Terug naar de begin pagina met het weer in Silvolde

 Actueel
 Webcam

 Weerbericht
 Weerpresentatie

 Weerpraat
 Weeroverzicht
 Weerstations
 Weergaloos
 Weerweetjes
 Weerlinks

 Weerdag
 Te koop
 Banner
 Stationinfo
 Weerdiensten

 Regiolinks
 Regioagenda
 Boertour

 Gastenboek
 Contact

reactie op de website, voor meer info klik op contact

Weerpraat 2003
Weerpraat 2003 Jan. Feb. Mrt. April Mei Juni Juli Aug. Sept. Okt. Nov. Dec.
31-8 Zon en wolken met lokaal pittige buien.
Gisteravond klaarde het langzaam maar zeker steeds meer op waarna de eerste helft van de nacht tamelijk helder verliep. In de tweede helft van de nacht begon de bewolking alweer wat toe te nemen. Het kwik daalde tot zo'n 9 á 11 graden. In de ochtend kwam de zon er langzaam bij maar het werd al snel nam de bewolking weer toe. Overdag waren er zonnige perioden maar ook momenten dat de bewolking overheerste. Verspreid over de dag vielen er buitjes die bijna onmeetbare neerslag opleverden tot 7,0 mm lokaal, o.a op de Veluwe en in Silvolde. Voor de buien uit liep het kwik nog op naar zo'n 17 graden. In de buien echter daalde het kwik naar 13 á 14 graden. Later in de middag toen de zon er nog even goed bijkwam liep het kwik toch nog op naar zo'n 18 graden. De wind waaide tussen west en noordwest en was over het algemeen matig.
30-8 Zon en wolken met lokaal een bui

Gisteravond klaarde het een beetje op maar in de tweede helft van de avond nam de bewolking weer toewaarbij op sommige plaatsen een buitje viel. De nacht is op de meeste plaatsen droog verlopen waarbij het afkoelde tussen de 8 en 12 graden. In de ochtend trok de meeste bewolking naar het zuidoosten weg. Echter in de loop van de ochtend onstonden er stapelwolken waarvan sommige uitgroeiden tot een buitje. Lokaal vielen er wat neerslag maar het bracht over het algemeen niet veel aan. De middag verliep met een afwisseling van zon en wolkenvelden. Door de zon werd ook vandaag de temperatuur weer opgejaagd richting de 20 graden. De wind was over het algemeen matig tussen west en noordwest. In de de tweede helft van de middag en vroege avond vielen er ook  af en toe ook nog wat pittige buitjes.  Er waren duidelijk donkere wolken met valstrepen te zien. De neerslaghoeveelheid lag tussen de 0 en 6 mm in Gelderland.

