Terug naar de begin pagina met het weer in Silvolde

 Actueel
 Webcam

 Weerbericht
 Weerpresentatie

 Weerpraat
 Weeroverzicht
 Weerstations
 Weergaloos
 Weerweetjes
 Weerlinks

 Weerdag
 Te koop
 Banner
 Stationinfo
 Weerdiensten

 Regiolinks
 Regioagenda
 Boertour

 Gastenboek
 Contact

reactie op de website, voor meer info klik op contact

Weerpraat 2006
Weerpraat 2006 Jan. Feb. Mrt. April Mei Juni Juli Aug. Sept. Okt. Nov. Dec.
29-1 In het noorden bewolking, verder veel schaatspret
In de afgelopen nacht kwam het tot matige vorst met o.a in Borculo -7,7 graden. Bij de KNMI stations kwam het in Nw. Beerts tot de laagste waarde in Nederland met -9,9 graden en als gras minimum -10,4 graden. Overdag was het prima winterweer met veel zonneschijn. Op de wadden eilanden en de kop van Groningen en Drente overheerste de bewolking en werd het een zonloze dag. Het was vandaag  ook prima schaatsweer doordat het een aantal nachten flink gevroren had.  De temperatuur liepin de loop van de dag op naar gemiddeld 4 graden. Opmerkelijk was dat er bij deze temperatuur geen water op het ijs kwam. Dit was geheel te danken aan de lage luchtvochtigheid van circa 40 procent, met dus natteboltemperaturen van ver beneden nul.
28-1 Veel zon 
Afgelopen nacht daalde het kwik snel en kwam het tot matige vorst, op veel plaastenvroor het 6 tot 7 graden. De laagste temperaturen kwamen in de eerste helft van de nacht voor want de wind begon wat toe te nemen. In de ochtend was de temperaturen 1 á 2 graden opgelopen. Overdag scheen de zon volop en liep het kwik op tot rond het vriespunt. Gemiddeld kwam het tot 8 uur zonneschijn.  
27-1 In het oosten een ijsdag
In de avond en nacht voorafgaand was het eerst nog wel overwegend bewolkt waarbij er maar enkele opklaringen voor kwamen. De temperatuur schomelde gedurende een hele tijd rond rond het vriespunt. Pas in de loop van de nacht toen er in de Achterhoek de eerste opklaringen binnen dreven ging het kwik langzaam in een dalende lijn naar beneden en kwam het tot matige vorst in het oosten. Elerds in de provincie bleef de bewolking overheersen en vroor het licht. In de ochtend kwam de zon in de Achterhoek te voorschijn. Het duurde tot de tweede helf van de middag voordat de opklaringen ook het noordwesten bereikten. In het oosten scheen de zon circa 6 uur en op de Veluwe maar 1 tot 2 uur. In Hattemerbroek kwam het tot 1,5 uur zonneschijn. Ondanks de zon bleef het kwik in het oosten overdag ook onder het vriespunt en kon daar op veel plaatsen een ijsdag worden genoteerd. Elders liep het kwik op tot circa +1 graad. De wind waaide matig (3 - 4 bft) uit ONO. en dat maakt eht voor het gevoel wel kouder als dat de thermometer aangaf.

 

 

- Extremen in Gelderland

26-1 Overwegend bewolkte dag met wat sneeuw
Afgelopen 24 uur overheerste de bewolking. In de nacht vroor het lichte en kwam het kwik 1 á 2 graden in de plus. Er zat weinig gang in de temperatuur en er viel zelfs zo nu en dan wat lichte sneeuw. Geen grote hoeveelheden want bij de meeste stations kwam het niet tot een echte meetbare hoeveelheid neerslag. In de tweede helft van de middag probeerde de zon er af en toe door te komen. 
25-1 Ongevallen door gladheid
Afgelopen nacht was er weinig wind en onder een helder hemel ging het op veel plaatsen weer matige vriezen. De laagste temperatuur werd gemeten op de Veluwe, Hattemerbroek kwam op -7,4 graden uit. In de ochtend raakte het al snel bewolkt door de passage van een zwak front dat van noordwest naar zuidoost over Nederland schoof. Het front nam echter in activiteit toe deze Gelderland bereikte. Uit de bewolking viel winterse neerslag in de vorm van (natte)sneeuw en (ijs)regen. Op de koude ondergrond bevroor de neerslag en werd het tijdelijk spekglad op de wegen.  In Gelderland hebben bijna honderd aanrijdingen plaatsgevonden door gladheid. o.a in Kapel-Avezaath raakte een auto van de weg. De traumaheli rukte uit om de bestuurder te bevrijden. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. In Twello reden zeven auto's op elkaar. Een man raakte zwaargewond toen hij uitstapte om hulp te verlenen en werd aangereden. Bij het ziekenhuis in Harderwijk kwamen veel mensen met botbreuken binnen.

