Terug naar de begin pagina met het weer in Silvolde

 Actueel
 Webcam

 Weerbericht
 Weerpresentatie

 Weerpraat
 Weeroverzicht
 Weerstations
 Weergaloos
 Weerweetjes
 Weerlinks

 Weerdag
 Te koop
 Banner
 Stationinfo
 Weerdiensten

 Regiolinks
 Regioagenda
 Boertour

 Gastenboek
 Contact

reactie op de website, voor meer info klik op contact

Weerpraat 2006
Weerpraat 2006 Jan. Feb. Mrt. April Mei Juni Juli Aug. Sept. Okt. Nov. Dec.
29-5 Aardige dag
Afgelopen nachtwas het wisselend bewolkt maar wel droog. Het koelde af naar 8,7 graden in Elst en 11 graden in Haaften, de andere stations lagen daar tussen in. Bij de KNMI stations had had vliegveld Eelde met 7,8 graden de laagste waarde. In de ochtend viel er in de Groenlo en omgeving wat regen. Maar voor de rest van de dag viel het allemaal reuze mee voor Gelderland. Elders was het al natter emt in Berg en Maas al 11 mm voor de klok van negen. Overdag vooral buien in het noorden en zuiden van het land. In het Drentse Wijster en het Groningse Stadskanaal circa 11 mm en in het Limburgse Monfoort ruim 13 mm in de regenmeter. In de Namiddag vielen er ook enkele buitje in Gelderland wat in Els ruim 3 mm opleverede. Op de meeste plaatsen is echter niets gevallen tot 20:00 uur. Naast flinke wolkenvelden scheen de zon ook nog geregeld en kwam het op veel plaatsen tot zo'n 5 á 6 uur zonneschijn. De wind was zwak tot matig uit meest westelijke richting. De maximum temperatuur kwam uit op 16 á 17 graden. In het noorden en zuiden waren de middag temperaturen lager.  
28-5 Droge winderige dag
Afgelopen nacht viel er nog wat regen maar overdag bleef het droog en dat is alweer een dag of 10 geleden dat dit voorkwam. Het werd een aardige dag al waaide er een matige tot soms vrij krachtig westen wind die het wat onaangenaam maakt. Het aantal uren zon lag rond de 5 uur. Na een minimum van circa 11 graden in de nacht steeg het kwik naar zo'n 16 graden overdag.  
27-5 Natte middag
Afgelopen nacht bleef het vrijwel droog met minima van circa 12 graden. Overdag overheerste de bewolking waaruit in de ochtend zo nu en dan wat lichte regen of motregen viel. In de loop van de middag trok een intensiever regengebied over. het regende enkele uren vrij intensief waarbij tussen de 5 en 10 millimeter aan neerslag viel. Rond de waarnemingen om 20:00 ur was de meetse neerslag naar het oosten weggetrokken. Bij een matige west tot zuidwesten wind werd het gemiddeld ruim 15 graden. Mei is een kletsnatte maand aan het worden.   

- Neerslag Gelderland
26-5 Natte dag, maandtotaal op veel plaatsen door de 100 millimeter
Afgelopen nacht was het wisselend bewolkt en koelde het lokaal flink af, in Gelderland werden minimum temperaturen gemeten van rond 5 graden. Het koudste plekje was Vliegveld Twente met een minima van 3,6 graden in de weerhut en aan de grond grond koelde het af naar 1,0 graden. In de ochtend scheen nog even de zon maar al spoedig raakte het bewolkt. Vanuit het westen naderde een regenstoring die voor behoorlijk wat neerslag zou gaan zorgen. Rond het middaguur regende het in vrijwel het gehele land en tegen de avond werd het vanuit het westen pas weer droog. De meeste neerslag viel in het zuiden van het land met lokaal meer dan 15 mm, maar ook in Gelderland was de neerslag op veel plaatsen meer dan 10 mm. Op enkel plaatsen in Gelderland is al meer dan 100 mm gevallen. In o.a het Gelderse Duiven werd al meer dan 112 mm afgetapt en in het Achterhoekse Dinxperlo is vandaag ook de 100 mm grens gepasseerd. De wind was zwak tot matig tussen zuid en west waarbij de temperatuur opliep naar circa 14 graden.