29-8 Regen van betekenis, frisse dag
Gisteravond vielen er al een paar lichte buitjes maar het echte werk begon in de nacht. Het begon met lichte regen maar naar de morgen toe werd het matige regen. De temperatuur daalde tot zo'n 12 graden. Met de regen in de ochtend hadden we een frisse start. Ook in de rest van de morgen regende het vrijwel voortdurend matig. Na een korte droge periode begon het aan het begin van de middag opnieuw te regenen. Later in de middag werd het droog en kwamen er vanuit het westen wat opklaringen. De zon kwam op een enkele plaats nog even te voorschijn. Niet veel later trok de lucht weer dicht en viel er soms nog wat lichte motregen. Er waren in de provincie grote verschillen in de hoeveelheid neerslag. Het noordwestelijk deel van Gelderland bleef onder de 10 mm terwijl meer naar de Achterhoek rond de 30 mm aan neerslag viel. Overal is dus de droogte vandaag nog niet echt voorbij. De maximum temperatuur kwam bij een matige noorden wind en gebrek aan zon niet verder dan 16 graden. Voor veel stations de laagste temperatuur sinds eind mei.  Hebben we in Gelderland mooi regen gehad met hoeveelheden tussen de 5 en 30 mm in het Noord Brabantse plaatsje Thorn viel in 24 uur tijd maar liefst 70 mm. 
Een aantal plaatsen met hun etmaalaftapping in mm om 20:00 uur:  Gaanderen 23,8  Dichteren 22,3  Doesburg 24,2  Lichtenvoorde 23,0  Brummen 15,5  Miste 27,2  Westendorp 31,5  Lichtenvoorde 22,0  Borculo 22,0  Silvolde 28,5  Vorden 24,0  Zeddam 16,5  Arnhem 24,5  Duiven 30,2  Bredevoort 28,0  Meddo 27,0  Aalten 33,0
28-8 Zon en wolken, in de middag een paar spetters regen
Gisteravond na de waarnemingen klaarde even op maar spoedig trok de hemel weer dicht.het aan de zuidelijke horizon nog even wat op maar later op de avond trok de hemel weer geheel dicht. In de nacht was er nog een enkele opklaring waarbij het afkoelde tot rond de 12 graden. De dag begon bewolkt maar gaandeweg de ochtend kwamer er opklaringen. Rond de middag werden de opklaringen breder en kwam de zon er soms nog even goed door. Dankzij een  zwakke variabele wind en de zon liep de temperatuur op naar circa 21 graden. In de tweede helft van de middag nam de bewolking weer langzaam toe en vielen er op sommige plaatsen wat spetters. Ook vandaag dus nog geen regen van betekenis.  
27-8 Bewolkte dag 
Gisteravond verliep grotendeels helde rmaar rond middernacht begon de bewolking echter weer snel toe te nemen waarna de nacht grotendeels bewolkt verliep. De minimum temperatuur lag tussen de 12 en 14 graden. Overdag overheerste de bewolking waarbij soms de zon er even doorkwam. Bij gebrek aan zon en door de aanvoer van koelere lucht bleef de temperatuur voor het eerst sinds 6 juli op veel plaatsen in Gelderland net onder de 20 graden. In de Bilt werd het nog 20,9 graden zodat de bijzondere reeks van 51 dagen warme dagen op rij nog niet officiëel is afgelopen. De wind was over het algemeen zwak tot matig tussen west en noordwest. Op een paar spetters na in het noorden van de provincie is het droog gebleven 
26-8 Lokaal een mistige start, de rest van de dag zon en wolken
Het grootste gedeelte van de nacht verliep onbewolkt waarbij de temperatuur daalde naar 12 á 14 graden. In de ochtend ontstond lokaal mist. Voor al in de Achterhoek was het mistig met een zicht tussen de 100 en 300 meter. Bij het opkomen van de zon verdween de mist spoedig. In de loop van de morgen onstonden er stapelwolken. 's Middags werd de bewolking steeds dikker en was de bewolking overheersend, maar het is droog gebleven. In de loop van de middag werd de bewolking weer dunner waardoor de zon weer wat kans kreeg. De noord tot noordwesten wind was zwak tot matig waarbij de temperatuur opliep naar zo'n 23 graden. Alweer en dag boven de 20 graden, het kan niet op  
25-8 Aardige dag
In de nacht was het wisselend bewolkt waarbij in de ochtend onder de bewolking een minimum temperatuur werd gemeten van zo'n 15 graden. In de ochtend veranderde er weinig aan de situatie. In de middag werd het snel beter en kwam de zon er steeds beter door.  In de middag was het vrijwel onbewolkt en was alleen soms wat sluierbewolking aanwezig. Met de zon erbij liep het kwik op naar waarden tussen de 23 en 25 graden. De wind waaide tussen noord en oost en was zwak tot matig en het is overal weer droog gebleven. 

Door de aanhoudende droogte worden veel gewassen noodrijp. Zo ook de mais die op enkele laatsen al geoogst wordt. Het begin van de maisoogst is zo'n 4 weken eerder dan in andere jaren, normaal begint men in de 3e week van September met de eerste mais te hakselen..