In de ochtend was het glad in het noorden en oosten van het land, in de middag was het zuiden aan de beurt maar daar gebeurde minder ongelukken omdat de mensen via de berichtgeving op radio en TV beter voorbereid waren op de gladheid. De maximum temperatuur liep in de loop van de ochtend snel op. Met zo nu en dan een beetje zon liep de temperatuur op naar 3 tot 5 graden. Op de meeste plaatsen lag de hoeveelheid neerslag rond de 1 millimeter. 

 

- Extremen in Gelderland

24-1 Matige vorst, geen ijsdag
Afgelopen nacht was het helder en bij weinig wind kwam het tot matige vorst. Van de KNMI-stations kwam Nieuw Beerta tot -7,8 graden en Hupsel bij Eibergen tot -7 graden. In Gelderland bij de amateurstations kwamen Vorden en het Woold bij Winterswijk tot -8,6  Lochem -7,7 Silvolde -7,6  Borculo -7,4 en Meddo -7,1 graden. Verder werd het een prachtige winterdag met wat toenemnde sluierbewolking kwam het tot 6 á 7 uur zonneschijn. De maximumtemperaturen kwam uit  rond +1 tot +2 graden. 

- Extremen in Gelderland

23-1 IJsdag
Wat gisteren nog niet lukte dat gebeurde afgelopen nacht wel. In geheel Nederland kwam het tot vorst want ook bij het  KNMI-station in Vlissingen kwam het kwik onder het vriespunt uit. In Gelderland kwam het op de meeste plaatsen tot matige vorst, in de  Achterhoek noteerde Vorden -7 graden. Overdag werd het een aardige winterdag. De zon scheen volop met 7 tot 8 uur. De maximumtemperaturen bleven op de meeste plaatsen onder het vriespunt en daardoor kon er een ijdag worden genoteerd. In het noorden van het land werd voor het eerst weer op natuurijs geschaatst.

- Extremen in Gelderland

22-1 Koude lucht stroomt binnen
Afgelopen nacht ging de wind langzaam om naar noord tot noordoost. Koude lucht stroomde langzaam binnen en vanuit het noordoosten kwamen opklaringen Nederland binnen. De opklaringen vorderden echter niet snel. In het noorden was het in de ochtend wel zonnig en lag het kwik enkele graden onder het vriespunt. In Gelderland lagen de minima bij het aanbreken van de dag net boven het vriespunt en in het zuidwesten was het nog +2 graden. In de loop van de ochtend kwam de transport van de koude lucht langzaam opgang. De temperatuur ging langzaam dalen en bereikte in de avond de laagste waarden volgens de VWK normen. Om 19:00 uur had de noordelijke heft van Gelderland temperaturen die 3 graden onder het vriespunt lagen. In het zuiden lag het kwik circa 1 graden onder het vriespunt. De opklaringen lagen lagen tijdens de waarnemingen op de noordelijke grens van de provincie.  Door de matige wind lag de gevoelstemperatuur tussen -5 en  -10 graden overdag.   
21-1 Zachte dag
Vandaag overheerste de bewolking en zat er ook weinig gang in de temperatuur in de nacht lag de temperatuur rond 6 graden en overdag werd het 7 á 8 graden. Zo nu en dan viel er een buitje maar de droge perioden overheersten. In de middag waren er wat opklaringen in het noordoosten van de provincie dat leverde in het Ruurlosebroek nog 1,5 uur zonneschijn op en dat was ook de zonnigste plaats in de provincie. De hoeveelheid neerslag lag tussen een paar tienden en 4 millimeter in Meddo bij Winterswijk. 
20-1 Boter zacht
Gisteravond en in het begin van de nacht viel er af en toe wat lichte regen of motregen. De temperatuur liep in de nacht alleen maar op en lag in de ochtend tussen de 7 en 8 graden op de meeste plaatsen. De ochtend verliep bewolkt maar wel droog waarbij het kwik nog wat verder opliep naar 9 á 10 graden. In de middag passeerde een koufront en de passage daarvan was even hevig. Voor die tijd regend het ook wat maar tijdens de passage ging het even stevig regenen en trok de wind ook aan naar vrij krachtig. Na de passage nam de wind af en klaarde het vanuit het westen op. In het westen van de provincie kon men daarom ook de zon onder zien gaan maar de opklaringen kwamen voor het oosten te laat. De zon was bijna onder toen in de achterhoek ook de opklaringen binnen dreven. De etmaalneerslag lag tussen de 2 en 8 millimeter in Gelderland.

