Terug naar de begin pagina met het weer in Silvolde

 Actueel
 Webcam

 Weerbericht
 Weerpresentatie

 Weerpraat
 Weeroverzicht
 Weerstations
 Weergaloos
 Weerweetjes
 Weerlinks

 Weerdag
 Te koop
 Banner
 Stationinfo
 Weerdiensten

 Regiolinks
 Regioagenda
 Boertour

 Gastenboek
 Contact

reactie op de website, voor meer info klik op contact

Weerpraat 2006
Weerpraat 2006 Jan. Feb. Mrt. April Mei Juni Juli Aug. Sept. Okt. Nov. Dec.
30-4 Verspreid enkele buien maar ook zonnige perioden
Afgelopen nacht klaarde het op en verliep de nacht lokaal zeer koud. Op de KNMI-stations Twente en Lelystad kwam het met -0,6 graden tot lichte vorst.  Aan de grond op het vliegveld Twente koelde het af naar -3,8 graden. Op het amateurstation van Mariënberg daalde de temperatuur in de weerhut tot -1,6 graden graden. In het Geldersche Hattemerbroek werd ook lichte vorstgemeten in de weerhut, daar daalde het kwik naar -0,6 graden. In de Achterhoek lagen de minima tussen de 2 en 4 graden. Overdag was het wisselend bewolkt met lokaal een buitje met soms wat hagel. De droge perioden overheersten en nast flinke stapelwolken scheen de zon ook geregeld. De hoeveelheid neersla lag tussen enkele tienden en circa 5 millimeter. In het noorden van het land viel meer neerslag en werden in de avond  aftappingen gedaan die lagen tussen de 15 en 20 milimeter op sommige plaatsen. de wind was over het algemeen zwak waarbij de temperatuur opliep naar 10 tot 13 graden. 
29-4 Koude koninginnedag met (hagel)buien
Afgelopen nacht was het koud waarbij op het KNMI-station Deelen bij Arnhem de temperatuur daalde tot -0,5 graden op waarnemingshoogte. Aan de grond kwam het in  Deelen tot -3,8 graden. In de Achterhoek minimumtemperaturen van circa 3 graden. In de vroege ochtend vielen ten noorden en noordwesten van Gelderland al stevige buien gepaard met hagel. In Gelderland scheen op veel plaatsen de eerste uren de zon met steds groter wordende stapelwolken. In de tweede helft van de ochtend vielen de eerste buien met hagel ook in Gelderland. In de middag werden de buien talrijker en vooral in het oosten waren er pittige exemplaren bij. De koninginnemiddag verliep zeer kil en pas tegen de avond toen het rustiger werd in de atmosfeer werd de hoogste temperatuur bereikt. De matige noordwesten wind werd minder en met behulp van de zon werd het 10 tot 12 graden.   
28-4
27-4
26-4
25-4
24-4
23-4
22-4
21-4
20-4
19-4 Lenteachtig
In de afgelopen nacht waren er naast wolkenvelden ook opklaringen. In het oosten van het land koelde het nog aardig af en kwam het in Hupsel op tot 1 graad onder het vriespunt op klomphoogte. In Silvolde vroor het -1,7 graden aan de grond. Op waarnemingshoogte lagen de minima tssen de 1 en 7 graden. Overdag was er een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. Het zag er soms wel dreigend uit maar de meeste buitjes trokken ten noordwesten langs de provincie. Bij een matige zuid tot zuidwesten wind werd het gemiddeld 16 graden. De zon scheen 5 á 6 uur waarbij het uit de wind aangenaam aanvoelde.  
18-4 Wisselend bewolkt met zo nu en dan zon en lokaal een buitje
Afgelopen nacht was het bewolkt en viel er lokaal een enkele buitje. Het koelde af naar gemiddeld 6 graden. Overdag had de bewolking de overhand maar scheen de zon ook zo nu en dan. Het bleef op de meeste plaatsen droog en bij een matige zuidwesten wind werd het 13 tot 16 graden.  
17-4 2e paasdag, In de ochtend lokaal een buitje, overdag droog met af en toe zon