24-8 Bewolkte en droge dag
Gisteravond werd het helder en de nacht begon onbewolkt waarbij de temperatuur bij heldere hemel tot onder de 10 graden daalde. Op het platteland lag de minima rond de 7 graden als laagste temperatuur. In de bebouwde kwam het kwik uit tussen de 10 en 12 graden. In de vroege ochtend trok er vanuit het noorden bewolking over Nederland richting het zuiden. De dag verliep grijs en zwaar bewolkt waarbij in de middag we soms een knipoog van de zon kregen.  De maximum temperatur kwam uit rond de 21 graden. Een heel verschil met gisteren toen in de middag de zon er wel door kwam en de temperatuur nog opliep naar zomerse waarden. De wind waaide eerst west, in de middag noord en was over het algemeen zwak. 
23-8 Bewolkte start met lokaal een bui, in de middag droog en steeds meer zon
Gisteravond viel er rond de waarnemingen op verschillende plaatsen wat motregen. De rest van de avond en nacht verliep droog. Onder de bewolking koelde het bijna niet af en daalde het kwik niet verder dan zo'n 19 graden. De ochtend verliep ook bewolkt en net ten noorden van Gelderland viel o.a in Enschede al 4 mm bij zonsopkomst. In Gelderland regende het in de ochtend kort.. Vooral op de noordelijke Veluwe en omgeving neerslag van betekenis, o,a in Hardewijk 6 mm. De bewolking bleef het weerbeeld bepalen in de ochtend. Rond het middag uur viel er uit een buienlijntje zeer lokaal wat neerslag dat ook in de Achterhoek een aantal millimeters opleverde. In de loop van de middag werden de opklaringen breder en kwam de zon erdoor.De temperatuur dat lange tijd rond de 20 graden had gelegen ging met behulp van de zon als een speer omhoog.  Op veel plaatsen werd hierdoor in Gelderalnd onverwachts nog een zomerse dag behaald. De wind was over het algemeen matig eerst zuidwest en later op de dag west tot noordwest. 
Een aantal plaatsen met hun etmaalaftapping in mm om 20:00 uur: Westendorp 4,0  Miste 0,9  Borculo 5,6  Bredevoort 2,3  Doetinchem 2,4  Gaanderen 2,2  Dichteren 0,9  Silvolde en Ulft 0,2  Meddo 2,0  Arnhem 0,2   Vorden 5,0  Zeddam 0,5  Zevenaar 0,9 
22-8 Bewolkte dag
De nacht verliep wisselend bewolkt waarbij het afkoelde naar zo'n 12 graden. De dag begon vrij zonnig met wat wolkenvelden. In de loop van de ochtend nam de bewolking echter toe en moest de zon het veld ruimen. In de middag werd de bewolking steeds dikker waarbij op veel plaatsen wat neerslag viel. Van enkele druppels tot 2 mm in Oosterwolde en kootwijkerbroek. Geen hoeveelheden om de droogte op te heffen. De wind was over het algemeen matig uit zuidwestelijke richting waarbij de temperatuur opliep naar zo'n 21 graden. Vandaag werd weer de warme grens van 20 graden behaald. Op de meeste plaatsen in Gelderland is men bezig om een indrukwekkende reeks op te bouwen van aaneengesloten warme dagen. Er zijn plaatsen die al 46 dagen op rij hebben deze zomer. Ook de Bilt een  record van 76 warme dagen in deze zomer en staat daarbij staat daarbij op gelijke voet met 1976. Het record zal wel verbroken worden want er komen nog een paar warme dagen bij.  
21-8 Zon en wolken
Bij vrijwel een heldere hemel koelde het in de nacht af naar 8 á 9 graden. In de ochtend ontstond wat nevel. De dag starte zonnig maar gaande weg de ochtend kwam er steeds meer sluierbewolking opzetten. De zon ging  door deze bewolking soms wat fletser schijnen. In de middag ontstonden er ook stapelwolken maar ondanks de vele bewolking liep de temperatuur op naar zo'n 24 graden en is het droog gebleven.. De wind was over het algemeen westelijk en matig van kracht. 
20-8 Frisse start, overdag zon en wolken.
De nacht begon tamelijk helder en er was weinig wind. Het koelde af naar zo'n 8 graden op het platteland tot rond de 10 graden in de bebouwde kom. De minima werden al vroeg in de nacht behaald want in de tweede helft van de nacht werd het weer bewolkt. De ochtend begon met wolken afgewisseld met zon. Er vielen uit de bewolking op een enkele plaats wat onmeetbare lichte motregen, o.a in Arnhem, Ulft en Silvolde. In de middag nam de bewolking toe en ontstonden er grote stapelwolken waarbij het droog bleef. De zon moest soms even verstek laten gaan maar later op de middag werden de zonnige momenten steeds meer. De maximum temperatuur kwam uit rond de 23 tot 25 graden. De wind was daarbij zwak tot matig tussen zuidwest en noordwest.  
19-8 Bewolkte start, in de middag stapelwolken en zon
Gisteravond na de waarnemingen veiel er op een aantal plaatsen nog een paar druppels. Later in de avond klaarde het langzaam op. Helemaal helder werd het niet en in de loop van de nacht nam de bewolking weer toe waarbij het niet verder afkoelde dan tot zo'n 16 graden. In de ochtend was de zon er even bij maar later werd het geheel bewolkt. In het westen was toen al volop zon en in het noorden viel op sommige plaatsen spontaan een bui. In o.a het Groningse Appingendam viel in de ochtend 17 mm. In de middag kwam de zon er steeds vaker door. De eerste helft van de middag was er nog behoorlijk wat bewolking maar gaande weg werd dat steeds minder. Na de thee werden de opklaringen steeds breder en scheen de zon vrij regelmatig. De temperatuur kon hierdoor nog oplopen naar waarden tussen de 23 en 25 graden.  De wind waaide er vandaag stevig oplos. Vanmorgen zuidwest en gaandeweg de middag steeds meer noordwest. Het grootste gedeelte van de dag matig maar tijdens de waarneming wat geluwd naar een zwakke wind. 
18-8 Zon, wolken en een spat regen
Gisteravond spetterde het op wat plaatsen nog wat na en verliep de rest van de avond bewolkt. Onder de bewolking daalde de temperatuur niet tot rond de 15 graden. De dag begon licht bewolkt met zon een een beetje sluierbewolking. Het duurde echter niet lang of vanuit het zuiden begon de bewolking toe te nemen. In het zuiden viel al wat neerslag en daar hebben we in Gelderland ook een klein beetje van mee gekregen. De tegenstellingen waren groot in Nederland. In het uiterste zuiden bleef het regenachtig, in Gelderland was het bewolkt en vielen er zo nu en dan wat spetters, in het noorden scheen de zon volop. Door het verschil in weerbeeld werd het in Limburg maar zo'n 20 graden en in Beerta werd de 28 graden gehaald. In Gelderland was het met zo'n 23 graden goed uit te houden. De neerslaghoeveelheid die o.a in het Limburgse Hoensbroek werd afgetapt lag rond de 7 mm. In Gelderland bleef de hoeveelheid onder de 1 mm en in het noorden viel niets. De wind was over het algemeen matig, eerst oostelijk en later draaiend naar het zuidwesten.  