- Neerslag in Gelderland 

19-1 Verzachting
Gisteravond koelde het snel af onder een heldere hemel. Het kwik daalde rond middernacht tot enkele graden onder het vriespunt. Lokaal werd het zelfs glad door bevriezing van natte weggedeelten. Vanuit het noordwesten raakte het, op nadering van een storing, bewolkt. In de loop van de nacht nam de bewolking geleidelijk overal toe maar in het oosten werd het eerst nog mistig en waren er nog steeds winterse ongemakken door gladde wegen. Het kwik liep in de loop van de nacht wel op tot boven het vriespunt, het laatst in het osten want daar lag het kwik in de ochtend nog rond het vriespunt. Overdag werd de bewolking dikker en viel er een groot deel van de dag wat lichte regen of motregen. Tegen de avond werd het overal wat droger en was de temperatuut inmiddels gestegen tot boven de 5 graden. Ronde de warnemingen lag het kwik tussen de 5 graden in het oosten en 7 graden in het westen van de provincie. De hoeveelheidneerslag lag tussen de 1 en 3 millimeter. 
18-1 In de loop van de dag opklaringen.
Gisteravond en in de nacht overwegend bewolkt en pas in de nacht mogelijk enkele opklaringen. In de avond en begin van de nacht viel er nog wat lichte (mot)regen. In de ochtend viel er lokaal ook nog een bui maar 's middags overheersende wolkenvelden en bleef het droog. De zon liet zich zon nu en dan zien en scheen bij elkaar zo'n 2 uur. Bij een zwakke tot soms matige wind werd het gemiddeld bijna 7 graden. De hoeveelheid neerslag lag tussen de 0,1 en 2,5 millimeter. Rond de waarneming was het vrij helder en lag het kwik rond 2 graden wat tevens de laagste temperatuur was van de afgelopen 24 uur. Aan de grond kwam al vorst voor op uitgebreide schaal.  
17-1 Regen van betekenis 
Gisteravond en in de afgelopen nacht viel er enige regen wat echter nog geen grote hoeveelheid opleverde. De laagste temperatuur werd aan het begin van de nacht behaald en liep naar de ochtend toe alleen maar op. In de loop van de ochtend kwam er vanuit het westen een nieuw regengebied de provincie binnen. Het regende tot de middag door maar in de loop van de middag werd het vanuit het westen droger. De wind was in de ochtend zuid en matig maar draaide in de middag westelijk en nam af in kracht. De temperatuur liep sinds de afgelopen nacht alleen maar op en lag tijdens de waarnemingen rond de 5 graden. De hoeveelheid neerslag lag het afgelopen etmaal tussen de 5 en 10 millimeter op de meeste plaatsen.

