 graden onder nul.

Nog nooit eerder was het in Nederland in oktober zo koud, aldus het KNMI. Ook wat betreft neerslag stak oktober 2003 boven andere jaren uit. Een ander uitzonderlijk verschijnsel was de sneeuwval op 24 oktober. Met name in het midden van het land vormde zich op de straten een wit dek.

De laatste keer dat in deze maand op uitgebreide schaal sneeuw viel, was in 1975. Ondanks de niet geringe neerslag, telde oktober toch ook meer zonuren dan normaal, 150 tegen 105.

Donderdag 30 oktober 2003,  Poollicht waargenomen
Op woendag 29 en donderdag 30 oktober 2003 was op veel plaatsen in ons land prachtig poollicht te zien, het mooiste sinds 1989. Woensdagavond voornamelijk in het noordoosten van ons land, donderdagavond op diverse andere plekken. Volgens KNMI-meteoroloog Jacob Kuiper, die samen met Casper ter Kuile van de Dutch Meteor Society uitgebreide waarnemingen heeft gedaan, was het het poollicht vergelijkbaar met het zeer fraaie poollicht van 1989. Opmerkelijk was de zeldzame helderheid tussen half tien en tien uur, waardoor het mogelijk was een krant te lezen.
Vrijdag 24 oktober 2003, Vroege sneeuwval net geen record
DE BILT - In het staartje van de zomertijd heeft het oostelijke deel van ons land vrijdag al onder een winters laagje sneeuw gelegen. In Gelderland viel hier en daar drie tot vijf centimeter sneeuw, o.a in Wageningen en Apeldoorn.

Het komt maar zelden voor dat er in oktober echt zo’n laag sneeuw ligt", meent meteoroloog Harry Geurts van het KNMI in De Bilt."Er valt regelmatig een vlok sneeuw in oktober, maar het is wel bijzonder als de sneeuw blijft liggen." De sneeuw van 24 oktober 2003 zorgt volgens Geurts niet voor een nationaal record, want in 1975 viel er op 13 oktober al een paar centimeter sneeuw. Ook met de temperatuur werd er net geen nationaal record gebroken.

De nacht van donderdag op vrijdag was uitzonderlijk koud. Op de vliegbasis Twenthe werd een temperatuur gemeten van 8,5 graden onder nul. Daarmee was het een van de koudste oktobernachten ooit want op 28 oktober 1931 werd op het voormalig KNMI station in Winterswijk ook min 8,5 graden gemeten

Maandag 21 Juli, Wolkbreuk in Groenlo   
Groenlo werd vandaag getroffen door een wolkbreuk. Omstreeks 17.15 uur begon het er dreigend uit te zien en een kwartier later begon het hevig te onweren en te regenen. Een fikse bui volgde, in 20 minuten viel er maar liefst 33 mm aan neerslag, de totale hoeveelheid neerslag in één week kwam hiermee uit op 100 mm uit. Het was niet alleen regen maar ook hagelstenen vielen er met een diameter tussen de 1,5 en 3 cm.  Al het water in zo'n korte tijd kon het riool niet verwerken. De brandweer moest in aktie komen om ondergelopen kelders en garages weer leeg te pompen. Zo snel de bui kwam was het ook weer over, een half uur na de hevige bui was het meeste water weer in het riool verdwenen en brak de zon weer door.  
Foto's van de wateroverlast in Groenlo met dank aan streekgids.nl
Donderdag 17 Juli 2003, Onweersbuien en Forse windstoten
Onweer en windstoten hielden in de nacht van woensdag op donderdag danig huis in de Achterhoek. In Zieuwent en Groenlo sloeg de bliksem in een woning in. In een huis aan de Dorpsstraat in Laag Keppel vloog na blikseminslag de wasmachine in brand. Vijftig kinderen in een tentenkamp op camping 't Ibink in Ruurlo moesten geëvacueerd worden. In het gebied tussen Vorden en Winterswijk waaiden tientallen bomen om. Er werden windsnelheden gemeten tussen de 90 en 127 km per uur. Bij Evert Jan Stegerman in het Ruurlosebroek werd de hoogste windstoot gemeten van 127 km/u. In korte tijd viel er 35 mm aanneerslag. De totale neerslag kwam die dag op 65 mm uit. In Groenlo viel de meeste neerslag daar werd 74 mm afgetapt.  
Onderstaande foto's geven een indruk van de schade die er onstaan is in het Ruurlosebroek. Er was veel te zien van omgewaaide bomen, blikseminslag en landbouwgewassen die platgeslagen waren door de hevige regen en de harde wind met orkaan kracht (127 km/u) 
Foto's zijn een dag na de storm gemaakt door Jan Besselink
Maandag 8 Juli 2002, vroege oogst van de wintergerst
Het lijkt een superjaar te worden voor de landbouwgewassen. Tijdens het zaaien in april en mei waren er prima omstandigheden,  ondanks een vrij nat begin van het jaar. De start was goed maar het verdere verloop ook. Op tijd een buitje maar ook de nodige zon was er vaak. Er waren wel een paar dipjes maar over het algemeen super omstandigheden voor de groei van een goed gewas. En een goed begin is het halve werk. Een voorspoedige groei betekend ook vaak een vroege oogst.   Zo is dit jaar in de Achterhoek de eerste wintergerst al gedorst rond 9 juli. Dit is ruim een weken tot 10 dagen eerder vergeleken bij andere jaren. Op de bijgaande foto is een gedorst perceel te zien in het plaatsje Breedenbroek Gersteland in Breedenbroek nabij ex-café de Marmelhorst
09-07-2002
Juli heeft een valse start
Juli is alles behalve zomers uit de startblokken gegaan. Vooral maandag was het kil, op veel plaatsen kwam het kwik niet boven de 15,0 graden. Daarmee was het de koudste juli-dag sinds 16 juli 1988, want toen bleef het kwik steken  bij 14,0 graden. Het record van de laagste maximumtemperatuur dateert van een kleine eeuw geleden: op 7 juli 1903 kwam de temperatuur niet hoger dan 11,3 graden. Deze waarde is normaal voor de eerste helft van november. Er is ook veel neerslag gevallen in de eerste drie dagen van jullie. Op veel plaatsen  viel er tussen de 30 en 50 mm neerslag
04-07-2002
Maandag 17 - en Dinsdag 18 juni tropische dagen
Maandag 17 juni was in Gelderland de eerste tropische van dit jaar een feit. Temperaturen die overdag lagen tussen de 30 en 33 graden.  Op zich is dit niet zo bijzonder want gemiddeld komt er één tropische dag per jaar in juni voor. Anders was het met de nacht die volgde. De temperaturen wilden niet echt omlaag en bleven zodoende op veel plaatsen boven de 20 graden in de nacht. Een nacht met temperaturen boven de 20 graden is een tropische nacht en dat komt wel zelden voor in Nederland. Dinsdag 18 juni werd wederom tropisch met temperaturen die nog hoger lagen als de dag ervoor. Met de middag stond het kwik al op 30 graden om utieindelijk tussen de 33 en 36 graden uit te komen.   
18-06-2002
Woensdag 10 maart,  recordzonnige Aprilstart,  droogteperiode zeldzaam
Het zeer zonnige weer van de afgelopen weken heeft intussen een record opgeleverd. Voor het eerst sinds het begin van de zonneschijnmetingen, heeft het KNMI in de eerste decade van april (dag 1-10) 106 uur zonneschijn gemeten. Het oude record, 99,6 uur, stond al bijna 100 jaar en dateert van 1906. Intussen hebben we ook al 2,5 zoveel zon gehad als in de hele maand april van 1937 (41 uur). Ook de maandsom van april 1998 (91 uur) zijn we intussen ruim gepasseerd. Door de vele zonneschijn, nam het verdampend vermogen van de atmosfeer sterk toe. Over de eerste tien aprildagen was de referentie-gewasverdamping circa 25 mm.  Omdat er geen neerslag viel bedraagt het potentieel neerslagoverschot nu ongeveer -25 mm. Alleen in 1974 was dat met -26,7 mm gedurende deze periode nog minder. In het recente verleden was begin april ook in 1991, 1996 en 2000 vrij droog. Er werd toen te De Bilt een potentieel neerslagoverschot van steeds minder dan -13 mm geboekt. Deze jaren passen hiermee bij de 18 droogste sinds 1911
11-04-2002
 