- Neerslag Gelderland

25-5 Een natte nacht, overdag veel bewolking met wat motregen
De nacht verliep bewolkt en regenachtig waarbij het afkoelde tot circa 8 graden. In de ochtend was de meeste neerslag via het oosten al de grens overgetrokken. De bewolking bleef en soms viel er nog wat lichte regen of motregen. Pas in de tweede helft van de middag werd het overal droog en kwam de zon af en toe door. Bij een zwakke tot matige naar noordwest draaiende wind werd het gemiddeld 15 graden. De neerslag van de afgelopen 24 uur lag tussen de 3 en 8 mm. Hemelvaartsdag is al met al dit jaar toch nog een lichte meevaller geworden, niet dat het echt fraai en aangenaam weer was maar tegen de verwachtingen in viel het overdag zeker niet tegen. 
24-5 Frisse nacht, in de loop van de dag pittige buien met hagel en windstoten 
In de afgelopen nacht daalde het kwik naar zo'n 7 graden op de De laagste temperatuur in Nedrland werd gemeten op het KNMI-station Nieuw Beerta met 5,4 graden. In de ochtend en een deel van de middag was het wisselend bewolkt met geregeld zon en droge omstandigheden. Echter in de tweede helft van de middag vielen er lokaal weer pittige buien met hagel en windstoten tot 60 km/u.  Op sommige plaatsen was het wit van de hagel. De temperatuur lag voor de buien uit op zo'n 15 graden maar daalde naar 10 á 11 in een bui. In Duiven werd nog ruim 13 mm afgetapt binnen een periode van 12 uur.

- Neerslag Gelderland

23-5 Lokaal regen van betekenis
In de afgelopen nacht en ochtend is er weer neerslag van betekenis gevallen bij temperaturen die rond de 9 graden lagen. Door het lokale karakter van de buien viel er op sommige laatsen niet meer dan 3 mm maar waren er ook plaatsen, zoals Winterswijk-Henxel, waar ruim 8 mm viel. In de middag waren er opklaringen waarbij de zon ook geregeld doorkwam. Aan het eind van de dag stond er tussen de 4 en 5 uur aan zonneschijn op de meter. De maximum temperatuur kwam op gemiddeld 18 graden uit.
22-5
Afgelopen nacht viel er 6 tot 10 mm op de Veluwe. In de Achterhoek viel in Winterswijk-Meddo 11 mm, Borculo 10 en in Vorden en Zevenaar 5 mm. De minimum temperatuur lag rond de 12 graden. In de vroege ochtend had het verkeer in Twente behoorlijk last van het onweer met om 7 uur een wolkbreuk boven Enschede waarbij ook hagel voorkwam met stenen van 2 cm doorsnede. Langs de oostgrens viel er 9 tot 15 mm regen. Maar in de loop van de ochtend en middag waren er ook nog wel vriendelijke perioden met op de Veluwe 3-4 uur zon en in het oosten nog rond 4-5 uur aan zonneschijn. In de loop van de middag en avond kwam de buienaktiviteit weer goed op gang met onweer. De maximum temperatuur kwam uit rond de 20 graden. 
20 en 21-5 Onstuimig weekend
Wind en buien met onweer bepaalden het weer afgelopen weekeinde. Vooral de zaterdag verliep onstuimig met een harde wind aan de kust. Tot in de Rotterdams haven werden er zware windstoten gemeten. Maar het venijn bleek uiteindelijk toch voor zondagavond en de nacht van zondag op maandag. Hevige onweersbuien trokken in een kommavormige lijn langs de kust naar het noorden. Voor de kust bij Zeeland werd er ter hoogte van de Oosterschelde al melding gemaakt van een windstoot van 95 km/uur. Toen de onweerslijn over Noordwijkerhout trok om kwart over 11 's avonds ontstond er een windhoos. De windhoos blies een vrachtwagen omver en rukte een dak en de voorpui van bedrijfspand. Van een woning tegenover de fabriekshal kwam een schoorsteen naar beneden. In de tuin zijn eikenbomen met wortel en al uit de grond gerukt. Een verrijdbare kas werd compleet vernield en belandde enkele meters verderop in het land. Tornado expert Reinier van den Berg van Meteo Consult schatte de windhoos op een F2 en dat is een respectabele klasse voor Nederland. De meest zware tornado's krijgen een F5 typering, maar dat is voor ons land niet weggelegd. Een combinatie van factoren heeft de windhoos laten ontstaan. Ten eerste ontstonden er hevige onweersbuien met snel stijgende luchtbewegingen. Aan de voorzijde van de buienlijn stond er een zwakke tot matige zuidoostenwind. Aan de achterzijde van de buienlijn was de wind op zee krachtig uit het zuidwesten. De winddraaiing en -toename geven de lucht als het ware een zwieper. Als tegelijkertijd de lucht ook nog sterk kan stijgen in de bui dan ontstaat daardoor een soort kurkentrekker van draaiende lucht in de onweersbui. In dit geval was het bij Noordwijkerhout net voldoende om een kleine tornado te laten ontstaan. De eerste onweerslijn vervolgde verder zonder windhozen zijn baan langs de kust naar het noorden. In de nacht van maandag ontstonden er echter meer kleine onweerslijnen, die plaatselijk zeer fel waren. Wageningen werd om 4 uur 's nachts opgeschrikt door een felle flits direct gevolgd door een enorme klap. Pas daarna brak de regen los en verwijderde het onweer zich snel. Sommige plekken hadden sinds vrijdag 30 tot 50 mm regen opgevangen. In Duiven bij Arnhem werd dat alleen al op zaterdag al overschreden met 52 mm. De Veluwe kreeg zatedag ook ruim 45 mm te verwerken en dat was na de droge hete begin mei welkom op de zandgrond.

