Terug naar de begin pagina met het weer in Silvolde

 Actueel
 Webcam

 Weerbericht
 Weerpresentatie

 Weerpraat
 Weeroverzicht
 Weerstations
 Weergaloos
 Weerweetjes
 Weerlinks

 Weerdag
 Te koop
 Banner
 Stationinfo
 Weerdiensten

 Regiolinks
 Regioagenda
 Boertour

 Gastenboek
 Contact

reactie op de website, voor meer info klik op contact

Weerpraat 2006
Weerpraat 2006 Jan. Feb. Mrt. April Mei Juni Juli Aug. Sept. Okt. Nov. Dec.
31-8 Frisse start, in de ochtend enkele opklaringen later bewolkt met lichte neerslag  
In de nacht overwegend helder maar soms ook wat wolkenvelden. Het koelde af naar gemiddeld 9 graden. In de ochtend eerst nog wat opklaringen en scheen de zon nog een paar uurtjes. Geleidelijk aan raakte het bewolkt en in de middag had de bewolking eveneens de overhand. Soms was de bewolking zo dik dat er wat motregen uitviel. Het werd tussen de 17 en 19 graden.
30-8 Frisse nacht, overdag buien
Afgelopen nacht was het wisselend bewolkt en behoorlijk fris met minima die op veel  plaatsen onder de 10 graden lagen. De laagste temperaturen werden gemeten op de KNMI stations Soesterberg met 7,2 graden en Deelen met 7,3 graden. In de ochtend nam de bewolking snel toe en vielen al de eerste buien. In de middag vielen ook nog een aantal pittige buien en het duurde nog tot ver in de middag eer we onder invloed kwamen van het ruggetje van hogedruk. Op veel plaatsen kwam de neerslaghoeveelheid uit in de dubbele cijfers. O.a in Doetinchem, Hengelo en Winterswijk viel tussen de 11 en 13 millimeter. Hengelo had de meeste neerslag in het afgelopen etmaal met ruim 21 millimeter. In de namiddag en avond werden de opklaringen breder en scheen de zon nog af en toe. Bij een zwakke tot matige westen wind werd het 16 tot 18 graden.

- Neerslag Gelderland
29-8 Diverse buien
Afgelopen nacht was het wisselend bewolkt en viel er vrijwel geen neerslag. Het koelde af naar gemideeld 10 graden. Overdag vielen er weer talrijke buien en lokaal ook met onweer en hagel. In Elst werd overdag al meer dan 18 millimeter opgevangen. Op het KNMI station van het vliegveld Deelen viel overdag 14 millimeter. In Meddo bij Winterswijk werd maar 4,0 millimeter afgetapt. Tijdens buien trok de wind ook nog behoorlijk aan en werd in het Ruurlosebroek een windstoot gemeten van ruim 64 kilometer . Met 4 á 5 uur zon werd het 17 tot 18 graden. de wind was over wegend west en matig.

- Neerslag Gelderland

28-8 Natte dag met fikse buien
Na een vrijwel droge nacht waarin het afkoelde naar zo'n 12 graden werden in de loop van de ochtend de hemelsluizen losgetrokken. Overdagvielen er langdurig buien met in de ochtend ook al onweer. In de middag waren er wat drogere perioden maren waren de buien weer wat feller. Er werden grote neerslaghoeveelheden afgetapt. Ellecom tapte 32 millimeter, Dieren ruim 30 en in Arnhem 27 millimeter. Op vrijwel alle plaatsen in Gelderland viel er neerslag dat uitkwam in de dubbele cijfers. Het leek eigenlijk wel herfst want de temperatuur kwam vrijwel nergens boven de 16 graden uit. In de regen was het fris met 13 graden. De hoeveelheid aan neerslag deze maand overtreft alle records van de maand augustus. Sinds de metingen in 1906 is er niet zoveel neerslag gevallen.  

