Terug naar de begin pagina met het weer in Silvolde

 Actueel
 Webcam

 Weerbericht
 Weerpresentatie

 Weerpraat
 Weeroverzicht
 Weerstations
 Weergaloos
 Weerweetjes
 Weerlinks

 Weerdag
 Te koop
 Banner
 Stationinfo
 Weerdiensten

 Regiolinks
 Regioagenda
 Boertour

 Gastenboek
 Contact

reactie op de website, voor meer info klik op contact

Weerpraat 2006
 Weerpraat 2006 Jan. Feb. Mrt. April Mei Juni Juli Aug. Sept. Okt. Nov. Dec.
30-6 Juni sluit zomers en droog af  
Afgelopen nacht was het vrij helder en koelde het af naar waarden tussen 12 en 16 graden. Overdag scheen de zon volop en werd het zo'n 29 graden. Lokaal werd het ropisch warm met 30 graden. Er was weinig wind en het is werderom droog gebleven. Juni 2006 sluit als een zeer droge maand af voor het oosten van het land. Op veel plaatsen is niet meer dan 10 millimeter aan neerslag gevallen. 
29-6 Zonnig en warm
Afgelopen nacht was het helder en koude met op veel plaatsen temperaturen onder de 10 graden. Het vliegveld Eelde had de laagste temperatuur met 4,7 graden en aan de grond zelfs 1,4 graden. In de ochtend was de zon er vanaf het begin erbij en was het helder. In de loop van de dag onstnden er wat stapelwolken maar het bleef droog. Het werd een warme dag met maximum temperaturen tussen de 24 en lokaal 26 graden. Op de officiële KNMI stations kwam werd landelijk de hoogste temperatuur gemeten in Arcen met
25,3 graden. De wind was zwak tot matig uit meess noordoostelijke richting.
28-6 Wisselend bewolkt met zonnige perioden
Afgelopen nacht waren er wolkenvelden maar ook opklaringen. Het koelde af tot circa 10 graden. Het koudste plekje was vliegveld Woensdrecht met 5,5 graden. Overdag waren er wolkenvelden maar ook zonnige perioden. Bij een zwakke tot matige noorden wind werd het 22 tot 25 graden.
27-6 Zon na 1 dag weer terug
In de afgelopen nacht overheerste de bewolking. Bij weinig wind koelde het af naar gemiddeld 13 graden. In een groot deel van de ochtend overheerste de bewolking maar in de middag kwam van het zuiden uit de zon af en toe door. Het beelf droog en bij een zwakke tot matige naar noord draaiende wind werd het circa 20 graden. De zon scheen tussen de 3 en 5 uur en is dus na 1 dag afwezigheid weer terug.
26-6 Bewolkte dag
Gisteravond trokken de (onweers)buien naar het noorden weg. Het werd in de nacht met een minimum temperatuur niet koud. Overdag zaten we nog met de naweeën van de storing. het werd een bewolkte dag met soms ook nog wat lichte regen of motregen. Bij gebrek aan zon bleef de temperatuur overdag onder de 20 graden. De wind was zwak tot matig uit zuidwestelijke richting.

- Neerslag Gelderland

25-6 Drukkend warm met in de namiddag en avond onweersbuien met lokaal wateroverlast
Afgelopen nacht was het wisselend bewolkt en koelde het af tussen de 13 en 16 graden. In de ochtend scheen de zon al volop en liep de temperatuur snel op. Het voelde klam aan bij het vele vocht in de lucht. In de middag trok een gebied met regen en onweer via het zuiden ons land binnen. In de westelijke provincies viel van tijd tot tijd (veel) regen en werd op een aantal plaatsen onweer waargenomen. Veel actiever waren de buien in een strook over Midden-Nederland. In korte tijd viel er veel neerslag en zo kwam het in steden als Breda, Tilburg en Waalwijk, tot ondergelopen straten. Later op de avond kreeg ook een deel van Gelderland te maken met een paar pittige buien. Uiteindelijk viel de meeste neerslag in de Betuwe en de Gelderse Vallei. Lunteren kreeg 64 mm neerslag te verwerken en 41 mm in Kapel-Avezaath gaven aan dat er behoorlijk veel neerslag was gevallen. Overigens valt in de maand juni normaal 72 mm neerslag. De eerder genoemde gebieden kregen zondag dus in 24 uur tijd bijna de totale maandsom te verwerken. De temperatuur liep in het oosten naar 28 á 29 graden op veel plaatsen en daarmee was deze streek het warmste plekje van Nederland. 