Zaterdag 9 maart, Storm in Nederland 

Zaterdagavond werd ons land getroffen door een korte maar bijzonder felle storm. Het KNMI gaf  speciale waarschuwingen uit voor zware storm en zeer zware windstoten. Aan de kust groeide de windkracht inderdaad tijdelijk aan tot zware storm, windkracht 10, met in IJmuiden gemiddelde windsnelheden van 26 m/sec (94 km/u). Hier zijn volgens voorlopige cijfers windstoten geregistreerd van 119 km/u. Ook in het binnenland woei het hard: de vliegbasis Twenthe noteerde een vlaag van 100 km/u, De Bilt 94 km/u en in Silvolde en  het Ruurlose broek werd een windvlaag gemeten van 106 km/u. (29,5 m/s) Het zwaartepunt lag tussen 19:00 en 21:00 uur. In Borculo werd zaterdagavond een deel van het dak van het stormramp- en brandweermuseum weggeblazen tijdens de storm die over het land trok. De politie in de Achterhoek kreeg acht meldingen van stormschade. Meestal betrof het omgewaaide bomen, waardoor verder geen schade of persoonlijk letsel ontstond, alleen in de Anna van Saksenstraat in Varsseveld was dat wel het geval. Daar waaide door de krachtige wind een grote atlasceder om. De boom schampte het huis van de familie Zweerink, en richtte de nodige schade aan aan de gevel. In Doetinchem ontstond schade aan een personenauto die geparkeerd stond aan de Wildenborch. Een boom waaide om, en kwam op de auto terecht. Aan de Terborgseweg in dezelfde plaats waaide de dakbedekking van een dak af en in Ruurlo waaide aan de Nieuweweg een bouwhek om en viel op een geparkeerde auto. 

11-03-2002

Zaterdag 14 april, de dag voor Pasen werd een bijzondere dag.
Het was een erg koude dag met in de voorgaande nacht nog -0.5 graden vorst in de weerhut en - 2.5 graden vorst aan de grond. In de Bilt registreerde de thermometer    - 4.6 graden. Hiermee sneuvelde het record van 1911 toen werd het   - 4.3 graden op 14 april. Eerts viel er zaterdag in het westen regen en natte sneeuw. In de avond kwam ook het Oosten aan de beurt, in Silvolde sneeuwde het licht tot matig. In een tijdsbestek van 5 uur viel er een laagje sneeuw van 4 cm. De sneeuw bleef goed liggen in het gras, op daken en op auto's. Het was een bijzondere (witte)paasavond.    
15-04-2001
Maandag 25 december,1e kerstdag,
Maandag morgen 25 december,1e kerstdag, keken we 's morgens uit het raam en werden verrast met een witte wereld er lag een sneeuwdek van maar liefst 8 cm dik Twee jaar geleden met sinterklaas lag er ook sneeuw maar dat was van korte duur. Dit lijkt er beter op. Ik heb een aantal foto's genomen zodat iederéén kan zien hoe wit het bij ons was.  
 25-12-2000