-Neerslag Gelderland
-Neerslag overzicht Nederland

27-8 Buien in de middag
In de loop van de nacht werd vanuit het westen de bewolking dikker op nadering van een storing. In de ochtend was in het oosten nog af en toe de zon te zien terwijl meer naar het westen toe de eerste buien vielen. In de middag vielen verspreidt buien oover de provincie en viel er op enkele plaatsen alweer meer dan 10 millimeter. In o.a Hattemerbroek, Aalten, Nijmegen, Groesbeek, Vrochten, Zutphen en het Ruuslosebroek kwam men tot dubbele neerslagcijfers. Geldermalsen tapte echter maar 0,6 milimeter af. De maximum temperatuur kwam bij een matige west tot zuidwesten uit op 19 á 20 graden.  
26-8 Meest droog, groot deel Gelderland tussen 2 storingen in
In de nacht waren er opklaringen en ontstond er in de nacht en ochtend wat nevel of een mistbank. De minima lagen rond 12 graden. In de loop van de ochtend loste de nevel en mist op.  Voor Gelderland werd  het een meevallende dag. Vooral in de ochtend was het nog zonnig. In de middag raakte het bewolkt maar het bleef op de meeste plaatsen droog. In het noorden en zuiden van het land viel nog wel regen van betekenis met in het noorden van Groningen lokaal nog weer 40 millimeter. Bij weinig wind liep het kwik op naar 18 tot 20 graden.  
25-8 Twee mensen komen om bij blikseminslag in Vorden
In de afgelopen nacht trokken al diverse buien over het zuidwesten van Nederland. In de ochtend hoosde het ook langs diverse plaatsen in het westen van het land. Lokaal kwam het tot wateroverlast en liepen weer dieverse kelders onder. Op sommige plaatsen is in de maand augustus al meer dan 300 millimeter. O.a Haarlem komt al tot een hoeveelheid van 343 millimeter. In de middag klaarde het in het westen wat op en ontstonden er in het midden en oosten van het land enkele pittige buien. Het leverde niet zoveel neerslag op als elders in het land. Wel kwam het in Gelderland tot lokaal onweer.  Bij een tragisch ongeval in de Gelderse plaats Vorden zijn in de middag twee mensen als gevolg van blikseminslag om het leven gekomen. Drie anderen zijn, na te zijn gereanimeerd, in een ziekenhuis opgenomen. De slachtoffers stonden tijdens een begrafenisplechtigheid onder een boom die door de bliksem werd getroffen. De hoeveelheid neerslag is in Gelderland onder de 20 millimeter gebleven, terwijl in het westen in enkel uren een maandhoeveelheid viel van 60 tot 80 millimeter. De maximum temperatuur kwam uit tussen de 20 en 23 graden. Kwa gevoel was het een aangename dag tussen de buien door en vooral in de Achterhoek waar het op veel plaatsen tot de avond is droog gebleven. 

-Neerslag Gelderland
-Neerslag overzicht Nederland
 



24-8 Mee vallende dag voor Gelderland
In de daalde de temperatuur tot rond 13 graden. Op het KNMI-station Hupsel in de Achterhoek daalde het kwik naar 12,7 graden. Het bleef droog en in de ochtend waren in opklaringsgebieden wat mistvelden ontstaan in o.a Borculo en Doornenburg. I de ochtend waren er wolkenvelden maar scheen de zon ook nog af en toe. Het werd geen slechte dag want in het westen van Gelderland bleef de neerslag beperkt en in de Achterhoek bleef het op meedere plaatsen vrijwel droog. , op veel plaatsen bleef het zelfs overwegend droog. Het scheelde niet veel want ten oosten van de Achterhoek viel er op diverse plaatsen in Duitsland buien die noordelijk trokken. De buien trokken over Twente naar het noorden en daar werd het plaatselijk behoorlijk nat. In het Groninge Waffum viel rond de 70 millimeter. In Twente kwam het tot lokaal stevig onweer en viel er ook hagelstenen met een doorsnede van ruim 1 cm. De hoeveelheid neerslag bleef hier beperkt tot zo'n 5 millimeter. In Gelderland kwam de temperatuur uit op 20 á 21 graden. Met de zwakke wind overdag werd het nog een aangename dag.   
23-8 Zomer een dagje terug
In de afgelopen nacht waren er opklaringen en was het behoorlijk fris met temperaturen die op de meeste plaatsen onder de 10 graden uitkwamen. Lokaal onstonden er wat mistbankjes in de opklaringsgebieden. Overdag hadden velen het ultieme zomergevoel weer terug na de mindere dagen die achter ons liggen. Vooral in de ochtend scheen de zon geregeld en was er alleen hogere bewolking aanwezig. In de middag werd de bewolking dikker en scheen de zon minder uitbundig. Tegen de avond overheerste de bewolking maar bleef het nog wel droog. De maximum temperatuur kwam uit tussen de 22 en 24 graden.  Bij weinig wind was het een aangename dag.
22-8 Redelijke dag
Afgelopen nacht was het overwegen droog met minima van rond 14 graden. In de ochtend viel er voor al in het noorden nog enige regen van betekenis. In Gelderland vielen ook nog wat buitejs die naar het oosten wegtrokken. In de middag klaarde het steeds meer op en kwam de zon er soms nog goed door. Bij een zwakke tot matige wind werd het circa 20 graden. In de avond was het rustig met brede opklaringen.
21-8 In de loop van  de middag en avond buien
De dag door was het wisselend bewolkt en scheen de zon ook nog zo nu en dan. In de ochtend trokken de meeste buien vooral ten noorden langs de provincie. In de middag werden de buien heviger en deden ze ook Gelderland aan. In de tweede helft van de middag deden ze ook Gelderland aan en kwam het vooral in het rivierengebied tot begoorlijk wat neerslag.  Geldermalsen en Kapel-Avezaath tapten bieden circa 20 millimeter af. Ten noorden van de provincie viel in Enschede en Losser in korte tijd tussen de 15 en 20 millimeter. later op de avond werd het overal droger. Bij een zwakke tot matige zuidwesten wind werd het 21 tot 23 graden.