<<<<Etmaalneerslag

                                                                                Maximumtemperatuur>>>>                                                                                                                             

17-8 Veel bewolking met in de middag zo nu en dan een spat regen.
In de loop van de nacht nam de hoeveelheid bewolking weer sterk toe. In het zuiden van Nederland was het bewolkt en viel een spat regen. In Gelderland begon de dag met wolkenvelden afgewisseld met zon. De bewolking nam spoedig toe en de zon werd steeds fletser. Uit de steeds dikker wordende bewolking viel rond het middaguur al wat neerslag, het was echter zo weinig dat het stof amper uit de regenmeter verdween. In de namiddag ging het vooral in de achterhoek wat serieuzer regenen maar ook dit leverde geen grote hoeveelheden op. De grootste hoeveelheid lag rond de 2 mm in o,a Meddo en Silvolde en 1,8 mm in Lichtenvoorde in de rest van de provincie was het allemaal minder. De maximum temperatuur kwam afhankelijk van de hoeveelheid zon uit tussen de 22 en 25 graden. De wind was zwak tot matig uit hoofdzakelijk noordoostelijke richting.
16-8 Wolkenvelden en perioden met zon
Op wat sluierbewolking na was het tamelijk helder afgelopen waarbij het afkoelde tot ruim onder de 10 graden. In Meddo werd een minimum gemeten van 6,1 graden  en in Silvolde een minimum van 7,4. In de bebouwde kom bleef de temperatuur rond de   10 graden hangen. De dag begon met wat sluierbewolking maar in de loop van de ochtend begonnen zich tamelijk veel stapelwolken te ontwikkelen en rond het middaguur was het meer dan half bewolkt en verdween de zon soms achter de wolken. In de loop van de middag werd de bewolking steeds minder en kwam de zon er steeds vaker door. Bij een zwakke tot soms matige noordoosten wind liep de temperatuur op naar circa 23 graden. Aan het eind van de dag losten de stapelwolkjes snel op en kwaqm er steeds meer sluierbewolking opzetten.
15-8 Lokaal wat neerslag,  overdag een afwisseling van zon en stapelwolken
Gisteravond kwamen er vanuit het noordwesten dikkere bewolking opzetten waaruit in de tweede helft van de avond lokaal regen viel. In Elburg werd nog 8 mm afgetapt en op plaatsen langs de IJssel zo'n 4 mm. In de Achterhoek werd in het Ruurlosebroek en Ruurlo 1,5 en in Zieuwent 1,0 mm afgetapt. In de loop van de nacht waren er weer opklaringen en was het vrij helder waarbij het afkoelde naar 12 graden. In de ochtend ontwikkelden zich alweer wat stapelwolken waaruit rond de Veluwe lokaal ook nog wat neerslag viel  De dag door wisselden zonnige momenten en stapelwolken elkaar af. Bij een matige zuidwesten wind liep de temperatuur op naar zo'n 23 tot lokaal 25 graden. Aan het eind van de middag was de bewolking aan het afnemen.
14-8 Hittegolf voorbij, droogte duurt voort
Gisteravond en  de afgelopen nacht was de bewolking zo dik dat er op verschillende plaatsen een paar spetters regen uit vielen Op een enkele plaats viel wat meer zoals in Gaanderen met 1, Westendorp 0,5 en in Terborg 0,2 mm. De meeste neerslag viel in het zuiden van het land, in het noord Limburg werd zo'n 2 mm. De temperatuur daalde in de nacht naar zo'n 15 graden. In de ochtend was er veel bewolking met wat opklaringen waarbij de zon sporadisch te zien was. In de middag kwam de zon er beter door en beleefden we een mooie frisse middag. Dit was te danken aan de matige wind die eerst west en later meer oostelijk ging waaien. In de loop van de middag was de wind soms vrij krachtig waarbij de maximum temperatuur uitkwam rond de 24 graden. In de Bilt werd de zomerse grens ook niet meer gehaald en daardoor is er een einde gekomen aan de hittegolf die eind Juli begon. Overdag is het in Gelderland overal droog gebleven en de droogte die duurt maar voort. Bij diverse oogstwerkzaamheden zoals bij het aardappelrooien ontwikkelen zich grote stofwolken, mistbanken van zand !