- Neerslag Gelderland

24-6 Zonnig
In de nacht was het vrij helder en koelde het af tussen de 8 en 12 graden. Overdag bleef het op een enkel lokaal buitje na droog. Er was wel veel hogere bewolking aanwezig maar de zon kon toch volop schijnen. Bij weinig wind liep de temperatuur op naar circa 25 graden. Eebn zeer aangename dag voor de zaterdag.
23-6 Veel bewolking temperatuur 20+
Een tegenvallende dag wat zon betreft maar de temperatuur kwam toch wat hoger uit dan de afgelopen dagen. Het werd circa 20 graden ondanks dat de zon weinig zin had vandaag. De bewolking overheerste maar tot neerslag is het niet gekomen. Onde de bewolking bleef het in de avond nog een tijdje aangenaam.
22-6 Zon wolken en een spat regen
In de ochtend en een deel van de middag was het vrij zonnig. Echter de matige tot vrij krachtige zuidwesten wind zorgde ervoor dat het fris aanvoelde. In de nacht lagen de minima op gemiddeld 11 graden en overdag kwam het kwik tussen de 17 en 19 graden uit. Soms was de bewolking dik genoeg om wat nattigheid te produceren. Op de meeste plaatsen bleef het bij een paar tienden maar in Lochem viel nog 1,7 millimeter.
21-6 Koel begin astronomische zomer
Vandaag is om 14:26 uur de astronomische zomer begonnen. Het was echter ver van zomerweer want het volede fris aan. Er was de dag door veel bewolking en deze was soms zo dik dat er lokaal een spat regen uit viel. In de namiddag en avond kwamen er wat opklaringen zodat de zon nog even kon schijnen. Er zat weinig gang in de temperatuur die in de nacht rond 16 graden lag en over dag uitkwam rond de 19 graden.  
20-6 Droogte duurd voort 
Afgelopen etmaalhadden we een afwisseling van wolkenvelden en zonneschijn. Verder was het vrij rustig weer en bleef het droog. De zon kwam er goed door en daardoor liep het kwik nog op naar gemiddeld 24 graden. In de afgelopen nacht lag de minimum temperatuur  tussen de 12 en 16 graden. De wind waaide zwak uit westelijke richting en de luchtdruk bleef vrij stabiel rond een 1016 hPa hangen. De eerste 20 dagen van juni zijn weer voorbij en er is bar weinig neerslag gevallen. Op veel plaatsen is niet meer dan 10 millimeter afgetapt tot aan vanddag. 
19-6 De meeste buien schampten het oosten
Het bleef nog lang warm in de avond waarbij de temperatuur rond middernacht nog boven de 20 graden lag. In de nacht koelde het uiteindelijk af naar 14 tot 18 graden. In de avond en nacht viel er ook nog een onweersbui in het zuiden van het land. Het leverde op vliegveld Maastricht 12 millimeter aan neerslag op. In de ochtend liep de temperatuur alweer snel op tot waarden boven de 20 graden. In de ochtend vielen er enkel buien met vooral in de Achterhoek de meeste neerslag. Silvolde, Ulft en Breedevoort hadden circa 2,5 millimeter terwijl er in Steenderen maar 0,2 millimeter werd afgetapt.  In de middag bleef het op de meeste plaatsen droog en schampten enkele zware regen- en onweersbuien de Achterhoek en Twente. Naast wolkenvelden scheen de zon ook nog geregeld en liep het kwik op naar 25 graden op veel plaatsen. Door de hoge luchtvochtigheid, dat vrijwel nergens onder de 50% uitkwam, voelde het broeierig aan. 
18-6 Droge dag met veel sluierbewolking
In de afgelopen nacht was het onbewolkt en volop helder. De temperatuur daalde in de loop van de nacht rustig naar een minimum van zo'n 12 graden. Later in de nacht kwam er wat hogere sluierbewolking op zetten. In de ochtend nam de hogere bewolking alleen maar meer toe en werd de lucht snel melkwit. Soms kreeg de zon het even moeilijk en ging soms een schuil achter de bewolking. Pas in de middag werd de aanwezige bewolking weer dunner en ging de zon steeds meer schijnen. Het kwik liep hierbij snel op en kwam uit op een maximum van 27 tot 29 graden. De wind waaide vandaag zwak tot matig (2/3 Bft) uit zuidoost. 
17-6 Temperatuur weer boven de 20 graden
Gisteravond en begin van de nacht was het helder en koelde het af tussen de 9 en 12 graden. In de nacht nam de bewolking toe en liep het kwik weer langzaam op. In de ochtend was het wisselend bewolkt maar kwam vanuit het zuiden de zon af en toe door. Rond het middaguur was vrijwel alle bewolkimg uit de provincie verdwenen en werd het de rest van de middag zonnig. Na een paar dagen met temperaturen onder de 20 graden liep vandaag het kwik op  naar 23 tot 25 graden. Het werd een mooie zomermiddag waarbij de wind ook zwak waaide tussen west en noord.
16-6 Rustige dag met tegenvallende temperatuur
In de afgelopen nacht overheerste de bewolking waarbij het afkoelde naar zo'n 10 graden. Overdag trok een storing in de bovenlucht over Nederland en dat zorgde voor veel bewolking. In de ochtend viel zo nu en dan wat lichte regen maar veel leverde dit niet op. Gaande weg klaar de het op en kwam de zon er soms door. Bij weinig wind tussen west en noord maakt de temperatuur ook vandaag geen bokke-sprongen. Het kwik bleef lang rond de 15 graden hangen maar toen de zon er in de middag zo nu en dan doorkwam werd het nog even 17 á 18 graden. De etmaalneerslag om 20:00 uur was slecht een paar tienden. 
15-6 tegenvallende dag 
Afgelopen nacht werd de laagste temperatuur in het noorden gemeten met op Vlieland 10,5 graden. In Gelderland lagen de minima rond de 13 graden. Ook trokken er een paar buien over de provincie waarbij vooral in de Achterhoek neerslag van betekenis viel. In Silvolde, Ulft, Terborg en Meddo tot de ochtend circa 9 millimeter Overdag viel het met de regen mee maar met de temperaturen niet, de verwachting was deze hoger zouden uitkomen dan de circa 16 graden. Het werd een zonloze dag bij een zwakke tot matige meest westelijke wind.
14-6 Koelere lucht dringt binnen