- Neerslag in Gelderland 

16-1 Koude nacht
Afgelopen nacht vroor het op de meeste plaatsen licht en kwam het vrijwel nergens meer tot matige vorst. Er waaide een zwakke tot matige zuiden wind die het voor het gevoel wel wat kouder maakte. Op nadering van een storing nam in de loop van de dag de hogere bewolkimg toe. Echter de zon had er over het algemeen weinig last van. Het werd wederom een prachtige dag met 6-7 uur zonneschijn. Bij een zwakke tot matige zuid tot zuidoosten wind liep de temperatuur op naar circa 4 graden. Op veel plekken in de Achterhoek had het de afgelopen dagen hard genoeg gevroren om op natuurijs te kunnen schaatsen. Het is van korte duur want vanaf morgen gaat het regenen. 
15-1 Matige vorst
Afgelopen nacht was het helder en bij weinig wind vrro het matig in het oosten van het land. Op het KNMI station van vliegveld Twente kwam het tot -8 graden, de laagste waarde van heel Nederland. In de Achterhoek kwam het gemiddeld tot 7 graden onder het vriespunt. Na een koude start werd het een mooie winterdag. De zon scheen volop en de temperatuur liep op naar 1 á 2 graden maar lokaal bleef het kwik ook rond het vriespunt hangen. Neerslag is er ook deze dag niet gevallen. 
14-1 Zonnige zaterdag
Het was afgelopen nacht helder waarbij het licht ging vriezen. De minima gemiddeld rond -2 graden. In de ochtend waren er mooi berijpte weilanden te zien. De dag door was het zonnig en prima winterweer. Bij een zwakke tot matige zuid tot zuidoosten wind werd gemiddeld ruim 5 graden. De zon scheen met circa 7 uur bijna het maximum wat voor deze tijd van het jaar mogelijk is.  
13-1 Zonnig in heel Gelderland
Gisteravond en begin van de nacht gong de temperatuur als een jojo op en neer. Soms vroor het maar lag enige tijd later het kwik weer boven het vriespunt. Later verdween de bewolking en werd het helder waarbij de laagste temperaturen bij het aanbreken van de dag werden behaald. De minima lagen tussen de 0 en -3 graden op de koudste plekken in het oosten. De dag starte zonnig maar in de loop van de middag nam de hogere bewolking toe waardoor de zon wat minder ging schijnen. In de tweede helft van de middag was het in de Achterhoek gedaan met de zon terwijl deze op de Veluwe nog een tijdje door kon schijnen. Gemiddeld scheen de zon 6 uur. Bij een zwakke zuidoosten wind liep de maximum temperatuur op naar zo'n 4 graden.  
12-1 Bewolkte dag met alleen zon in het oosten
Gisteravond klaarde het veel streken flink op en ontstond er op uitgebreide schaal dichte tot zeer dichte mist. In het oosten en zuiden kwamen de opklaringen te laat om het flink te laten afkoelen. Zo is het onder meer in de regio’s Twente, de Achterhoek en in de Brabantse Peel niet veel kouder geworden dan circa 3,0 graden. Elders vroor het lokaal 3,0 graden en was het soms veradelijk het glad door aanvriezing van de mist. Overdag bleef het overwegend bewolkt en nevelig alleen klaarde het in het oosten in de lop van de ochtend op. In een strook langs de grens met Duitsland scheen de zon enkele uren. In de mistgebieden kwam het kwik op 4 á 5 graden uit en waar de zon scheen werd het ruim 6 graden. Neerslag is er overdag niet gevallen, de aftappingen om 19:00 uur waren van de vorige avond. 
11-1 Eerste regen van betekenis dit jaar 
In de avond nam de bewolking vanuit het westen langzaam toe. Het duurde echter tot de ochtend eer de bewolking het oosten bereikte. In het westen van de provincie lagen de minima rond de 2 graden en in het oosten kwam het kwik lokaal nog net onder het vriespunt uit. Overdag nam de bewolking steeds verder toe en vanuit het westen ging het enige tijd regenen. Rond het middaguur was Gelderland ook aan de beurt. De gehele middag viel er wel wat regen. En  met de matige zuiden wind voelde het waterkoud aan. Tegen de avond werd het droger en zat er tussen de 3 en 6 millimeter in de regenmeter. De maximum temperatuur kwam deze zonloze dag uit rond 4 graden  