13-8 Hittegolf nog niet voorbij
Gisteravond bleef het nog lang warm. De nacht begon helder maar gaande weg nam de sluierbewolking toe. Het koelde niet erg af want de minima bleven steken rond de 19 graden. In de ochtend was voor het eerst sinds lange tijd de zon niet te zien. Bij een matig westen wind was het zeer aangenaam naar alle warmte die ons ten deel was gevallen. In de loop van de ochtend werd het zonnig en waren er enkele opklaringen. In de middag kwam de zon er steeds vaker bij waarbij het kwik opliep naar 28 á 30 graden. Bij een aantrekkende wind was het goed uit te houden buiten en in huis kon het lekker doorwaaien. In de namiddag nam de bewolking weer duidelijk toe. Het is wederom droog gebleven in Gelderland, in het noordoosten vielen een paar spatje regen en in het zuidwesten en zuiden is in de namiddag ook wat gevallen. 
12-8 Tropisch warm,  in augustus nooit eerder 7 tropische dagen in de Bilt 
Gisteravond waren er nog een paar wolkenvelden waaruit op de veluwe nog een paar druppels vielen. In de loop van de nacht was het licht bewolkt maar naar de morgen toe nam de bewolking weer toe. De ochtend begon lokaal met een mistbankje maar deze verdween spoedig bij zonsopkomst. Het was half bewolkt toen de nieuwe dag begon maar in de loop van de ochtend waren de wolken echter weer verdwenen. De zon kreeg hierna vrijspel  en de temperatuur liep weer snel op naar tropische waarden in de middag. Het kwik kwam uiteindelijk uit rond de 36 graden in Gelderland. In de Bilt werd de zevende tropische dag van augustus gemeten en hiermee heeft de hittegolf opnieuw een record opgeleverd voor de maand augustus. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat er 7 tropische dagen zijn voorgekomen. De wind was in de ochtend overwegend zwak uit zuidoostelijke richting. In de eerste helft van de middag draaide de wind naar westelijke richtingen en nam daarbij toe tot matig. Echter veel verkoeling bracht  de wind van zee niet er onstond wel mist bij het draaien van de wind aan de kust.
Een aantal plaatsen met hun maximum temperatuur in °C om 20:00 uur: Gaanderen 35,2  Duiven 35,6  Terborg 36,5  Doetinchem 36,1  Meddo 35,7  Arnhem 35,3   Dieren 35,8  Borculo 34,5  Steenderen 34,8  Ulft 36,3  Miste 34,8  Dichteren 35,4  Arnhem 35,3 
11-8 Volop zonnig en tropisch warm
Gisteravond en in de nacht was het onbewolkt maar in de loop van de nacht ontstond er mist  of op andrere plaatsen nevel. De mist en nevel was een stuk minder als de voorgaande dagen. Bij zonsopkomst was het dan ook snel gebeurt met de mist.  De ochtend verliep zonnig en zo goed als onbewolkt waarbij de temperatuur snel opliep naar tropische waarden in de middag. In de middag liep het kwik op tot ruim boven de 30 graden. Overal in Gelderland werd de tropisch grens van 30 graden behaald. In de namiddag kwam er ook wat hogere bewolking opzetten waardoor de zon soms even wat werd afgeschermd. De wind was meest zwakk tussen noord en noordoost. En er is er nog steeds geen neerslag gevallen, wel viel er in het westlijke kustgebied een beetje regen, in V;aardingen 2,0 en in het Rijmondgebied werd 1,7 mm afgetapt.. 
Een aantal plaatsen met hun maximum temperatuur in °C om 20:00 uur: Brummen 32,5  Diuven 34,7  Terborg 33,3  Zeddam 32,0  Borculo 31,8  Zieuwent 32,8  Dieren 32,4  Arnhem 34,0  Dichteren 33,5  Gaanderen 33,0  Zelhemsebroek 33,3  Lobith 32,5  Silvolde 32,7  Ulft 34,8  Miste 32,2  Borculo 31,8  Steenderen 32,2  Meddo 33,2
10-8 Mistige start,  in de middag volop zon
