Terug naar de begin pagina met het weer in Silvolde

 Actueel
 Webcam

 Weerbericht
 Weerpresentatie

 Weerpraat
 Weeroverzicht
 Weerstations
 Weergaloos
 Weerweetjes
 Weerlinks

 Weerdag
 Te koop
 Banner
 Stationinfo
 Weerdiensten

 Regiolinks
 Regioagenda
 Boertour

 Gastenboek
 Contact

reactie op de website, voor meer info klik op contact

Weerpraat 2003
Weerpraat 2003 Jan. Feb. Mrt. April Mei Juni Juli Aug. Sept. Okt. Nov. Dec.
31-12 Bewolkte dag in Gelderland. 
Gisteravond was het op de meeste plaatsen droog alleen in het oosten viel op een enkele plaats nog een spatje regen. In o.a  Bredevoort en Lichtenvoorde werd nog een halve mm afgetapt. De nacht verliep bewolkt met een temperatuur van 1 tot 2 graden boven het vriespunt. Bij het aanbreken van de dag waren er enkele opklaringen en daalde de temperatuur tot soms net onder het vriespunt. In de ochtend onstond er ook mist in het noordwesten van de provincie. In de ochtend kwam in het oosten de zon heel effen door en dat was het ook voor de rest van de dag. In Gelderland is het bewolkt gebleven terwijl het noorden een tamelijk zonnige dag heeft gehad. Bij een zwakke noordelijke wind liep het kwik op naar 2 á 3 graden. Een beetje tegenvallende dag want het leek er op dat er voral in de middag zon zou zijn maar dit was dus alleen weggelegd voor de noordelijke provincies.
30-12 Wisselend bewolkt met een beetje zon. 
Gisteravond was het zwaar bewolkt en viel er vooral in het westen van de provincie nog een beetje neerslag in de vorm van regen met een beetje natte sneeuw. De reste van de nacht verliep vrijwel droog met een enkele opklaring. In de vroege ochtend klaarde het wat meer op en kwam het kwik in het oosten net onder het vriespunt. Elders vroor het wel lokaal aan de grond maar tot vorst in de weerhut kwam het niet. Landelijk werd op het automatisch KNMI in Eelde de laagste temperattur gemeten. Het kwik daalde daar tot ruim 4 graden onder het vriespunt. In de ochtend nam de bewolking steeds verder af en scheen de zon regelmatig. Later in de middag werd het weer meer bewolkt en viel er over de provincie lokaal een spat regen. De maximum temperatuur werd op de meeste plaatsen aan het begin van de middag behaald en lag rond 4 á 5 graden. Er waaide de dag door een zwakke wind uit het zuiden en daardoor was het een rustige winterdag. Er waren veel plaatsen die geen neerslag aftapten maar in Brummen werd nog 0,5 mm uit de regenmeter gewrongen.
29-12 Wisselend bewolkt en over het algemeen droog met wat zon in de middag.
Gisteravond was het op de meeste plaatsen droog en nam de bewolking weer toe. De nacht verliep wisselend bewolkt en er stond een zwakke tot matige zuidwesten wind. Het kwik daalde tot 3 á 4 graden. De dag begon met veel bewolking en een paar schamele opklaringen maar in de loop van de ochtend werden de opklaringen steeds breder en kwam de zon er goed bij. De wind draaide naar zuid tot zuidoost en nam in kracht af. De middag door heeft de zon flink geschenen, het meest in het noordoosten en minder naar het zuiden toe. Zo scheen de zon in Groesbeek 1,5 uur en in het Ruurlosebroek zo'n 4 uur. Bij een afnemende wind was het  aangenaam winterweer. De maximum temperatuur kwam rond de 5 graden uit.  Na zonsondergang nam vanuit het zuiden de bewolking weer wat toe. Het bellf deze dag op de meeste plaatsen droog op een paar spetters na.
28-12 Depressie zorgt voor veel neerslag
Een depressie trok het afgelopen etmaal over ons land. In de nacht viel er op uitgebreide schaal regen, meer als 10 mm in het oosten en het dubbele in het westen van het land. De temperatuur kwam in de nacht niet onder de 5 graden. In de loop van de ochtend werd het droog. Het kwik liep in het oosten op naar circa 9 graden terwijl in het westen de temperatuur al een stuk lager. Later in de ochtend brak de bewolking nog even en was in de Achterhoek de zon nog heel even te zien. Niet lang daarna werd het grijs en ging het weer regenen. In de middag draaide de wind van zuid naar noord.  Spectaculair was de val van het kwik na een draaiing van de wind op veel plaatsen maakte het kwik een vrije val van ruim 9 naar 3 - 4 graden. Veel meldingen kwamen binnen van een temperatuur val binnen een half uur. Met de hoeveelheid wind viel het mee, het was meest kracht 4 tot soms 5 beaufort. De neerslaghoeveelheid lag tussen de 15 en 22 mm. In het westen viel lokaal het dubbele en werd het nog een dag met de hoogste aftapping van dit jaar.  