- Neerslag in Gelderland 
10-1 Matige vorst in het oosten, overdag een waterig zonnetje
Gisteravond draaide de wind langzaam richting zuid en voerde drogere lucht aan. De mist loste langzaam op. Echter vanuit het westen schoof hogere bewolking binnen maar in het oosten bleef het nog tot middernacht vrij helder. Het kwam in de nog tot matige vorst, Meddo bij Winterswijk -5,6 en in Silvolde -5,2 graden. In het westen bleef het bij lichte vorst en lag de temperatuur in de ochtend al boven het vriespunt. Van het zuiden uit kwam er overdag soms een flauw zonnetje door. Echter in het noorden van de provincie bleef het bewolkt. De zuidenwind was over het algemeen matig en maakte het voor het gevoel waterkoud. De maximum temperatuur kwam uit tussen de 3 en 5 graden. In de namiddag werd de bewolking op nadering van een storing dikker en was het overal gedaan met de zon. Om 19:00 uur lag het kwik enkel graden boven het vriespunt.   
9-1 Scherpe begrenzing, wel of geen zon 
In de afgelopen nacht was het helder en vroor het licht met minima tussen de -3 en -5 graden. Overdag beleefde een groot deel van het Nederland een zonnige winterdag.  Het noorden en oosten van het land bleven echter de hele dag in de mist en kwam de temperatuur overdag ook niet boven het vriespunt uit. Op veel plaatsen in het noorden de 7e zonloze dag in Januari. Wel veel zon in het midden en zuiden van het land, voor veel plaatsen de 4e dag zonnige dag op rij. In Zeeland kwam het kwik rond de 6 graden uit.  
8-1 Bewolking overheersend
Afgelopen nacht was het bewolkt en bleef het kwik weer boven het vriespunt steken, alleen in het zuiden kwam tijdens opklaringen het kwik onder het vriespunt uit. Overdag was het weerbeeld niet veel anders, in de namiddag waren er wat opklaringen. In de temperatuur verloop zat ook vandaag maar weinig gang in. De minima lagen gemiddeld rond de 1,5 graden en de maxima rond de 3. Er waren plaatsen bij waar het in de nacht 1,2 graden was en overdag het kwik opliep naar 2 graden. Neerslag is er niet gevallen.    
7-1 Slakke gang in de temperatuur
Afgelopen etmaal was en bleef het opnieuw bewolkt met een vierde zonloze dag op een rij tot heden. Naast de bewolking deed de temperatuur ook weinig. Tussen het minimum en maximum zat maar 1 tot 2 graden verschil.  Er waaide een zwakke oost tot noordoosten wind en de luchtdruk kwam uit op 1028 hPa.
6-1 Zon in het zuiden, rest wolkenvelden met lokaal een vlok sneeuw 
Al 6 dagen een oostenlijke stroming en toch de afgelopen nacht geen vorst in Gelderland. In het zuiden van het land, Limburg, Brabant en Zeeland hadden een groot deel van de dag opklaringen met zonnige perioden. Elders bleef het bewolkt en in het noorden viel soms een vlok sneeuw. De matige oosten wind zorgde ook deze dag voor een gevoelstemperatuur dat onder het vriespunt lag. Verder zat er weinig gang in de temperatuur want in de ochtend lag het kwik rond 1 graden en overdag werd het rond de 2 graden.    
3+4+5-1 Grijze en saaie dagen
De dagen verliepen grijs en uiterst saai. Met een hogedrukgebied boven Scandinavië is een oostelijke stroming op gang gekomen. Waar de koude lucht vandaan moet komen is er weing kou voorradig en daar door zijn de nachten vrij zacht met minim net onder het vriespunt. Overdag lgt de temperatuur 1 tot 3 graden boven het vriespunt. Echter bij de matige oosten wind is het voor het gevoel kouder en ligt de gevoelstemperatuur net onder het vriespunt. Neerslag val er af en toe alleen in het noorden en in het zuiden komt soms de zon door. 
2-1 Opklaringen vanuit het noorden
Gisteravond waren er wolkenvelden maar ook lokaal flinke opklaringen. De temperatuur schommelde wat op en neer rond het vriespunt. Op klomphoogte kwam op uitgebreide schaal vorst voor. Lokaal onstonden ook wat mistbankjes. In de ochtedn was het op sommige plaatsen mistig, o.a in Doornenburg. Elder was het nevelig en rustig weer met in de loop van de ochtend lokaal nog een buitje met in Lochem circa 1 millimeter neerslag. Door dat de luchtdruk steeg en de wind meer noordelijk werd, klaarde het vanuit het noorden steeds meer op. Om 10:30 uur scheen op ameland al de zon en later ook op het vaste land. Op de Veluwe scheen de zon bijna 2,5 uur maar in het oosten bleef het op veel plaatsen echter tot de avond bewolkt. De wind was de dag door zwak tot soms matig en meer dan 4 a 5 graden werd het niet.
1-1 Zachte start van het nieuwe jaar
De eerste dag van het nieuwe jaar is rustig begonnen. In de afgelopen nacht lagen de minma rond de 3 graden onder de bewolking. Overdag overheerste de bewolking en was er weinig wind. Het is droog gebleven het werd gemiddeld 6 graden. In de loop van de middag waren er enkele opklaringen met lokaal een knipoog van de zon. Later werden de opklaringen breder  en koelde het snel af. Rond waarnemingstijd om 19:00 uur lag het kwik op veel plaatsen rond het vriespunt of net er onder.