Terug naar de begin pagina met het weer in Silvolde

 Actueel
 Webcam

 Weerbericht
 Weerpresentatie

 Weerpraat
 Weeroverzicht
 Weerstations
 Weergaloos
 Weerweetjes
 Weerlinks

 Weerdag
 Te koop
 Banner
 Stationinfo
 Weerdiensten

 Regiolinks
 Regioagenda
 Boertour

 Gastenboek
 Contact

reactie op de website, voor meer info klik op contact

Weerpraat 2006
Weerpraat 2006 Jan. Feb. Mrt. April Mei Juni Juli Aug. Sept. Okt. Nov. Dec.
31-3 Zacht en nat met soms veel wind
De laatste dag van Maart begon toch weer aan de natte kant. In de ochtend passeerde een regengebied en op sommige plaatsen regende het pijpestelen.  In de loop van de ochtend werd het droger met soms flinke opklaringen. In de middag viel er af toe een buitje maar de droge perioden overheersden. de wind waaide soms stevig uit zuidwestelijke richting. In de afgelopen nacht was het zacht met kwikstanden rond 10 graden en overdag liep het kwik op naar gemiddeld 15 graden.   
30-3
29-3 In de Achterhoek veel bewolking
28-3 Zon en wolken
Gisteravond was er eerst nog veel bewolking veroorzaakt door langsop trekkende buien in het zuidoosten en noorden. In de loop van de avond klaarde het echter steeds meer op gingen de opklaringen overheersen. In de nacht was het overwegend helder en bij een enkel wolkenveld koelde het af tot net onde de 10 graden. De wind bleef daarbij matig waaien.  Overdag wisselend wolkenvelden en zonige perioden elkaar af en bleef het op de meeste plaatsen droog. De wind waaide matig (4 Bft) uit zuidwestelijke en dat maakte het ondanks dat de zon geregeld scheen wel wat fris voor het gevoel. De maximum temperatuur liep in de middag op naar gemiddeld 16 graden bij zo'n 6 uur aan zonneschijn. 
27-3 Opklaringen maar lokaal ook fikse buien met hagel, windstoten en onweer
In de nacht en ochtend vielen  er enkele buien. Het koelde nauwelijks af met minima die boven de 10 graden bleven. In de vroege ochtend trokken nog enkele buitje naar het noordoosten weg. Naast wolkenvelden scheen ook de zon en in de onstabiele lucht onstonden in de loop van de ochtend opnieuw enkel buien. In de loop van de middag werden de buien heviger. Tijdens buien kwamen toen hevige windstoten voor en viel er naast regen ook hagel en kwam ook onweer voor. Zware, kortstondige buien veroorzaakten overlast in het zuidoosten van Noord-Brabant, Noord-Limburg en het oosten van het land. In Brabant vielen op verscheidene plaatsen op de lijn Budel-Deurne bomen om door de harde windstoten en liepen goten en platte daken over door de hevige regenval. Uit Geldrop kwamen berichten van hagelstenen met een doorsnee van 3 cm. In Weert stortte de gevel van nieuwbouw in als gevolg van harde rukwinden en onweer. De gevel kwam op een naastgelegen pand terecht, waardoor het dak van deze woning instortte. Niemand raakte gewond. De brandweer in Noord-Limburg had de handen vol aan stormschade, buiten Weert onder meer in Nederweert, Swalmen, Oirlo, Grashoek, Meijel, Grubbenvorst en Helden. In totaal kwamen vijftig meldingen binnen bij de alarmcentrale. Het betrof vooral omgewaaide bomen en afgevallen takken, afgewaaide dakpannen en dakgoten en een steiger die gedeeltelijk instortte. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. In de loop van de avond werd het allemaal weer wat rustiger. Het werd een zwoele dag met zomersachtig onweer bij temperaturen die opliepen naar 18 á 19 graden. Tijdens buien daalde het kwik 5 á 6 graden en daardoor werd de minimum temperatuur op de meeste plaatsen ook overdag behaald. De hoogste neerslag hoeveelheid van het afgelopen etmaal werd in Hattemerbroek afgetapt, daar viel in 24 uur ruim 30 millimeter. 