De verschillen in temperaturen waren vandaag ook groot. Dit had alles te maken met de wind. Was de wind afgelopen nacht nog zuidoostelijk, toen het lagedrukgebied en het front doortrokken draaide de wind naar het westen tot noordwesten. Dit gebeurde uiteraard niet overal tegelijk, zodat er fraaie verschillen optraden. De kaartje hiernaast geven een beeld hoe het rond het middaguur was in Nederland. In Groesbeek was het toen 9,6 graden, een half uur later slechts 3,7 en in Arnhem zakte het kwik als een speer van bijna 10 naar 4,5 graden.
Een aantal plaatsen met hun neerslagaftapping in mm om 19:00 uur: Borculo 20,2  Bredevoort 17,0  Brummen 17,2  Dieren 17,2  Doesburg 17,6  Dichteren 16,0  Doornspijk 21,8  Duiven 17,8  Gaanderen 16,2  Lichtenvoorde 16,9 Meddo 19,0  Miste 18,0  Ruurlosebroek 15,5  Silvolde 15,0  Steenderen 16,4  Terborg 16,0  Ulft 17,5  Westendorp 16,0  Winterswijk 16,0
27-12 In de nacht regen, overdag een redelijke dag met zon in de middag
Gisteravond was het bewolkt en viel er soms een spetter maar meetbare neerslag leverde dat nog niet op. Na middernacht begon de neerslag wat te intensiveren en viel er af en toe lichte tot matige regen. De temperatuur lag aan het begin van de nacht met 8 á 9 graden ook op een goed niveau.  Bij het aanbreken van de dag was het droog maar nog wel bewolkt waarbij de temperatuur was gedaald naar circa 7 graden. De laagste temperatuur werd een paar uur na zonopkomst behaald en lag toen rond de 6 graden. In de tweede helft van de ochtend begon de bewolking te breken en tegen het middaguur was de meeste bewolking verdwenen. Het werd nog een vrijzonnige middag mat zo'n 3 tot bijna 4 uur zonneschijn. Wel onstonden er stapelwolken maar de zon bleef overheersen en uit de bewolking is vrijwel nergens in Gelderland nog neerslag gevallen overdag. De maximum temperatuur kwam bij een matige zuidwesten wind op 7 á 8 graden uit. Al met al geen onaardige dag.
26-12 2e kerstdag met een knipoog van de zon
In de nacht miezerde het wat of soms viel er lokaal wat lichte regen. De temperatuur liep onder de bewolking alleen maar op en lag in de ochtend rond de 7 graden. In de ochtend was het overal droog en bewolkt. Rond de middag begon echter de bewolking te breken  en kwam de zon zelfs even tevoorschijn. De lage bewolking was grotendeels verdwenen en er bleef alleeen wat middelbare en hogere bewolking over. Het meest heeft de zon geschenen in het zuidoosten. In het rijk van Nijmegen ruim 1,5, Ruurlosebroek 1 uur en in meer noordelijk in Gelderland amper 20 minuten zonneschijn, o.a in Borculo. Bij een matige zuid tot zuidoosten wind liep het kwik in de middag op naar 7 tot 8 graden. De hoeveelheid neerslag die afgetapt werd lag ruim onder de 0,5 mm, de meeste plaatsen hadden geen meetbare neerslag.
25-12 1e kerstdag grijs en somber
Eerste kerstdag is grijs en somber verlopen. In de afgelopen nacht en ook overdag was het bewolkt en viel er lokaal soms wat motregen dat in totaliteit niet meer opleverde dan een paar tienden aan mm. opleverde. De temperatuur liep in de nacht alleen maar op naar 8 á 9 graden overdag. Er waaide daarbij een zwakke tot matige zuidwesten wind. In 1997 echter was het met kerst nog wat warmer toen werd het in de Bilt nog 12,8 graden en lag de temperatuur in Gelderland ook rond de 12 graden uit.  Èèn witte kerst was die van 2000 toen het opkerstavond begon te sneeuwen en een mooi sneeuwdekje opleverde. Zo had Silvolde een dekje van 10 cm en in Borculo lag de sneeuw 4 cm hoog.  