De hitte is verdreven, gisteravond en tijdens de afgelopen nacht is het  gaan afkoelen. Dat proces ging plaatselijk gepaard met regen en onweersbuien. Vooral in het zuidwesten van het land, dat te maken kreeg met een omvangrijk onweerscomplex boven Vlaanderen, was het onweer vrij heftig, lokaal viel er 10 tot 15 millimeter. In Gelderland kwam het in de ochtend tot slecht enkele tienden van millimeters. In de ochtend en ook de middag viel er lokaal wat neerslag met zo nu en dan ook lokaal wat onweer. De wind waait uit het noorden tot noordoosten en is matig. De temperatuur kwam uit op circa 23 graden. De meeste neerslag werd om 20::00 uur afgetapt in Geldermalsen met ruim 4 millimeter. In de Avond kwam het tot regen in de oostelijke helft van het land en dat lijkt wat meer in de regenmeter te brengen. 

13-6 Lokaal Hittegolf
Na een zwoele nacht met minima van die niet onder de 15 graden uitkwamen werd het weer een zeer warme dag. De zon scheen volop en het kwik liep snel op. In de middag was er ook wat hogere bewolking aanwezig maar dat gaf geen problemen voor de zon. In het zuidwesten van het land vielen enkele buitjes maar in Gelderland is het droog gebleven. De temperatuur kwam vrijwel overal in de provincie boven de 30 graden uit. Op veel amateurstations kwam het tot een lokale hittegolf. De wind die het meest zuidoostelijk was ging in de avond om naar noord. Rond 20:00 uur was het op de wadden al afgekoelt naar 22 graden. In het oosten werd deze temperatuur pas rond middernacht gehaald en daardoor werd het nog een warme avond.