- Neerslag Gelderland

21-26/3
20-3 Tamelijk zonnig en rustige dag, 19:24 uur begin van de lente
De laagste temperatuur in de afgelopen nacht werd gemeten in Maastricht met -1,4 graden maar ook het Zeelandse Westdorpe kwam met +0,2 graden dichtbij het vriespunt. Gelderland zat geheel onder de bewolking en daardoor lagen de minima tussen de 3 en 4 graden. In de loop van de dag klaarde het vanuit het noorden op en kwam de zon er steeds beter door. Met gemiddeld ruim 5 uur zonneschijn liep het kwik op naar 8 tot 11 graden. Er waaide de dag door een zwakke wind en samen met de zon was het lenteachtig weer.   
19-3 Vanuit het noorden bewolkt
Gisteravond en in de nacht hadden we een afwisseling van wolkenvelden en brede opklaringen. Het ene moment was het dan ook een tijdlang bewolkt en het andere moment weer even een poos grotendeels helder. De temperatuur kwam tijdens de opklaringen enkele graden onder het vriespunt uit. Lokaal ontstond er ook wat mist of nevel. In de loop van de nacht kwam vanuit het noorden dikkere bewolking opzetten. Het noordelijk deel van de provincie had daar in de ochtend al mee te maken. Elders was er msit of nevel maar deze loste snel op bij zonsopkomst. In de ochtedn had het midden en het zuiden nog zonneschijn maar rond het middag ur scheen alleen in het zuiden nog de zon. Bij een zwakke tot soms matige wind uit noord tot noordoost liep het kwik op tot 6 á 7 graden. Het noordelijk deel van de provincie beleefde een zonloze dag maar elders scheen de zon 2 á 3 uur
18-3 Overwegend bewolkte dag
Gisteravond was het eerst nog bewolkt, maar in de loop van de avond werden de opklaringen breder. In de nacht was het helder en kwam het tot lichte vorst. Het kwik kwam aan het eind van de nacht uit op een minimum van rond -2 graden. In de ochtend was het eerst nog helder en scheen de zon in een groot deel van de provincie. Echter al snel kwam in de loop van de ochtend vanuit het noorden weer bewolking opzetten. De rest van de dag was het zonloos en soms waterkoud aanvoelend. Bij een matige wind uit oostnoordoost liep de temperatuur naar 2 á 3 graden in de bewolkte gebieden. In zuiden van de provincie scheen de zon wat langer waardoor het kwik opliep naar 6 tot lokaal 8 graden.  
17-3 Lente nog ver te zoeken
Het afgelopen etmaal verliep overwegend bewolkt met soms een enkele opklaring. In de nacht koelde het af tot rond of net onder het vriespunt. Overdag was het door de matige noordoosten wind koud en liep het kwik op naar gemiddeld 3 graden.  Het bleef op een enkele verdwaalde sneeuwvlok droog. De lente is nog ver te zoeken. 
16-3 Een enkele sneeuwvlok en een knipoog van de zon
In de loop van de avond begonnen er vanuit het oosten geleidelijk wolkenvelden binnen te trekken. In de nacht raakte het door de toenemende bewolking geleidelijk aan bewolkt. De meeste (brede)opklaringen waren dan ook aan het begin van de nacht te vinden waarbij de minima tot rond of net onder het vriespunt daalden. In de ochtend en ook in de middag had de bewolking de overhand. De zon was echter toch niet geheel afwezig. Aan het eind van de ochtend klaarde het even tijdelijk wat op. Geheel droog bleef het vandaag eveneens niet want vooral in de ochtend en het eerste deel van de middag kwam er soms wat zeer lichte motsneeuw naar beneden dwarrelen. 
15-3 Vrij zonnig
In de afgelopen nacht daalde het kwik onder een tamelijk heldere hemel tot enkel graden onder het vriespunt. Overdag was er hogere bewolking aanwezig maar de zon had er weing last van. Vanuit het zuidwesten werd in de loop van de dag de bewolking wel dikker maar het bleef droog. Bij een zwakke tot matige naar noord draaiende wind werd het 4 to lokaal 8 graden dankzij de zon. Bij een luchtvochtigheid van rond de 50% voelde het soms wat schraal aan.