24-12 Grijze dag
In de avond miezerde het nog wat door, later werd het droog en onstond er in het westelijk deel van de provincie een beetje mist. In de loop van de nacht verdween overal de mist weer maar bleef het wel vochtig. De temperatuur liep in de nacht langzaam op en in de ochtend lag het kwik tussen de 1 en 2 graden. Er lagen ook her en der nog wat sneeuwresten maar veel was in de nacht al verdwenen. De dag begon bewolkt en nevelig maar soms ook nog een kleine opklaring al stelde dat niet veel voor. In de middag miezerde het de hele tijd door en was de laaste sneeuw ook verdwenen. Er waaide een matige zuiden wind waarbij de temperatuur tijdens de waarnemingen het maximum bereikte. De temperaturen lagen in het oosten tussen de 4 en 5 graden en in het westen van het land tussen de 6 en 8 graden. De etmaalaftappingen lagen gemiddeld rond de 1 mm. Het was kort samengevat een saaie grijze dag.
23-12 Sneeuwdag 
Gisteravond klaarde het snel verder op en dook ook de temperatuur in de weerhut onder het vriespunt. In de eerste helft van de nacht werd de minimum temperatuur behaald dat lag tussen de - 2 en - 4 graden.. Daarna liep de temperatuur weer op omdat er bewolking vanuit het westen op kwam zetten. In de vroege ochtend vielen een paar sneuwvlokje maar om de hoeveelheid neerslag te meten was er nog te weinig gevallen in de ochtend. De dag begon grijs en koud met een temperatuur dat net boven het vriespunt lag. In het westen lag de temperatuur ruinm boven het vriespunt en daar regende het al in de vroege ochtend. Landinwaarts ging de regen over in sneeuw en was het op veel plaatsen glad. Het sneeuwde in Gelderland vrijwel de gehele dag al was het in de middag ook natte sneeuw en dat leverde op veel plaatsen een sneeuwdekje op van 3 tot 5 cm. De temperatuur lag de dag door rond de + 1 graden.  In de namiddag hield het op met sneeuwen en viel er soms wat lichte regen. De wind was over het algemeen matig en was over het algemeen zuidelijk. Sneeuw brengt veel vocht mee en dat was ook goed te zien aan de hoeveelheden die werden afgetapt, de hoeveelheid lag  gemiddeld rond de 6 mm.  
Een aantal plaatsen met hun neerslagaftapping in mm om 19:00 uur:  Borculo 2,8  Bredevoort 5,0  Brummen 1,5  Dieren 6,3  Doetinchem 5,8  Dichteren 7,4  Duiven 4,8  Gaanderen 6,0  Lichtenvoorde 5,0  Meddo 4,5  Miste 5,2  Ruurlosebroek 5,4  Silvolde 5,0  Steenderen 5,4  Terborg 6,5  Ulft 5,3  Westendorp 4,5  Zieuwent 3,5  
22-12 Winterse buien
Gisteravond nam de bewolking weer langzaam toe en later in de avond viel er een aantal buien met een winterse neerslag in de vorm van natte sneeuw en wat hagel. Op een enkele plaats werd ook paar keer een onweersklap gehoord. Rond middernacht was het op de meeste plaatsen droog en is er in de nacht ook vrijwel geen neerslag meer gevallen. De wind was onderhand wel behoorlijk afgenomen maar bleef in de nacht toch nog een beetje doorwaaien. In de tweede helft van de nacht klaarde het wat op en koelde het op beschutte plaatsen af tot rond of net onder het vriespunt. Aan de grond vroor het op uitgebreide schaal en was het ook plaatselijk glad. De ochtend begon in het oosten en noordoosten met zon en enkele brede opklaringen. Overdag schoven er van noordwest naar zuidoost buien over het land en vooral ten westen van de lijn Den Helder en Nijmegen viel overdag neerslag in de vorm van sneeuw. De sneeuw bleef tijdelijk liggen en dat maakte dat er sneeuwpret was voor de kinderen. In de Achterhoek en Liemers en meer naar het noorden is overdag weinig of geen neerslaggevallen. De wind was over het algemeen noordwestelijk waarbij de temperatuur overdag niet boven de 4 graden uitkwam. De etmaalneerslag lag tussen de 2 en 7 mm.