- Neerslag Gelderland 20-5
- Neerslag Gelderland 21-5

20-5
19-5
18-5
17-5
16-5
15-5
14-5 Temperatuur sinds lange tijd onder de 20 graden
In de afgelopen nach passeerde een verzwakt koufrontje waaruit wat lichte regen viel. het bleef bij enkele tienden van neerslag maar op de meeste platsen bleef het droog. De dag verliep niet onaardig al kwam voor het eerst sinds lange tijd het kwik niet boven de 20 graden uit. De maximum temperaturen lagen tussen de 16 en 18 graden, in o.a de Achterhoek kwam het op het KNMI station in Hupsel tot ruim 17 graden. De zon scheen tussen de 6 en 8 uur en de wind was zwak tot matig uit noord tot noordwestelijke richting. Het koufront bleef lange tijd hangen boven het zuiden van het land en daardoor viel het deze dag 
in Zuid-Limburg het zwaar tegen. Het was lange tijd zwaar bewolkt met zo nu en dan motregen. De eerste opklaringen kwamen pas in de namiddag waardoor de temperatuur lange tijd rond de 13 graden bleef hangen. Toen de zon er nog even bij kwma werd het uiteindelijk nog ruim 15 graden in Hoensbroek. 
13-5 Lokaal pittige buien
Afgeopen nacht was het vrijwel onbewolkt en koelde het af naar 7 graden op het platte land tot circa 12 in de bebouwde kom. In de ochtend scheen de zon volop en was het droog. In het noordwesten en zuiden van Nederland vielen wel een aantal buien. In Gelderland ontstonden er in de loop van de middag stapelwolken die lokaal uitgroeiden tot enkele pittige buien. In de tweede helft van de middag vielen er vooral in de achterhoek buien waarbij onweer en hagel voorkwam. In o.a Aalten viel in een half uur 11 millimeter. Maar ook in en rond Winterswijk in korte tijd veel regen, Winterswijk-Miste had uit 2 buien bijna 20 millimeter en Bredevoort tapte 12 millimeter af. Op andere plaatsen bleef het bij een paar spetters en duurt de de droogte nog voort. Het reinverkeer tussen Winterswijk en Doetinchem en Winterswijk, Zutphen lag stil door inslag.  De maximum temperatuur lag gemiddeld op 23 graden.