- Temperaturen Gelderland

12-6 Geen kans meer op landelijke Hittegolf
Gisteravond bleef het na zonsondergang nog lang aangenaam en warm weer. De temperatuur kwam pas om 23:14 uur onder de 20 graden uit en daalde in de loop van de nacht rustig naar een minimum van 13,4 graden. In de ochtend en de middag was het  zonovergoten zomerweer. Het kwik liep weer snel op na zonsopkomst en zat een heel groot deel van de dag boven de 25 gradenen aan het eind van de middag op veel plaatsen boven de tropische grans van 30 graden. Op een aantal plaatsen is het sinds zondag 10 juni tropisch warm. Toch werd het geen officiële hittegolf, omdat op het Landelijk KMNI- station in De Bilt de temperatuur vandaag met 29,8 graden net onder deze waarde is gebleven. In Nederland is officieel sprake van een hittegolf als de maximum- temperatuur in De Bilt gedurende tenminste vijf dagen elke dag 25 graden of hoger is (zomerse dagen) en in dat tijdvak bovendien op zeker drie dagen minstens 30 graden is bereikt (tropische dagen). In de avond en nacht bleef het daarbij helder, alleen in het zuidwesten was wat hogere bewolking zichtbaar dat boven de Noordzee en west Belgie hing.  Doordat de wind vandaag zwak tot matig waaide uit het zuidoosten en tevens de luchtvochtigheid erg laag was met minima van rond de 15% voelde het niet erg drukkend aan. 
11-6
10-6
9-6
8-6
7-6
7-6
6-6 Grondvorst en overdag temperaturen richting de 20 graden
Afgelopen nacht was het vrij helder en daalde de temperatuur naar waarden tussen de 4 en 7 graden. De laagste temperatuur werd gemeten op het vliegveld Deelen met 2,1 graden. Het KNMI station Hupsel had een laagste temperatuur van 4,3 graden in de weerhut maar aan de grond was het een stuk kouder met  -1,1 graden op klomphoogte. Overdag was het een thermische meevaller vergeleken met de afgelopen dagen. De zon schhen veel vuldig ondanks de stapelwolken en de temperatuur kwam uit op gemiddeld 20 graden. Het bleef droog en de wind was over het algemeen zwak tot soms matig. 
5-6 Koele 2e Pinksterdag
Vandaag was het een stuk koeler als eerste Pinksterdag. Wolken en wind zorgden ervoor dat het minder aangenaam was dan de vorige dagen van juni. De zon kreeg weinig kans en dat was te merken aan de maximum temperatuur die rond de 16 graden uitkwam deze dag. In het noorden van het land kwam het KNMI-station Leeuwarden kwam niet verder dan 12,5 graden en in het zuiden werd het bijna 18 graden in Maastricht. Het bleef wel droog op lokaal een enkel spatje na zoals in Wageningen. De minima lagen de afgelopen nacht rond de 7 graden.
4-6 Redelijke 1e Pinksterdag
Afgelopen nacht waren er eerst brede opklaringen en koelde het af aan zo'n 5 graden. Op het KNMI station in Hupsel kwam het kwik rond de 1 graden uit en dat was tevens het koudste plekje aan de grond in Gelderland. Obverdag was er bewolking maar de zon kreeg ook nog ruimte om te schijnen. Het werd nog een aardige dag met zo'n 8 uur aan zonneschijn. Bij weinig wind uit meest noordelijke richting kwam het kwik uit op gemiddeld 18 graden. Met tuineffect werd het nog 20 graden. Het bleef ook deze dag droog. 
3-6 Wisselend bewolkt
In de avond en nacht hadden we te maken met wolkenvelden en opklaringen. Het kwik daalde idaarbij naar gemiddeld 10 graden. In de ochtend scheen de zon geregeld en was het licht bewolkt. In de middag nam de bewolking toe en vooral in het oosten zag het er soms dreigend uit. De temperatuur liep op naar gemiddeld 20 graden. In de Avond viel er nog lokaal wat regen in de Achterhoek, o.a in Silvolde viel 0,5 millimeter. 
2-6 Droge dag en temperatuur loopt op richting de 20 graden
In de avond en nacht was het wisselend bewolkt waarbij het afkoelde naar 5 tot 7 graden op de meeste plaatsen. In de ochtend en middag scheen de zon geregeld en was het prima weer. In de loop van de dag ontstonden er steeds meer stapelwolken, maar het bleef droog en dat was voor velen al een hele verademing. De wind waaide meest zwak uit noordelijke tot noordwestelijke richting. Het kwik steeg uiteindelijk naar 18 tot lokaal 20 graden.
1-6 Frisse start van juni
Gisteravond en in de nacht was het bewolkt en in de avond en eerste helft van de nacht overwegend droog. Pas in de loop van de nacht en ochtend viel er af en toe wat lichte neerslag meest in de vorm van motregen. Het kwik daalde in de nacht naar een minimum van 10,3 graad. In de ochtend eerst nog bewolkt en buien met lichte regen of motregen. Aan het eind van de ochtend en in de middag werd het weer iets beter, opklaringen kwamen binnen trekken en de zon kwam er af en toe door. Ook werd het droger, vooral in de tweede helft van de middag. Het kwik steeg naar een maximum van 11,7 graad en dat is behoorlijk fris! Winterjassen kunnen dus nog wel even uit de kast blijven. De wind waaide overdag matig uit noordwest. De hoeveelheid neerslag dat over de afgelopen 24 uur werd afgetapt lag tussen de 0,2 en ruim 2 millimeter. In o.a Winterswijk-Miste en Lichtevoorde viel 2,3 millimeter.