Gisteravond was het helder maar in de loop van de nacht werd het mistig tot zeer mistig. Op sommige plaatsen liep het zicht terug tot minder dan 75 meter. Vanochtend had de vochtige lucht vrijwel het gehele land in de greep. Overal was er lage bewolking, nevelig of zelfs mistig behalve in het uiterste zuidwesten en een punt van Groningen hadden zon. In de loop van de ochtend kwam overal de zon er door. We beleefden een mooie zomermiddag met wederom hoge temperaturen. In het Zeeuwse Westdorpe werd een maximum temperatuur behaald van 35,0 graden. In Gelderland bleef het kwik rond de 30 graden steken. In Gaanderen en Lobith werd het nog tropisch warm met 30,6 graden maar in o.a Zevenaar, Dieren, Silvolde, Borculo en Meddo bleef het kwik onder de 30 graden. De wind was over het algemeen zwak uit variabele richting.
9-8 Mistige start, zonnige middag, drukkend warm
Gisteravond was het nog lang warm en de temperatuur daalde maar langzaam naar zo'n 18 graden in de ochtend. Net als gisteren spreidde de mist zich afgelopen nacht vanuit het westen over een groot deel van het land uit. Alleen had vandaag geheel Gelderland er mee te maken. In de vroege ochtend was het zicht lokaal minder dan 100 meter. Het duurde op de meeste plaatsen tot rond de middag voordat de zon de vochtige laag had weggebrand. Aan zee was het opnieuw nevelig en dat was goed aan de temperatuur te zien. Zo was het om 13.00 uur  aan zee zo'n 19 graden, terwijl op datzelfde tijdstip het in Groningen al 30 graden was. In het noordoosten waaide een oost tot zuidoostelijke wind die in de middag de temperatuur naar bijzonder hoge waarden opstuwde. In Beerta werd het 35,7 graden en in het Groningse Uithuizermeden liep het kwik op naar 36,1 graden. Ongewoon hoge temperaturen voor deze plaatsen. In de rest van Nederland waaide er een, over het algemeen, zwakke westen wind. Met deze wind werd vochtige lucht aangevoerd en het voelde daarom ook benauwd aan in de middag. De maximum temperaturen bleven in Gelderland achter vergeleken met de vorige dagen. Op veel plaatsen werd zelfs de tropische grens niet meer gehaald. In Meddo, Ruurlosebroek en Borculo bleven de maxima onder de 30 graden. Aan het eind van de middag verschenen er in het zuidoosten een paar stapelwolkjes maar waren later weer verdwenen.
Een aantal plaatsen met hun maximum temperatuur in °C om 20:00 uur: Silvolde 31,0  Dieren 31,4  Meddo 29,7  Gaanderen 31,6  Zelhemsebroek 31,0  Zieuwent 31,5  Brummen 33,4  Borculo 29,3  Ulft 32,7  Steenderen 31,0  Miste 31,6  Dichteren 31,7  Doetinchem 31,5
8-8 Zeer warm
In de loop van de nacht daalde de temperatuur tot zo'n 18 °C en onstond er wat mist of nevel. De dag begon op veel plaatsen met laaghangende bewolking. In het oosten was het nevelig en meer naar het westen toe was het mistig. De laaghangende bewolking en mist loste bij opkomst van de zon langzaam op. In het westelijke en zuidwestelijk kustgebied is het vrijwel de gehele dag nevelig gebleven en moest de zon verstek laten gaan. De temperatuur kwam amper aan de 20 °C.  Zo'n 10 km uit de kust was het volop zonnig en zat men in de warmte. In Gelderland werd het zeer warm. De maximum temperaturen deden niet veel onder bij dat van gisteren. De maxima lagen tussen de 34 en 37 °C. In het Ruurlosebroek werd het ruim 34  en in  Meddo werd het 37 °C. Dat het in het oosten warm werd bleek ook wel uit de maxima die in het Overijselse Rijssen werd gemeten, daar kwam het kwik uit op 38,5 °C. De zwakke wind was in de ochtend variabel en zat in de middag meest tussen noord en oost.  Vandaag dus een groot verschil tussen de westkust en het oosten. Aan de kust werd het maximaal 20 °C  en in Meddo werd het ruim 37 graden, een verschil van maar liefst 17 graden. 
Een aantal plaatsen met hun maximum temperatuur in °C om 20:00 uur: Gaandren 35,2  Woold 34,9  Ruurlosebroek 34,5  Meddo 37,0  Silvolde 35,0  Oene 36,0  Hattemerbroek 35,0  Lobith 34,8  Dichteren 35,1  Arnhem 35,7  Zevenaar 33,4  Zelhemsebroek 35,5  Borculo 35,1  Gaanderen 35,2  Zieuwent 35,5  Miste 35,7  Steenderen 34,1  Ulft 36,8   Vorden 33,7  Zeddam 34,3