14-3 Zon met sluierwolken
In de afgelopen nacht schoof wat hogere bewolking binnen en werd het iets minder koud dan de afgelopen nachten. De minima lagen tussen de -4 en -6 graden. Overdag bleef de hogere bewolking aanwezig maar de zon had er weinig last van. Bij een zwakke tot matige oosten wind liep het kwik op naar gemiddeld 5 graden. Doordat de zon soms wat flettser scheen kwam het aantal uren zonneschijn tussen de 7 en 9 uur uit.
13-3 Zonnig
Het was het afgelopen etmaal helder. In de nacht ging het op veel plaatsen matig vriezen. De laagste waarden werden gemeten op de Veluwe met - 7 tot - 9 graden, de wind nam in de loop van de nacht wat toe anders had het lokaal ook nog wel streng kunnen vriezen. Overdag was het volop zonnig en  met een onbewolkte hemel. Bij een zwakke tot matige oosten wind liep het kwik op naar 2 tot 5 graden. De zon scheen circa 10 uur.
12-3 Zeer koude nacht
Afgelopen nacht was het erg koud met op veel plaatsen meer dan 5 graden vorst en dat is voor een maartnacht zeer koud.  Afgelopen nacht vroor het in Twente -10,2 graden en was daarmee het koudste plekje in Nederland. In Gelderland kwam het lokaal tot -8 graden, dit was o.a in Lochem. In de ochtend was het helder en scheen de zon eerst volop maar gaande weg ontstonden er stapelwolken. De zon had het in de middag soms wat moeilijker maar gaande weg loste de bewolking weer op. Er stond een zwakke noordoosten wind waarbij de temperatuur opliep naar 1 á 2 graden boven het vriespunt. De zon scheen tussen de 7 tot 9 uur.
11-3 Winterse buitjes 
Gisteravond en begin van de nacht was het bewolkt en viel er soms wat motregen of lichte regen naar beneden. De temperatuur bleef in de avond en nacht ruim boven het vriespunt. In de loop van de nacht draaide de wind naar noord tot noordoost en kwam de aanvoer van koudere lucht opgang. In de vroege ochtend ging het kwik en kwam toen rond het vriespunt uit. Bij een aantrekkende wind kwam overdag steeds meer koude lucht vanuit het noorden binnen. De temperatuur daalde tot enkele graden onder het vriespunt rond de middag. Er vielen nog steeds zo nu en dan wat sneeuwbuitjes. In de middag waren er wat opklaringen en scheen af en toe even de zon.  
10-3 regen 
In de avond en nacht vielen er enkele regenbuien. De temperatuur steeg in de avond en nacht eerst naar een 7 - 8 graden, maar daalde in de nanacht naar een graadje of 5.  Overdag overheerste ook de bewolking en vielen er lokaal nog een aantal buitjes. De wind was vandaag zwak tot matig van kracht en waaide uit zuidwestelijke richting. Overdag is de nacht temperatuur niet overschreden.
9-3 Natte nacht en ochtend, rest van de dag bewolkt en nevelig 
Afeglopen etmaal is er tussen de 10 en lokaal 20 millimeter aan regen gevallen. In de afgelopen nacht liep het kwik alleen maar op naar zo'n 6 graden in de ochtend. In de loop van de nacht viel er al wat regen in het westen van de provincie en in de ochtend in de geheel Gelderland. Een deel van de ochtend regende het nog door maar vanuit het zuidwesten werd het droger. Het bleef bewolkt en nevelig en in de middag ook vrijwel droog. In de temperatuur zat weinig gang en lag de gehel dag tussen de 6 en 7 graden. Tussen het noordoosten en zuidwesten zat 8 graden verschil in maximum temperatuur sommen. Op Vlieland werd het circa 2 graden terwijl de temperatuur in het Zeeuwse Westendorpe opliep naar ruim 10 graden. De wind was over het algemeen zwak uit zuidwestelijke richting.