21-12 Onstuimige dag 
Gisteravond liep de temperatuur nog verder op en kwam rond middernacht gemiddeld rond de 10 graden uit. Inmiddels trok van west naar oost enkele buien over het land en daarachter nam de wind snel toe, aan zee al tot stormachtig uit het zuidwesten. Later in de nacht ging het kwik echter weer rap omlaag en na de regen passeerden nog twee actieve buienlijnen het land vergezeld van hagel en lokaal onweer. Tijdens de passage van de buien kwamen forse windstoten voor. In Gelderland werden windstoten gemeten die opliepen naar 95 km/u. Bij het aanbreken van de dag lag het kwik rond de 4 graden maar in de loop van de ochtend daalde de temperatuur scherp tijdens de passage van een aantal buien. Op sommige plaatsen hadden de buien een winterskarakter en daalde het kwik tot 1 á 3 graden  Na dit alles klaarde het weer even een beetje op en was in het oosten van het land nog even een waterig zonnetje te zien. De temperatuur schoot hierbij nog omhoog ruim 7 graden, o.a in Doetinchem. De buienaktiviteit nam in de middag verder af  wel bleef er gedurende de hele dag een stevige wind waaien. De etmaalneerslag lag tussen de 6 en 12 mm.
20-12 Een toenemende wind
Gisteravond was het wisselend bewolkt bij een zwakke zuidwesten wind. De temperatuur was in een stijgende en in de nacht liep het kwik alleen maar verder op naar 5 tot 6 graden in de ochtend. Het is op de meeste plaatsen droog gebeleven. De ochtend begon bewolkt en nevelig met soms een kleine opklaring waarbij een zwakke tot matige zuid tot zuidoosten wind waaide. In de middag werd de bewolking dikker en in de tweede helft van de middag ging het regenen. De wind draaide naar zuid tot zuidwest en trok aan tot vrij krachtig. In de namiddag kwamen tijdens buien  windstoten voor van meer dan 60 km/u. De maximum temperatuur werd behaald tijdens de waarnemingen om 19:00 uur en lag rond de 9 graden. De etmaalaftappingen lagen tussen de 3 en 6 mm in Gelderland.
19-12 Bewolkte dag
Gisteravond was het nog helder maar omdat er een beetje wind bleef waaien daalde de temperatuur niet tot onder het vriespunt. Op klomphoogte lag het kwik wel onder het vriespunt. De temperatuur daalde eerst wel maar steeg later weer en zo was er een jojo effect van een op en neergaande kwikstanden. In de loop van de nacht werd de lucht ook wat vochtiger en en zo was er in de ochtend mooie berijpte velden te zien. Bij het aanbreken van de dag daalde de temperatuur nog even tot of net iets onder het vriespunt. In de ochtend steeg het kwik weer en verdween de rijp en de plaatselijke gladheid spoedig. De zon kwam er vandaag niet op de meeste plaatsen niet bij al was er in de ochtend nog wel een beetje in het zuidwesten van de provincie. Er waaide de dag door een zwakke tot matige zuiden wind waarbij de temperatuur uitkwam tussen de 5 á 6 graden. De afgelopen 24 uur is het tevens droog gebleven.
18-12 Lichte vorst in de nacht, overdag lekker weer met veel zon
Gisteravond was het kraak helder en vroor het licht. In de nacht daalde de temperatuur langzaam en in de ochtend bij het krieken van de dag viel de wind weg en werden de laagste temperaturen behaald. De minma lagen tussen de -1 en -4 graden. Omdat het deze keer windstil was ging de temperatuur op het platteland het meest onderuit. Overdag was het zonnige en aangenaam winterweer. Er was geen wolkje te bekennen en bij een zwakke zuid tot zuidoosten wind liep het kwik op naar 5 tot 8 graden. De hoogste waarden werden deze keer ook buiten de bebouwdekom behaald omdat veel weerhutten in stad of dorp in de schaduw bleven door de laaghangende zon deze tijd van het jaar.
17-12 Bewolkte start met een zonnig einde
De afgelopen nacht verliep bewolkt waarbij het afkoelde naar zo'n 4 graden. In de ochtend was er veel bewolking maar het bleef op een enkele spat regen na op de meeste plaatsen droog. Er waaide een zwakke westen wind waarbij de temperatuur langzaam opliep. In het westen scheen in de ochtend al de zon en later in de ochtend bereikten, van het zuiden uit, ook de eerste zonnestralen Gelderland. 's Middags werden de opklaringen steeds breder en was het vrij zonnig. De temperatuur liep bij een naar zuid draaiende wind op naar waarden die lagen tussen de 6 en 8 graden. Het was al met al een aangename dag maar toen de zon éénmaal onderging koelde het snel af. Tijdens de waarnemingen lagen de temperaturen in het oosten van het land op veel plaatsen al rond het vriespunt. Op klomphoogte vroor het al op uitgebreide schaal.