7-8 Gedenkwaardige dag,  officiële hittegolf een feit,   persoonlijke records zijn gesneuveld
Gisteravond na 20:00 uur viel er lokaal nog wat lichte neerslag. Van een paar spetters o.a in Silvolde tot een paar tienden elders. In Hattemerbroek  werd 0,1 afgetapt en in Lobith viel 0,8 mm aan neerslag. In de afgelopen nacht werd het ook niet koud, rond middernacht lag het kwik nog ruim boven de 20 °C. Het koelde maar langzaam af en uiteindelijk kwam de temperatuur  in de vroege ochtend uit tussen de 17 en 19 °C. In de ochtend liep bij veel zonneschijn het kwik weer snel op. Voor het middaguur was de temperatuur al gestegen naar de 30 °C. In Arcen, Noord- Limburg, is de hoogste temperatuur van Nederland gemeten. Het werd daar 37,8°C en dat is de op twee na hoogtste temperatuur ooit gemeten. In De Bilt is de temperatuur naar 35°C gestegen. Aangezien het daar de afgelopen twee dagen ook meer dan 30°C werd en het sinds 31 juli ook warmer dan 25°C was. Sinds vanochtend 11.30 uur is er officieel sprake van een hittegolf in Nederland toen was de temperatuur de 30 °C gepasseerd. In Gelderland liepen de maxima ook op naar ongekende hoogte. Het record van 38,6 °C uit 1944 is dan wel niet gebroken maar veel weeramateurs hadden zelf nog nooit zulke hoge maxima behaald. De maxima liepen op naar 37 tot 38 °C  op de stadsstations en op het platteland werden temperaturen gemeten die lagen rond de 36 graden. Lokaal werd het in de bebouwde kom op beschutte plaatsen 39 °C, hiervan werd melding gemaakt uit de plaatsen Silvolde, Winterswijk en Apeldoorn.  De wind was over het algemeen zwak en draaide in de loop van de dag van oost naar westelijke richting. Toen de wind westelijk waaide kwam ook wat hogere bewolking  opzetten en ging het wat harder waaien waardoor de temperatuurstijging werd gestopt. Neerslag is er niet gevallen in Gelderland alleen in de ochtend viel er wat lichte neerslag in het zuidelijk deel van Nederland.
Een aantal plaatsen met hun maximum temperatuur in °C om 20:00 uur:  Silvolde 36,4  Doetinchem 37,0  Terborg 37,2  Meddo 36,3  Velp 36,3  Zieuwent 37,1  Dieren 36,3  Brummen 35,7  Borculo 34,9  Ulft 37,7  Miste 35,3  Steenderen 35,7   Lichtenvoorde 35,8  Lobith 36,0  Vorden 34,6  Ruurlo 34,6  Zevenaar 35,0  Zelhemsebroek 37,9
6-8 Tropische dag in Gelderland
Gisteravond en de nacht verliepen helder waarbij de temperatuur daalde tussen de 15 en 17 graden. De zon had weer een goede start en de temperatuur kon  snel oplopen waardoor rond de middag de 25 graden grens op de meeste plaatsen al gepasseerd was. In de middag steeg het kwik verder door naar tropische waarden. Het kwik kwam in geheel Gelderland uit boven de 30 graden. Ruim 30 graden in Steenderen en Miste tot 32 á 33 graden in Gaanderen. Ulft en Arnhem. Bij het KNMI in de Bilt kwam de temperatuur zelfs uit op 33,9 graden en daardoor is er een stevige basis gelegd voor een echte hitte golf.  In de middag onstonden er ten westen van Gelderland wat stapelwolken waaruit in eerste instantie op de meeste plaatsen het noordwesten wat onmeetbare neerslag viel alleen tapte Amsterdam nog 2 mm af.  Het had allemaal een erg onstabiel karakter. In de namiddag kwam er ook bewolking opzetten naar het oosten toe en dat leverde ook wat gespetter op in o.a Terwolde, Apeldoorn en Steenderen. Het stelde allemaal niet veel voor maar het kwam voor de meesten toch vrij onverwachts. 
Een aantal plaatsen met hun maximum temperatuur in °C om 20:00 uur:  Silvolde 32,0  Arnhem 31,7  Dieren 31,3  Borculo 31,7  Dichteren 31,3  Doetinchem 31,7   Steenderen 30,5  Miste  30,9  Gaanderen 32,3  Terborg 32,4  Lobiht 32,7   Vorden 30,6  Zevenaar 31,7