In de afgelopen nacht overheerste de bewolking en viel er in de loop van de nacht en vroege ochtend lokaal een buitje. De minima lagen op veel plaatsen net onder de 10 graden. 2e paasdag verliep overdag verder droog. De bewolking had wel de overhand al waren er soms ook zonnige perioden. De wind was meest westelijk en matig waarbij de temperatuur opliep naar circa 15 graden. Prima weer om erop uit te gaan wat ook veel mensen deden.  
16-4 1e paasdag, In de ochtend wegtrekkende regen, later wolken en zon
In de ochtend trok een regengebied over de provincie die in de loop van de ochtend naar het oosten wegtrok. Met minima van rond 9 graden was het niet koud in de nacht. In de ochtend viel nog wat regen of een enkel buitje maar vanuit het westen klaarde het steeds meer op. In het westen van de provincie scheen rond het middaguur de zon al en in het oosten in de tweede helft van de middag. Het bleef droog en met de zon erbij kon de temperatuur lekker oplopen. Het kwik kwam uit op gemddeld 16 graden met circa 3 uur zonneschijn. In de avond werden verschiilend paasvuren aangestoken onder droge omstandigheden. Bij een zwakke zuidwest tot westen wind en temperaturen rond de 10 graden was het aardig vertoeven buiten de deur.
15-4 Tegen vallende dag
In de afgelopen nacht was het helder en koelde het nog behoorlijk af. Op waarnemingshoogte kwam bij weinig wind het kwik op veel plaatsen net onder het vriespunt uit. Op het KNMI station van vliegveld Deelen kwam het tot -1 graad maar ook in Silvolde kwam het tot 1 graad onder het vriespunt. Op klomphoogte vroor het 3 graden. In de ochtend kwam de zon er snel bij maar het duurde niet lang of ook kwam er sluierbewolking opzetten. In de loop van de ochtend werd de bewolking steeds dikker en in de middag was het vrijwel overal gebeurd met de zonneschijn. Het bleef nog tot de avond droog maar na de waarnemeningen viel er al neerslag in het rivierengebied. Het regengebied breide zich langzaam uit naar het noorden. Door de snelle toename van de bewolking viel het ook tegen met de maximum temperatuur. De verwachte 16 graden werd in de middag niet behaald. Bij een zwakke tot soms matige naar west draaiende wind bleef het kwik tussen de 12 en 14 graden steken.   
14-4 Aardige dag
In de loop van de avond werd het droger en klarde het geleidelijk op. In de afgelopen nacht was het bewolkt maar bleef het wel droog. De minimum temperatuur lag rond de 8 graden. In de ochtend was er veel bewolking en was er weinig ruimte voor de zon, soms viel er nog een spat regen. In de middag volgden vanuit het westen opklaringen met zonnige perioden en ontstonden er flinke stapelwolken. In de namiddag werd de bewolking langzaam minder en was er een mooie zonsondergang te zien. De maximum temperatuur kwam uit rond 14 graden wat normale waarden zijn voor de tijd van het jaar.
13-1 Wisselend bewolkt met in de namiddag flinke regenbuien
In de nacht was het bewolkt en ging het licht regenen. Voor de regen uit lag de minimum temperatuur rond de 5 graden. Maar onder de bewolking en de regen liep het kwik op naar 7 tot 9 graden in de ochtend. Overdag was het overwegend bewolkt met in de ochtend nog wat regen. 's Middags was het tijdelijk droog en probeerde de zon er af en toe door te komen. Bij een zwakke tot matige west tot zuidwesten wind werd het 12 tot 14 graden. In de namiddag werd de bewolking vanuit het westen weer dikker en ging het lokaal behoorlijk regenen. het viel soms met bakken uit de hemel. Rond de waarnemingen was het in het noorden en westen van de provincie weer droog maat in het oosten en zuidoosten regende het soms nog stevig door. Op meerdre plaatsen werd 10 millimeter afgetapt 