- Neerslag Gelderland

8-3 Verzachting komt langzaam op gang
In de afgelopen nacht was het kouste plekje het groningse Nieuw Beerta met - 2 graden. In Gelderland lagen de laagste waarden net boven het vriespunt. Een aktieve storing die in de loop van de nacht afzwakte bracht In de ochtend nog een beetje sneeuw in het oosten en noorden van het land. Overdag kwam de zachtere lucht maar tergend langzaam het land binnen schuiven. In de loop van de middag was het al 9 graden in Zeeland en nog maar 2 graden in het noorden van het land. In de ochtend viel er al regen in het zuidwesten maar rond het middaguur viel er op veel plaatsen ook nattigheid in Gelderland. Tijdens de waarnemingen zat er om 19:00 uur tussen de 8 en 11 millimeter in de regenmeters. De temperatuur was inmiddels opgelopen naar 6 graden in Geldermalsen en en nog maar 3 graden in Borculo.


- Neerslag Gelderland

7-3 Voorjaarsachtig
Gisteravond en in de nacht overwegend helder en in de avond nog enkele wolkenvelden. Het kwik kon in de nacht dalen naar een -2 tot -3 graden. Een ruggetje van hogedruk zorgde vandaag voor rustig en droog weer. De zon scheen geregeld en er was weinig wind waardoor het aangenaam aanvoelde. In de loop van de dag nam de bewolking langzaam aan wat toe maar het bleef droog. De zon scheen circa 6 uur en het kwik liep op naar 6 tot lokaal 8 graden met tuineffect.
6-3 Winterse buien
In de afgelopen nacht vielen er sneeuw- en hagelbuien. Het kwik daalde op klomphoogte tot aan het vriespunt waardoor het op veel plaatsen glad werd door bevriezing. Gladheid hebben in de ochtend voor veel overlast gezorgd op de Nederlandse wegen. Vooral in het midden van het land ontstonden lange files. De ochtendspits kwam bijzonder vroeg op gang en hield tot na elven aan. Op het hoogtepunt stond het verkeer over een lengte van 660 kilometer vast, goed voor een eervolle vierde plaats in de file top tien. Overdag liep het kwik op naar gemiddeld 6 graden waardoor sneeuwresten verder wegdooide. De zon scheen tussen de 3 en 5 uur en de hoeveelheid neerslag dat vooral in de nacht was gevallen lag tussen de 1 en 8 millimeter.
5-3 Lichte vorst en winterse buien
De afgelopen 24 uur was het wisselend bewolkt met voornamelijk in de avond en nacht brede opklaringen en kwam het tot lichte vorst. Overdag veel wolkenvelden en stapelwolken met af en toe zon. Er vielen overdag ook enkele wintersebuien waarbij de meeste vielen in de vorm van sneeuw of korrelsneeuw. Een enkeling bracht ook wat hagel. De wind waaide vandaag matig van kracht uit het westen en de temperatuur liep in de middag op naar circa 5 graden.
4-3 Strenge vorst
Gisteravond om 23 uur meldde Zwolle –10,9, Lelystad -10,2 en Heino -11.7 graden. Zo koud is het de afgelopen winter nergens geweest ofwel de eerste dag met strenge vorst. In Gelderland werd ook rond middernacht de laagste waarden bereikt met minima die lagen tussen de -4 en - 9 graden. In de nacht nam de bewolking geleidelijk toe maar in de vochtige lucht ontstond lokaal ook wat mist. Overdag was het wisselend bewolkt en scheen de zon af en toe tot vrij constant op de Veluwe. In de Achterhoek kwam het tot 4 uur zonneschijn en op de Veluwe werd in Hattemerbroek 7 uur zonneschijn gemeten. Het bleef de afgelopen 24 uur nagenoeg droog en de maiximum temperatuur kwam tussen de 3 en 5 graden uit. 

- Extremen Gelderland 

3-3 Sneeuw en matige vorst
In een relatief smalle strook van Rotterdam richting de Achterhoek is gisteravond en de afgelopen nacht een pak sneeuw gevallen. In het westen gingen de buien gingen vergezeld van plaatselijk heftig onweer. In o.a Schiedam werden 14 bliksemontladingen geteld. In de loop van de nacht werd het op de meeste plaatsen droog en werd het wolkendek dunner. Dit had tot gevolg dat het op veel plekken matig vroor. In Silvolde in de Achterhoek werd –8,5 graden gemeten. Verder hadden de KNMI stations Leeuwarden –7,2, Ell –6,8, De Bilt –6,4 en ook Terschelling had met –6,3 graden matige vorst. In de ochtend plaatselijk dichte tot zeer dichte mistbanken. Overdag was het wisselend bewolkt en vielen er vooral in het noorden en zuiden een paar winterse buien. Bij weinig wind liep het kwik op naar 1 á 2 graden boven het vriespunt. 

- Extremen Gelderland 

2-3 Lokaal veel sneeuw
Gisteravond was het bewolkt geraakt en begon het zo nu en dan wat licht tot matig te sneeuwen. Het werd overal wit alleen de hoeveelheid sneeuw was zeer verschillend. De meeste sneeuw viel in het noorden van Gelderland. Op de Veluwe in Hattemerbroek werd in de ochtend een sneeuwdek gemeten van 27 cm. Minder sneeuw in Terwolde met een sneeuwdek van 10 cm, in Lochem 4 en in Steenderen met 2 cm.  Overdag waren er flinke opklaringen maar zo nu en dan vielen er ook nog een aantal sneeuwbuien. De zon is rond deze tijd van het jaar al behoorlijk sterk en zorgt ervoor dat het sneeuwdek overdag krimpt.

De minimum temperatuur kwam het laagste uit in het oosten met in het Ruurlosebroek -3,7 graden. Overdag liep het kwik op naar 4 á 5 graden. De wind was zwak tot matig uit meest zuidwestelijke richting.

De hoeveelheid neerslag dat in de avond werd afgetapt was vrijwel gelijk aan de sneeuwhoogtes in de ochtend.
1-3 Winterse start van de meteorologische lente
Afgelopen nacht was het wisselend bewolkt en kwam het tot lichte vorst. Lokaal viel er een sneeuwbuitje die in de ochtend ook nog aktief waren. Overdag waren er ook opklaringen met tussendoor wat lichte sneeuwbuitjes. Het aantal uren zonneschijn bleef beperkt tot 1 á 2 uur in de Achterhoek en 3 á 4 uur in het westen van de provincie. De maximum temperatuur lag rond de 3 graden en de hoeveelheid neerslag lag gemiddeld rond de 3 millimeter alleen op de Veluwe werd circa 10 millimeter afgetapt aan neerslag uit sneeuw.