16-12 Veel bewolking met een beetje zon
Gisteravond waren er brede opklaringen maar ook wat wolkenvelden. De wind nam af en toen het tijdelijk helder werd daalde de temperatuur tot dicht bij het vriespunt. Aan de grond vroor het licht en doordat de ondergrond nat was werd het lokaal glad. Tegen middernacht werd het weer bewolkt en nam de wind weer wat toe. Hierdoor liep de temperatuur langzaam op en lag in de ochtend rond de 3 graden. De dag verliep met veel bewolking, soms kwam de zon er eventjes bij maar bleef over het algemeen op de achtergrond. Het bleef droog en bij een zwakke tot matige west tot zuidwesten wind werd het zo'n 7 graden. 
15-12 Winterse buien
Gisteravond onweerde het vooral in de noordelijke helft van de provincie nog een beetje en viel er soms matige regen. In de loop van de avond passeerden er wat winterse buitjes, het was regen, hagel en wat natte sneeuw. De temperatuur daalde op veel plaatsen tot rond het vriespunt, door de matige noordwesten wind ging het alleen op beschute plaatsen licht vriezen. Aan de grond kwam wel op uitgebreide schaal vorst voor en daardoor was het ook plaatselijk glad. Overdag passeerden er diverse lichte buitjes met een winters tintje, zo viel er regen, hagel, korrelhagel en ook  natte sneeuw. De hoeveelheden bleven beperkt tot onder de 5 mm overdag. Maar het was wel een waterkoude dag, want bij een matige west tot noordwesten wind koude het in de buien af tot soms dicht bij het vriespunt. De maximumtemperatuur kwam rond de 5 graden uit tijdens kortstondige opklaringen in de middag.
14-12 Onstuimige nacht, overdag opklaringen afgewisseld met buien.
Gisteravond regend het geruime tijd waarbij het licht tot matige regende waarbij de meeste regen in het zuidelijk deel van de achterhoek. In de nacht vielen nog enkele buitjes waarbij het in de tweede helft van de nacht tijdelijk hard ging waaien. Tijdens een bui waren er windstooten tussen de 60 en bijna 100 km/uur. In Silvolde werd een windstoot gemeten van 96,5 km/u wat overeenkomt met windkracht 10 (zware storm). De temperatuur die rond middernacht rond de 11 graden lag was in de ochtend gedaald tot rond de 6 graden. Overdag waren er opklaringen afgewisseld met buien. In het rijk van Nijmegen kwam in de middag onweer voor en tegen de avond was er ook sprake van lichte hagel. De wind was over het algemeen matig tot vrij krachtig uit het westen waarbij de maximumtemperatuur overdag uitkwam rond de 8 graden. De hoeveelheid neerslag kwam ook deze keer op de meeste plaatsen weer in de dubbele cijfers te liggen. Toppers waren Gaanderen en Terborg met zo'n 27 mm en Brummen kwam als laagste uit de bus met ruim 6 mm.
Een aantal plaatsen met hun etmaalaftappingen in mm om 19:00 uur: Brummen 6,4  Dieren 13,9  Doetinchem 21,8  Dichteren 16,7  Duiven 15,0  Gaanderen 27,5  Lichtenvoorde 17,0  Meddo 17,0  Miste 20,5  Ruurlosebroek 11,6  Silvolde 21,1  Steenderen 11,2  Terborg 26,0  Ulft 23,6  Zieuwent 14,4
13-12 Grijze en natte dag
Gisteren begon het in de tweede helft van de avond licht te regenen. De temperatuur liep hierbij langzaam op en lag rond middernacht rond de 6 graden. In de nacht viel ook regen en zo werd  er op veel plaatsen werd al een hoeveelheid afgetapt van rond de 10 mm. Het was zo'n 9 á 10 graden aan het begin van de dag. Overdag was het grijs en regenachtig, soms wat lichte- maar ook buien met matige regen. De temperatuur liep nog een beetje op naar zo'n 12 graden en dat is het ook vrijwwl constant gebleven. De wind was over het algemeen matig tot soms vrijkrachtig ui zuidwestelijke richting. Vandaag viel er eindelijk weer eens regen van betekenis. De ftappingen lagen tussen de 20 en 30 mm en dat is vanaf 3 november en voor andere plaatsen sinds 17 september niet meer voorgekomen.  