- Neerslag Gelderland   

12-5 Op de meeste plaatsen droog en zomers warm
Vandaag was het vrij zonnig en warm. In de middag onstonden wel wat stapelwolken maar tot een bui kwam het niet in Gelderland. In de middag ontstonden er een aantal pittige regen- en onweersbuien op de grens van Overijssel en Gelderland. Over de lijn Goor-Enter-Den Ham kwam op diverse plaatsen in korte tijd meer dan 5 mm naar beneden, Den Ham tapte nog 7 mm af. Via Twente trokken de buien weg richting Duitsland. In Gelderland bleef het droog en bij weinig wind liep het kwik op naar ruim 26 graden. In de avond viel er lokaal toch nog een bui met onweer in de Achterhoek. In Wehl werd het nat maar ook wat regen in Kilder, een deel van Doetinchem en Zelhem. Het kaartje geeft de plek aan waar rond 19:30 uur een bui viel.
11-5 Warme dag met veel zon
Afgelopen nacht werd de laagste temperatuur gemten op het KNMI stationin Nieuw Beerta. het koelde daar af naar 5,4 graden. In de Achterhoek en op de Veluwe werden de laagste waarden in Gelderland gemeten.  Doornspijk op de Veluwe en Winterswijk in de Achterhoek hadden beiden 6,2 graden als minimum. Overdag werd het weer zomerswarm met temperaturen van 25 graden of meer. In de bebouwdekom kwam het lokaal tot 27 á 28 graden. Neerslag is er deze dag niet gevallen en de droogte duurt maar voort.
10-5 Zeer zonnige dag
Afgelopen nacht werden de laagste waarden gemeten in de Achterhoek. In Winterswijk-Meddo koelde het af naar 7,7 graden op het amateurweerstation. Op het Achterhoekse KNMI-station Hupsel werd op waarnemingshoogte 6,9 graden gemeten en op klomphoogte 1,8 graden als minimum. Het werd weer een zonnige en warme dag. Met 15 uur zon in Hattemerbroek en Borculo werd het maximaal aantal uren zon gemeten van deze dag wat mogelijk is voor de tijd van het jaar.  Minder mooi was het in het zuiden en zuidwesten van het land. In de tweede helft van de middag en avond vielen er in Zeeland zware regen- en
onweersbuien met hagel en dat leverde in Hulst al 15 millimeter aan neerslag op.
9-5 Zomerswarm met veel zon 
Afgelopen nacht koelde het onder een heldere hemel af naar gemiddeld 12 graden. In de ochtend was het overwegend helder en scheen de zon volop. In de middag enkele wolkenvelden. Het beelf droog en bij een matige oost tot noordoosten wind liep het kwik op naar circa 25 graden. Opveel plaatsen al de 7e zomerse dag van deze maand. Zeeland heeft nog steeds last veel bewolking en buien. De maximum temperatuur lag rond de 14 graden. In Gelderland wederom een droge dag met een luchtvochtigheid dat overdag weer onder de 30% lag.    
8-5 Zonnig met enkele wolkenvelden
In Gelderland koelde het afgelopen nacht af naar 12 á 13 graden.  Vandaag de 6e dag op rij waarbij de laagste luchtvochtigheid onder de 35% kwam. Vandaag was de wind ook iets minder maar toch nog altijd pieken van boven de 50 kilometer.  Het werd ook weer zomerswarm met temperaturen van 25 graden. Wel was er wat meer bewolking waarbij de zon soms wat afgeschermd werd. Het aantal uren zon lag tussen de 9 en 13 uur. 
7-5 Schrale oosten wind
Een mooie zondag 7 mei, maar wel met een schrale oostenwind die er van tijd tot tijd vrij krachtig op los blies. In Borculo de 4e dag op rij met meer dan 10 uur zon, op zondag in totaal bijna 12 uur. Temperaturen liepen in Borculo daarbij op tot 24,9ºC bij een laagste luchtvochtigheid van 24%. Voor Borculo de 2e dag op rij dat de zomerse grens van 25ºC net niet werd gehaald. Landelijk de hoogste temperatuur werd voor de 2e dag op rij gemeten in Marknesse, nu met 25,6ºC. Alleen Zeeland viel een beetje buiten de boot, meer
bewolking en er viel nog wat regen. In het eerste weekend van mei nog wel wat verschillen zo hier en daar. Door de kurkdroge lucht uit het oosten en de vele uren zon warmt het aardoppervlak behoorlijk op. Op diverse plaatsen waren op de droge landerijen dan ook stofhozen
6-5 Kurkdroge lucht
Met een matige tot soms vrij krachtige oosten wind werd vandaag zeer droge lucht aangevoerd. Op veel stations daalde de luchtvochtigheid een laagste waarde van 20%. Vanuit Doetinchem kwam zelfs een melding 17% als minimum. In deze kurkdroge lucht kon de zon ongehinderd schijenen en kwam het in het Ruurlosebroek tot ruim 14 uur aan zon.  Spelbreker was vandaag de wind, er waren zowaar zandstormen op de landwegen en vanaf landerijen. In het noorden werd in de middag het vliegveld Stadskanaal gesloten i.v.m. de harde wind. Na minima van rond 12 graden in de nacht werd het overdag circa 25 graden.
5-5 In het zuiden wateroverlast