- Neerslag Gelderland

20-8 Rolwolken, onweer en lokaal veel water
IN de nacht en een deel van de ochtend was het op veel plaatsen droog en vrij zonnig. Er onstonden flinke stapelwolken die in de middag de zon soms afschermden.  Bij het oplopen van de temperatuur  ontsonden er lokaal weer pittige buien met onweer. In het uiterste oosten bleef de neerslag op veel plaatsen ruim onder de 10 millimeter. Elders in de provincie liep de neerslaghoeveelheid al weer in de dubbele cijfers, o.a Elst tapte 19 millimeter af. De maximum temperatuur werd aan het begin van de middag behaald en lag rond de21 graden.

- Neerslag Gelderland

19-8
 
18-8
 
17-8
 
16-8
 
15-8 Sluizen minder ver open
Gisteravond trokken nog een paar buitjes over maar in de nacht is het vrijwel droog gebleven bij een doorstaande westen wind. De minima lagen rond de 14 graden. Vandaag werden de hemelsluizen wat minder ver losgetrokken. In de ochetend trokken vooral nog wat buien over het noorden en viel er soms nog een spat regen in het oosten. gaande weg werd het overal droog maar de bewolking bleef de overhand houden. In de middag nam de wind langzaam af en ontstonden er in het zuidwesten weer enkele buien. In de namiddag en avond vielen er ook nog enkele in Gelerland maar de hoeveelheden stelden niet veel voor. In de middag toen de zon er nog af en toe doorkwam werd het 19 tot 20 graden. In de avond was het droog en rustig bij een zuid tot zuidoosten wind.   
14-8 Kletsnatte dag
In de afgelopen nacht raakte het bewolkt en trok een gebied met regen van noord naar zuid over het land. Vooral in het westen en zuidwesten viel overvloedige regen leidde tot wateroverlast. Daarbij waaide het ook nog eens behoorlijk, wat de ellende alleen maar groter maakte. Een windhoos in IJmuiden kostte een groot aantal meeuwen het leven. Door de hoos die over het havengebied trok, raakten echter geen mensen gewond. De schade was wel aanzienlijk. De windhoos, die aan de grond een doorsnede van enkele tientallen meters had, verplaatste een drie ton zware zeecontainer zes meter. De grootste problemen waren ondergelopen straten, huizen, bedrijfspanden en kelders. Wegen onder viaducten werden volgelopen bassins. De brandweer moest op veel plaatsen alle zeilen bijzetten om het water te lozen. In het Gelderse was het een meevaller vandaag. Er viel op veel plaatsen in het westen van de provincie meer dan 10 millimeter maar tot echte overlast door stortbuien kwam het niet. In het osten was in de ochtend zelf nog even de zon te zien en viel de eerste neerslag net voor de middag naar beneden. Later in de middag was het zelfs wat droger maar bleef het wel grijs. In de avond vielen weer een aantal pittige buien. De maximum temperatuur kwam voor de buien uit op 17 á 18 graden maar in de regen bleef het kwik rond de 15 graden hangen. 