- Neerslag Gelderland

12-1 Wisselend bewolkt met wat zon en enkele buitjes
In de afgelopen nacht was het bewolkt en viel er zo nu en dan wat regen of een bui. De minima lagen gemiddeld rond de 4 graden. Overdag ontstonden er flinke stapelwolken die de zon geregeld afschermden en waaruit soms een bui of wat regen viel . Aan de kust waar de opwarming minder is boven het zeewater bleef het vrijwel wolkenloos en was het de dag door vrij zonnig.  In Gelderland begon pas in de loop van de middag de bewolking van het westen uit wat te breken en kwam de zon er steeds beter door. Rond de waarnemingen was het al vrij helder. De maximum temperatuur steeg naar circa 12 graden bij een zwakke tot matige wind tussen west en zuidwest.  Door de buien die soms zeer lokaal waren zijn de verschillen in de provincie groot. De hoeveelheid neerslag lag tussen de 4 en 13 millimeter

- Neerslag Gelderland

11-4 Lichte vorst in de nacht, overdag toenemende bewolking
Gisteravond in de nacht was het overwegend helder en hing er weinig tot geen bewolking. In de nacht kwam het op veel plaatsen weer tot lichte vorst met minim tussen de -1 en -3 graden. het koudste plekje in Nederland was vliegveld Twente met -4,3 graden en op klomphoogte -8 graden. In de ochtend en middag nam de bewolking van het westen langzaam toe.  De zon had in de ochtend het meeste kans om te kunnen schijnen en aan het eind van de middag was dat nog maar minimaal. Het beelf tot aan de waarnemeingen op een enkele speetr na droog.  de temperatuur steeg naar gemiddeld 10 graden.  
10-4 Minima rond het vriespunt
Gisteravond en in het begin van de nacht was er nog wat hogere bewolking. Later werd het helder en koelde het af tot rond het vriespunt. In de nacht daalde het kwik naar een -0,9 graden en daarmee is een nachtvorstje weer binnen. In de ochtend en middag ontstonden er stapelwolken en hingen er wolkenvelden. 's Middags groeiden enkele stapelwolken boven de Achterhoek uit tot buitjes. Deze waren zeer plaatselijk van karakter en op de meeste plaatsen bleef het gewoon droog. Tijdens zo'n buitje viel er lokaal soms wat hagelkorrels. De zon scheen 4 á 5 uur waarbij het kwik opliep naar 10 graden op de Veluwetot 14 graden plaatselijk in de Achterhoek. 
9-4 Vrij zonnig
n de avond en nacht was het helder met eenbeetje wind waarbij het afkoelde naar 2 tot 3 graden. In de ochtend en in de middag was het droog en scheen de zon volop. Er ontstonden wat stapelwolken maar het bleef op soms wat gespetter na droog. Het kwik steeg in de middag naar gemiddeld 12 graden. Bij een matige west tot zuidwesten wind voelde het nog niet echt lenteachtig aan.
8-4 Regen van betekenis
Gisteravond en in de nacht had de bewolking de overhand en vielen er een paar stevige buien. De minima lagen rond de 5 graden.  Overdag was er veel bewolking, maar ook wat opklaringen waarbij de zon zich zo nu en dan liet zien. In de middag viel er soms weer een bui of wat regen. Pas in de namiddag werd het weer droog en kwamen de opklaringen weer binnen De maximum temperatuur kwam uit op zo'n 11 graden. Gemiddeld viel er 6 millimeter regen maar met 11 millimeter was Borculo een uitschieter naar boven. 
7-4
6-4
5-4
4-4
3-4 In de nacht buien, overdag wisselend bewolkt met zon
Gisteravond en in het begin van de nacht was er een afwisseling van wolkenvelden en soms brede opklaringen. In de loop van de nacht raakte het bewolkt en vielen er een paar buien. De temperatuur daalde daarbij naar een 5 á 6 graden. In de loop van de ochtend klaarde het vanuit het westen op en werd het droog. De zon scheen in het westen van de provincie volop en in het oosten af en toe. De dag door vielen er lokaal nog wat buitjes in Nederland met in het westen en zuiden ook wat onweer. Bij een matige west tot noordwesten wind liep het kwik op naar 10 ot 12 graden. Op de meeste plaatsen viel een etmaal neerslag van gemiddeld 3 millimeter waarvan het overgrote deel in de nacht en ochtend viel.
2-4 Wolken, zon en wat regen
Begin van de nacht was het helder maar in de loop van de nacht nam vanuit het westen de bewolking toe. de minimum temperatuur kwam uit op 5 á 6 graden. Begin van de ochtend was het wisselend bewolkt en scheen af en toe de zon. Later nam de bewolking toe gevolgd door regen. Eind van de ochtedn trok de regen naar het oosten weg en werd het overal droog. Langzaam aan begon de bewolking te breken en kwam de zon erdoor. De middag verliep licht tot half bewolkt. Bij een matige zuidwesten wind liep het kwik op naar 12 tot 14 graden. De hoeveelheid neerslag lag tussen de 2 en 4 millimeter.
1-4 Lokaal pittige buien met onweer en hagel
In de afgelopen nacht was het wisselend bewolkt en lagen de minima tussen de 7 en 9 graden.  Overdag was het wisselend bewolkt met stapelwolken. Ook vielen er enkele buien met lichte of matige regen. Lokaal kwam het soms even tot wateroverlast. In de namiidag kwam er lokaal ook onweer en hagel voor. De wind trok in de middag aan tot matig en tijdens een bui vrij krachtig.  Tussen de buien door kwam de zon er weer bij en was het weer mooi weer. De temperatuur steeg naar zo'n 15 graden gemiddeld. De hoeveelheid neerslag was per plaats zeer verschillend, Apeldoorn had amper 1 millimeter, Doetinchem 6 en in Zieuwent viel ruim 10 millimeter.

- Neerslag Gelderland