Vandaag werd landelijk de hoogste temperatuur gemeten op het KNMI-station Eindhoven met 26,1ºC. In de namiddag en -avond vielen er zware regen- en onweersbuien in het zuiden van het land. Een hevige wolkbreuk heeft in de namiddag wateroverlast veroorzaakt in het Limburgse Halen. Het water stroomde van de hoger- naar de lagergelegen gebieden. Dat ging gepaard met behoorlijke modderstromen. Het verkeer op de E314 tussen Zolder en Zonhoven viel tijdelijk stil door de zware regenval. In korte tijd stond de E314 helemaal blank. Ook in Brabant regen- en onweersbuien. Een enkele bui bereikte nog net de noordelijke delen van Brabant. In Maastricht werd nog 7 mm afgetapt. Voor Gelderland was het de ver van mijn bed show. Het werd werderom zomerswarm en het bleef droog.

4-5 Zonnig en warm, 
De minima bleven afgelopen nacht boven de 10 graden. Op het KNMI station van het vliegveld Deelen bij Arnhem werd 13,7 graden als minimum gemeten. En ook deze dag werd het zeer zonnig en warm met maximum temperaturen van 25 graden of hoger. Met een oosten wind werd zeer droge lucht aangevoerd want de minimumluchtvochtigheid lag onde de 30%. De lente is nu al enkele dagen in een stroomversnelling gekomen met veel zonneschijn. Vandaag op veel plaatsen ook meer dan 11 uur aan zon. . 
3-5 Warmte zet door
In de afgelopen nacht koelde het onder een heldere hemel af naar waarden tussen de 7 en 11 graden. Overdag was het zonnig en warm. Het kwik liep snel op en werd één van de hoogste temperaturen van Europa net gemeten over de Grens in de Achterhoek. In het Duitse Kalkar werd het maar liefst 28,2 graden. Met ruim 12 uur zon liep het kwik in Winterwijk op naar ruim 27 graden. Het werd zelfs een beetje schraal want de luchtvochtigheid lag onder de 40% bij een matige oost tot zuidoosten wind.
2-5 Lente begint echt
Afgelopen nacht was het overal droog met opklaringen waarbij het afkoelde naar zo'n 5 graden. In de ochtend was het nevel boven de velden maar deze loste snel op bij zonsopkomst. Overdag was het lenteachtig met vrij veel zon all was er zo nu en dan wat bewolking aanwezig. Het bleef droog en bij weinig wind uit het zuiden werd het 18 tot 20 graden. 
1-5 Koude start
In de afgelopen nacht waren er brede opklaringen waarbij het fink afkoelde en de minimum temperatuur uit kwam tussen de 1 en 4 graden. Op klomphoogte kwam het op meerdere plaatsen tot vorst. In de ochtend was er wat nevel en hing er wat hogere bewolking maar de zon scheen ook veelvuldig. In de loop van de ochtend werd de bewolking steeds dikker op nadering van een regenstoring vanuit het zuidwesten. In het zuidwesten van de provincie begon het rond de middag licht te regenen. Pas in de tweede helft van de middag vielen er ook enkele druppel in het oosten. Voor de regen uit kwam de temperatuur uit op gemiddeld 12 graden. In de loop van de avond werd het droog.