5-8 Eerste officiële tropische dag
Gisteravond was er een klein beetje sluierbewolking aanwezig maar dit was in de nacht verdwenen. De nacht verliep onbewolkt waarbij de temperatuur daalde tot zo'n 14  tot 17 graden. Overdag was het niets anders dan zonneschijn. De lucht was echter een stuk minder blauw als de afgelopen dagen en zag er een beetje melkachtig uit waardoor de zon soms wat flets scheen. De wind was eerst zwak en later over het algemeen matig tussen noord en noordoost. De temperatuur liep in de namiddag op naar de tropsiche grens van 30 graden. Op veel plaatsen werd een tropische dag behaald maar in o.a Borculo kwam men net een paar tienden te kort. Het werd echter wel een officiële tropische dag want in de Bilt bij het KMNI  werd een maximum gemeten van 30,8 graden. 
4-8 Bijna tropisch warm
De nacht verliep vrijwel onbewolkt waarbij de temperatuur daalde tot zo'n 14 graden in Gelderland. In het noorden was o.a. in Leeuwarden de temperatuur gedaald tot zo'n 9 graden terwijl het in Maastricht het kwik net onder de 18 graden uitkwam. De dag begon wederom met veel zon en een enkel sluierwolkje. De zon heeft vandaag het maximale aantal uren kunnen schijnen. De maximumtemperatuur kwam in de middag uit op zo'n 28 á 29 graden en lokaal werd de 30 gehaald. Doordat de wind meest noordelijk waaide, eerst zwak in de ochtend en meest matig in de middag, werd er koelere lucht aangevoerd en was het nog redelijk aangenaam. De wind zorgde er tevens voor dat we nog een dag moeten wachten voorop  het in heel Gelderland tropisch wordt. In het zuiden werd in Arcen een hitte golf een feit. In de Bilt bij het KNMI bleef de thermometer steken bij maximaal 29,7 graden en is het ook nog wachten op de eerste tropische dag..  
3-8 In de ochtend mist, een zonnige dag met in de middag stapelwolken
In de ochtend was er mist en nevel ontstaan waarbij de minimum temperatuur lag tussen de 15 en 17 graden  In het zuiden was het vrij helder maar naar het noorden toe was de mist dikker. Toen de zon er éénmaal bijkwam was de mist snel opgetrokken. We beleefden een zonnige maar wel een benauwde dag. In de middag onstonden er stapelwolken die de zon zo nu en dan even afschermde. Bij een zwakke noorden wind liep de temperatuur op naar 28 tot 30 graden. 
2-8 Zonnig en warm
De nacht begon vrijwel onbewolkt maar in de loop van de nacht nam de bewolking toe. De ochtend begon op de meeste plaatsen met bewolking of het werd spoedig bewolkt. In het noorden viel nog een klein buitje. Later kwamen er opklaringen en overdag wisselde de hoeveelheid bewolking sterk en waren er ook flinke zonnige perioden. De wind was in de ochtend zwak tot matig in de middag waarbij de windrichting varieerde tussen zuidwest en noordwest. De maximum temperatuur werd behaald in de namiddag waarbij het kwik iets hoger uitkwam dan gisteren met standen die lagen tussen de 28 en 30 graden. Zeer lokaal werd de tropische grens van 30 gehaald. De minima lagen in de ochtend rond de 16 graden en neerslag is er nergens gevallen.
1-8 Zonnig en drukkend warm
Gisteravond en vannacht bleef er alleen wat sluierwolken over en op sommige plaatsen werd het helemaal helder. Er was weinig wind waarbij het kwik daalde naar zo'n 13 tot 15 graden. De dag begon met veel zon en vrijwel onbewolkt. In de loop van de morgen ontstonden er wat wolkenvelden en in de middag wat stapelwolken. Er waaide over het algemeen een zwakke wind tussen zuidwest en noordwest. De maximum temperatuur liep in de namiidag op tot waarden tussen de 27 en 29 graden. Het is droog gebleven waarbij het met de hoge luchtvochtigheid klam aanvoelde. In het noorden en noordwesten is wel een spat regen gevallen, o.a in Uithuizermeden werden een paar druppels regen waargenomen.