- Neerslag Gelderland
- Neerslag overzicht Nederland
 

7-8-91-10-11-12-13 -8
Deze dagen van augustus verliepen wisselvallig met lokaal soms veel regen. Vooral in het westen is op veelplaatsen het maandtotaal al opgelopen tot boven de 100 millimeter. Sommige dagen was er veel bewolking maar ook enkele met wat zonneschijn. De nacht verliepen behoorlijk fris met temperaturen onder de 10 graden. Overdag werd het tussen de 18 en 22 graden. 
5 & 6-8
Het eerste weekend van augustus verliep aardig met temperaturen tot boven de 25 graden.  Op de zaterdag vielen er lokaal nog een paar buitjes maar de zondag verliep droog. Het zomerse gevoel was er wel deze dagen.
4-8 Nat einde van de dag in het oosten
In de afgelopen nacht was het wisselend bewolkt en lagen de minima rond de 15 graden. Overdag overheerste de bewolking met in de middag af en toe wat zonneschijn. Er ontstonden flinke stapelwolken en in de tweede helft van de dag onstonden er in het oosten flinke buien. In Winetrswijk en omgeving kwam het tot behoorlijk wat neerslag. In Winterswijk-Miste kwam tussen 17:00 en 20:30 uur bijna 70 millimeter in de regenmeter. Dit was de grootste hoeveelheidneerslag in gelderland. Echter ook in Wineterswijk zelf werd 42 milimeter opgevangen. Op relatief korte afstand weergrote verschillen want in Westendorp viel deze periode maar 7 millimeter. De maximum temperatuur lag deze dag rond de 22 graden.    

- Neerslag Gelderland
- Neerslag overzicht Nederland

3-8 Oosten een paar spat, zuidwesten natter dan nat
Was gisteren vooral het oosten aan de beurt met de neerslag, vandaag werd het in het noorden westen en zuidwesten kledder nat. In de afgelopen nacht maar ook overdag viel er buiige regen die lokaal veel neerslag bracht omdat er vrij weing stroming in de atmosfeer zat. In Zeeuws Vlaanderen werd lokaal 100 millimeter afgetapt en op veel andere plaatsen tussen de 10 en 30 millimeter. In het grootste deel van Overijssel en Gelderland bleef de neerslag bij enkele millimeters. In de ochtend was er in de provincie nog overwegend zonnig met wolkenvelden. In de middag werd de bewolking dikker en bleef de neerslag beperkt bij een paar spat regen. De wind was eerst zuidwest en later noordwest en zwak tot matig. De maximum temperatuur kwam uit rond de 20 graden. In de afgelopen nacht lagen de minima rond de 12. 
2-8 Stortbuien
Afgelopen nacht was het afgekoeld naar zo'n 13 graden. In de ochtend was het eerst nog even droog en kwam de zon af en toe door. Het duurde echter niet lang voordat de eerste regen viel. Vanaf de Noordzee kwam de ene na de andere bui binnen drijven met onweer erbij. In de middag scheen tussen de buien door ook af en toe de zon. Gaande weg werden de buien actiever en vielen er lokaal stortbuien. In korte tijd viel er in Lochem circa 25 millimeter net na het middaguur. Het kwam op veel plaatsen tot wateroverlast door ondergelopen kelder en andere ongemakken. Aan het eind van de dag werd de balans opgemaakt en werd er in Lochem bijna 60 miilimeter afgetapt. Hengelo had 47, Apeldoorn 41, Duiven en Ruurlo 30 en in Winterswijk -Meddo en Lichtenvoorde viel maar 9 millimeter. Het kwik liep tussen de buien door op naar 19 á 20 graden maar tijdens de heveige regenval daalde de temperatuur naar zo' n 14 graden.     

- Neerslag Gelderland

1-8 Frisse start van de maand
Afgelopen nacht waren er eerst brede opklaringen maar gaande weg raakte het steeds meer bewolkt. Het was een fisse nacht met minima tussen de 14 en 16 graden. In de ochtend was er veel bewolking met soms wat zonneschijn maar spoedig vielen al de eerste buitje. Het was even wennen na een maand die zowel in temperatuur als droogte een topmaand was. De temperatur liep maar langzaam open en kwam in de ochtend niet boven de 20 graden uit. In de loop van de dag werden de buien intensiever en waren er ook windstoten en onweer aanwezig. Lokaal viel er behoorlijk wat neerslag met overdag 20 millimeter in Dieren en ruim 16 in het Ruurlosebroek. Tussendoor waren er felle opklaringen en kwam het kwik op veel plaatsen net boven de 20 graden uit. Tijdens buien was het 4 á 5 graden frisser.

- Neerslag Gelderland