Een aantal plaatsen met hun etmaalaftappingen in mm om 19:00 uur:  Borculo 20,0  Brummen 18,1  Dieren 30,1  Doetinchem 24,7  Dichteren 27,3  Gaanderen 22,5  Lichtenvoorde 20,6  Meddo 15,6 Ruurlosebroek 17,3  Silvolde 19,0  Steenderen 23,4  Terborg 22,9  Ulft 22,8  Zieuwent 19,8 
12-12 Nevige dag
Gisteravond werd het langzaam aan droger en klaarde het op. Om middernacht was het zelfs onbewolkt geworden en de rest van de nacht verliep helder met een beetje wind. Bij het aanbreken van de dag lag de temperatuur rond het vriespunt. In de ochtend viel tijdelijk de wind weg en dook het kwik op veel plaatsen alsnog een paar graden onder het vriespunt en ontstond er op diverse in de oostelijk helft van de provincie mist. Elders begon de dag helder en zonnig maar daar kwam  spoedig hogere bewolking opzetten en tegen het middaguur was die zo dik geworden dat de zon er nog nauwelijks aan te pas kwam. De middag verliep nevelig waarbij een matige zuiden wind waaide. De temperatuur liep onder de steeds dikker wordende bewolking verder op en de mqxima lagen tijdens de waarnemingen om 19:00 uur rond de 5 graden. De neerslaghoeveelheid die werd afgetapt was het merendeel van de vorigeavond.  
11-12 Waterkoud
Gisteravond was het helder en vroor het nog licht maar gaande weg de nacht werd de bewolking dikker waarbij het kwik opliep tot boven het vriespunt. Het bleef echter wel droog maar het was op sommige plaatsen wel nevelig.  De ochtend begon met veel bewolking en er waaide een matige zuiden wind. Het voelde waterkoud aan en de gevoels temperatuur lag de dag door een paar graden onder het vriespunt. In de loop van de middag ging het vanuit het westen regenen en liep de temperatuur langzaam op. Tegen de avond regende het op de meeste plaatsen en werd de maximum temperatuur behaald rond de waarnemingen waarbij de waarden lagen kwam tussen de 2 en 3 graden uit. De etmaalneerslag lag zo'n beetje tussen de 3 en 6 mm..   
10-12 Rustig winterweer 
Na een heldere nacht met lichte tot matige vorst, -4 tot -7 graden,  kregen we weer een zonovergoten dag voorgeschoteld met alleen een paar vliegtuigstrepen aan het zwerk. Er was nog minder wind als de afgelopen dagen en daardoor was het met maxima van 3 tot 6 graden aangenaam winterweer. En met het aantal uren zon van deze dag is dit jaar nu het zonnigste ooit. Begin september had De Bilt al meer zonuren dan normaal in een heel jaar. De eerste tien maanden scheen de zon bijna 1900 uren en inmiddels naderen we de 2000 uur. Dat betekent dat het oude record is ingehaald en 2003 het zonnigste jaar in de meethistorie is. Het record voor hoofdstation De Bilt stond op naam van 1959 met 1986,1 uren zon. 
9-12 Super winterweer
Gisteravond vroor het al snel op de meeste plaatsen licht en dat bleef ook tot een eind in de nacht zo. In de nanacht ging het kwik verder omlaag en vroor het op de meeste plaatsen matig. De laagste waarden werden bij het aanbreken van de dag behaald in het oosten van het land. In Vlissingen was het kwik net boven het vriespunt terwijl op Vliegveld Twente met een minima van - 9 graden matige vorst voorkwam. Op amateurstations werden  minimumtemperaturen gemeten tussen de -6 en -8 graden.  Op klomphoogte vroor het rond de - 10 graden. De dag verliep zonnig met in het westen wat sluierbewolking.  Bij een zwakke zuidoosten wind liep het kwik op naar gemiddeld zo'n  4 graden. Er waren echter grote verschillen door de verschillende opstellingen van de weerstations. Op vliegveld Deelen werd het zo'n 8 graden omdat dit weerstation 50 meter boven N.A.P. ligt en daar de warme bovenlucht nog net in aanraking kwam met de thermometer. Elders op een lager niveau kwam de maximum temperatuur niet zohoog en kwam het kwik tussen de 3 en 6 graden uit. De vierde dag op rij met veel zon en aangenaam winter weer.   
