Terug naar de begin pagina met het weer in Silvolde

 Actueel
 Webcam

 Weerbericht
 Weerpresentatie

 Weerpraat
 Weeroverzicht
 Weerstations
 Weergaloos
 Weerweetjes
 Weerlinks

 Weerdag
 Te koop
 Banner
 Stationinfo
 Weerdiensten

 Regiolinks
 Regioagenda
 Boertour

 Gastenboek
 Contact

reactie op de website, voor meer info klik op contact

Weerpraat 2006
Weerpraat 2006 Jan. Feb. Mrt. April Mei Juni Juli Aug. Sept. Okt. Nov. Dec.
31-12 In de nacht stormachtig, overdag veel wind en vooral tijdens de donkere uren regen 
Het KNMI had 30-12 een weeralarm uitgegeven, het meteorologisch instituut waarschuwde voor zeer zware windstoten, die grote schade zouden kunnen veroorzaken. Om 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag is het weeralarm ingetrokken omdat de storm toen over het hoogte punt heen was. De harde wind heeft voor zover bekend weinig grote problemen veroorzaakt In Den Haag hebben zware windstoten een balkon van de gevel van een woning gerukt, verder waren er veel afgewaaide dakpannen. De temperatuur steeg in Gelderland op veel plaatsen nog boven de 10 graden uit. De hoogste windstoot werd gemeten op het KNMI station op Cadzand in Zeeland met 119 km/uur en in het Noorden in Nieuw Beerta kwam het tot een windstoot van 114 km/u. In Gelderland werd op de Veluwe een windstoot gemeten van 90 km/u. In het oosten kwamen ook behoorlijke windstoten voor, het KNMI-station Hupsel noteerde 90 km/uur, Winterswijk-Meddo kwam tot een windstoot van 80 km/uur en in Silvolde 79 km/uur. Wat ook opviel was de snelle daling van de barometer die tussen 22:00 uur en middernacht de laagste stand aangaf en daarna weer als een speer steeg toen de depressie ten noorden van de provincie langs was getrokken. In de loop van de nacht werd het rustiger en  was de wind tijdelijk west. Er vielen verspreidt nog een aantal buien en de laatste die trokken in de ochtend naar het oosten weg. De hoeveelheid neerslag die in de ochtend werd afgetapt lag tussen de 4 en 15 millimeter. In Zevenaar werd over de afgelopen 24 uur 10 millimeter afgetapt en in Lichtenvoorde en Dieren 12 millimeter. De ochtend verliep overwegend bewolkt met soms een waterig zonnetje. In de middag overheerste de bewolking en bij een matige zuidwesten wind lag de temperatuur rond de 10 graden. het bleef tot de avond droog. In de avond viel er wat regen maar was het tijdens de jaarwisseling op de meeste plaatsen droog in Gelderland. de wind was rond oud en nieuw matig tot vrij krachtig.  
30-12 Zonloze dag met in de ochtend regen
Vandaag is het grijs gebeleven en viel er in de ochten regen. Echter geen grote hoeveelheden maar wel een ochtend om binnen te blijven. 's Middag bleef het droog en waaide er een matige zuidwesten wind. Rond 15:00 uur gaf het KNMI een weeralarm uit voor de te verwachten storm die grote schade zou kunnen aanrichten in de avond. tegen de avond viel er de eerste regen bij een aantrekkende zuidwesten wind. We gaan ons opmaken voor de te verwachten storm aan de kust en de windstoten in het binnenland. De temperatuur is nog steeds in een stijgende lijn en lag rond de waarnemingstijd rond de 9 graden. 
29-12 Eindelijk weer wat zon
Een hele verademing was het vandaag toe de zon nog een aantal uren scheen. Na op veel plaatsen 9 zonloze dagen scheen deze tussen de 3 en 4 vier. Het bleef overdag droog en bij een zwakke tot matige zuidelijke wind werd 6 á 7 graden. Omdat het wat meer opklaarde als de afgelopen nacht koelde het in de nacht af naar 3 graden op de koudste plekjes  
28-12 Bewolkte dag met in de ochtend regen
Gisteravond schommelde het kwik rond het vriespunt en uit het wolkendek viel hier en daar wat motsneeuw. In de loop van de nacht werd de bewolking op nadering van een storing dikker en  liep de temperatuur op. In de ochtend was het al enkel graden boven het vriespunt en viel er al regen in het westen van de provincie. In de het eerste deel van e ochtend viel er overal wel regen in de provincie maar in de tweede helft werd het weer droog. De middag verliep ook bewolkt maar drog en in het noorden en noordwesten kwam de zon nog even door. In de ochtend waaide er een matige zuid tot zuidwesten wind terwijl in de middag de wind was geruimt naar het westen tot noordwesten en in kracht afnam. De maximum temperatuur kwam uit op 5 tot 6 graden en de hoeveelheid neerslag lag tussen de 2 en 3 millimeter op de meeste plaatsen. Landelijk werd de hoogste temperatuur gemeten op KNMI-station van Hoek van Holland waar het kwik opliep naar 9,7 graden.  
27-12 Grijs en kil
In de afgelopen nacht daalde het kwik alleen maar en kwam uit rond het vriespunt in de ochtend. Overdag veranderde er niet veel in de tempertuur en bleef het kwik op veel plaatsen ook rond het vriespunt hangen. Het was het wederom een grijze en sombere dag.  Gelukkig was er weinig wind maar de nevelige omstandigheden en de lage temperatuur maakte het voor het gevoel een kille dag van. Soms viel er op een enkele plaats een spat motregen maar er waren ook wat meldingen van motsneeuw, o.a in Nijmegen en Geldermalsen werd dit waargenomen.  
26-12 Grijs en nevelige 2e kerstdag
ond middernacht lag de temperatuur in Gelderland nog ruim boven het vriespunt met waarden tussen de 3 en 5 graden. In de ochtend bij het aanbreken van de dag werd de laagste waarden bereikt maar nog steeds boven het vriespunt. Op het KNMI-station Maastricht daalde het kwik net onder het vriespunt ne kwam uit op -0,4 graden. Overdag was het een kille bedoening op deze 2e kerstdag. Bij een zwakke tot soms matige oost tot zuidoosten wind lag het kwik merendeel van de dag rond de 3 graden. Het was de gele dag door grijs en nevelig dus dit jaar geen witte kerst alleen in Limburg nog een beetje witte kerst met berijpte bomen en planten in de ochtend. Op de satellietfoto van 15:30 uur is wel te zien dat in het zuidoosten de opklaringen dicht bij waren. 
25-12 Grijs en nevelige 1e kerstdag
De kerst zal dit jaar grijs gaan verlopen. Vandaag ook werderom een grijze en nevelige massa om ons heen. Alleen in Limburg bij het 3 landenpunt kwam de zon even door. Er waren grote temperatuurverschillen in Nederland. In Maastricht voor de tweede dag op rij een maximumtemperatuur van minder de 2 graden tot ruim 8 graden in het noorden van het land. In Gelderland lag de gemiddelde temperatuur tussen de 6 en 7 graden en verder waaide er een zwakke tot matige oosten wind.
1-12