Een aantal plaatsen met hun minimum temperatuur: Borculo -7,7  Brummen -5,3   Dieren -5,4  Doesburg -5,6  Doetinchem -8,1  Dichteren -7,0  Gaanderen -6,8  Lichtenvoorde -5,9  Meddo - 8,4  Miste -8,1  Ruurlo - 7,5  Ruurlosebroek -7,4  Silvolde -7,2  Terborg -7,5  Ulft -7,2  Vorden -8,2  Zeddam -8,0  Zieuwent -6,9
8-12 Matige vorst
In de nacht daalde het kwik steeds verder naar beneden en vroor het al zo'n 5 graden halverwege de nacht. In de ochtend werden bij weinig wind de laagste waarden behaald en die lagen tussen de -4 en - 8 graden. Op klomphoogte vroor het rond de 10 graden. De dag begon dus op veel plaatsen met matige vorst. In de ochtend werden her en der wat sluierwolkjes gesingaleerd maar bij zonsopkomst was het zwerk weer nagenoeg helder.  De rest van de ochtend en in de middag was het zonnig en onbewolkt. De oost tot zuidoosten wind was vandaag zwak tot soms matig. De maximumtemperatuur kwam in de middag met +2 ot +3 net boven het vriespunt uit. Op beschutte plaatsen waar de zon niet bij kwam bleef het wit en aan de grond bleef lokaal dan ook vorst aanwezig. Al met al weer een schitterende winterdag.        

 

Een aantal plaatsen met hun minimum temperatuur:  Borculo - 6,4  Brummen -6,0  Dieren -6,0  Doesburg -6,8  Doetinchem -7,2  Dichteren -6,9  Doornspijk -7,8  Gaandren -6,0  Lichtenvoorde -5,2  Meddo -8,3  Miste -7,6  Ruurlo -7,1  Ruurlosebroek -6,8  Silvolde -6,1  Steenderen -6,5  Terborg -6,8  Ulft -5,9  Vorden -7,4  Zevenaar -6,0   
7-12 Winters met een oranje tintje
Gisteravond werd het al snel helemaal helder waarbij de wind een beetje bleef doorwaaien. Rond middernacht lag de temperatuur op veel plaatsen in Gelderland onder het vriespunt. In de nacht daalde het kwik langzaam verder en bij het aanbreken van de dag toen de wind zwak was werd de laagste temperatuur behaald. Het vroor tot - 6 graden o.a in Doornspijk werd zo'n lage temperatuur behaald. De dag begon zonnig, helder en koud maar dankzij de overvloedige zonneschijn kwam het kwik in de middag net een 1 tot 2 graden boven het vriespunt uit. Doordat de oost tot noordoosten wind in de middag weer wat aantrok was het een koude middag. In de tweede helft van de middag begon de temperatuur  weer snel te dalen. De zon ging rond 16:30 uur weer onder en toen lag de temperatuur alweer onder het vriespunt. Ongeveer een half uur na zonsondergang, om precies te zijn 17:01 uur,  beviel Prinses Máxima van een dochter in het bronovo-ziekenhuis in Den Haag, een nieuwe kroonprinses was geboren. De temperatuurs daling stokte even maar ging daarna langzaam verder. Rond de waarnemingen lag het kwik overal weer 1 tot 2 graden onder het vriespunt waarbij een zwakke noordoosten wind waaide.   
6-12 Brede opklaringen bij een dalende temperatuur
In de afgelopen nacht viel er soms wat lichte regen of motregen. De temperatuur was aan het begin van de nacht rond de 3 graden maar liep gaande weg de nacht onder het wolkendek op naar rond de 8 graden bij zonsopkomst. De wind was inmiddels noordelijk en trol in de ochtend aan tot vrij krachtig- of krachtig wind, 5 - 6 beaufort. In de ochtend was het eerst ook nog overwegend bewolkt met enkele opklaringen, in de loop van de ochtend kwamen er steeds meer opklaringen binnen en kwam de zon er steeds beter door. In de middag waren er brede opklaringen en was het zonnig met vliegtuigstrepen aan het zwerk. De temperatuur zette vanaf zonsopkomst een daling in doordat de noorden wind koude en droge lucht aanvoerde. Rond de middag lag het kwik rond de 5 graden maar rond de waarnemingen rond het vriespunt. Aan de grond vroor het al op uitgebreide schaal. Er waaide nog een zwakke zwakke noordoosten wind. De neerslagaftappingen lagen tussen een paar tienden en 2,0 mm. De hoogste aftappingen waren in Winterswijk en Meddo.
5-12 Bewolkte dag met soms wat lichte regen
In de nacht was het bewolkt en viel er soms wat lichte regen of motregen. Het koelde in de nacht onder de bewolking weinig af en de minimum temperatuur kwam uit op 3 á  4 graden. Overdag was het zwaar bewolkt en kwam de zon er niet aan te pas. Soms was de bewolking zo dik dat er wederom wat lichte motregen.  Er was over het algemeen weing wind eerst uit het oosten maar in de west tot noordwest. In de avond kwam de wind uit het zuiden en was het haast windstil. Ondanks dat de barometer boven de 1030 hPa uitkwam was het een grijze dag waarbij de temperatuur in de middag rond de 4 graden uitkwam. De afgetapt hoeveelheid neerslag lag tussen de 0 en 0,2 mm. 
4-12 Grijze dag en frisse dag

Gisteravond en in de nacht was het nog lang nevelig en viel er soms wat lichte motregen maar het waren geen meetbare hoeveelheden. Overdag veranderde er niet veel in het weerbeeld, het bleef zwaarbewolkt en soms viel er weer zeer lichte motregen. De temperatuur die aan het begin van de nacht nog rond de 5 graden lag kwam overdag niet hoger dan een graad of 4. Bij een matige oost tot noordoosten wind was het fris te noemen.

3-12 Mist,nevel en laag hangende bewolking
Gisteravond waren er opklaringen en was de maan goed te zien. De temperatuur daalde snel en op enkele plaatsen zoals in Dieren onmtstond er mist. Niet overal was het mistig en kwam de temperatuur dicht of net onder het vriespunt uit. Op klomphoogte kwam op uitgebreide schaal vorst voor. In delen van de achterhoek starte de dag met wolkenvelden en was een opkomende zon te zien. Echter op veel andere plaatsen zoals op de veluwe en in in Borculo was het mistig. Later in de ochtend werd het overal mistig en werd het een slechte dag voor nieuwsgierige mensen. In Gelderland is het vrijwel de gehele dag mistig geweest en liep het kwik maar langzaam op. De temperatuur kwam bij een zwakke naar noord draaiende wind niet boven de 4 graden uit. 
2-12 Wisselend bewolkt
In de loop van de nacht rok het zwerk dicht maar bleef het droog op een paar spetters na  in  o.a Apeldoorn en Ulft. De temperatuur daalde naar waarden tussen de 4 en 5 graden. In de ochtend begon zwaarbewolkt maar gaande weg de ochtend begon de bewolking weer te breken en werden wolkenvelden afgewisseld met zonnige perioden. In de middag was het niet veel anders al waren er naar het westen toe de wolkenvelden overheersend. Bij een zwakke tot soms matige oosten wind werd het 8 tot 10 graden. Wat de temperatuur betreft deden we een stapje terug vergeleken met gisteren. Maar omdat er weinig wind was oogde de dag toch nog vrij vriendelijk.
1-12 zachte start van de winter
Gisteravond waren er enkele kleine opklaringen maar rond middernacht was het weer geheel bewolkt. Het ging regenen in het westen van de provincie en later viel ook in het oosten van Gelderland wat neerslag. Kort voor zonsopkomst werd het weer droog waarna de bewolking langzaam een beetje begon te breken. De ochtend verliep wisselend bewolkt, naast enkele opklaringen vielen er ook nog wat lichte buitjes. In de middag werd het droog en kwam de zon er goed door. Bij een zwakke tot matige zuid tot zuidoosten wind werd het een warme dag. In het oosten werden temperaturen behaald die dicht bij de 14 graden lagen. Naar het westen toe lag de maximum temperatuur rond de 12 graden. In het Limburgse maastricht kwam het kwik met behulp van föhnwind op een maximum uit van 16,3 graden. Allemaal zeer hoge temperaturen voor december.
Een aantal plaatsen met hun etmaalneerslag: Apeldoorn 4,1  Borculo 0,8  Bredevoort 0,6  Brummen 3,1  Dieren 3,7  Doesburg 3,4  Dichteren 2,7  Doetinchem 2,1  Doornspijk 4,2  Gaanderen 2,4  Hattemerbroek 2,6  Lichtenvoorde 0,8  Meddo 1,2  Miste 0,7  Randwijk <0,1  Ruurlosebroek 1,0  Silvolde 1,6  Terborg 1,6  Ulft 2,0  Westendorp 1,5  Winterswijk 0,5  Zieuwent 1,2