Terug naar de begin pagina met het weer in Silvolde

 Actueel
 Webcam

 Weerbericht
 Weerpresentatie

 Weerpraat
 Weeroverzicht
 Weerstations
 Weergaloos
 Weerweetjes
 Weerlinks

 Weerdag
 Te koop
 Banner
 Stationinfo
 Weerdiensten

 Regiolinks
 Regioagenda
 Boertour

 Gastenboek
 Contact

reactie op de website, voor meer info klik op contact

Weerpraat 2005
 Weerpraat 2005 Jan. Feb. Mrt. April Mei Juni Juli Aug. Sept. Okt. Nov. Dec.
30-6 Nat en broeierig einde van de maand
Zware onweersbuien hebben gisteravond en vannacht met name het zuidwesten van het land getroffen. Vooral in het Zuid-Hollandse Gorinchem en directe omgeving was het opvallend noodweer. Het waren heuse wolkbreuken die  ontstonden. En omdat de buien langzaam overtrokken, regenden ze totaal uit. Zo kregen die plaatsen die zijn getroffen  het maximale uit de wolkbreuk over zich heen. In Gorinchem viel aan het einde van de avond 94 millimeter binnen anderhalf uur tijd! Ook in het naburige Wijk en Aalburg regende het ongekend hard want daar werd maar liefst 99 millimeter regen afgetapt. Het plaatsje Andel spant de kroon met maar liefst 113 millimeter. Toen de buien Geldreland bereikten werd het onweer en de neerslag minder. Maar lokaal viel er toch nog behoorlijk wat al waren er geen meldingen van echt grote wateroverlast. In de ochtend tapte Groesbeek 52 mm af, Zevenaar, Lichtenvoorde en Arnhem rond de 20 mm. In Dieren viel 19 mm, Silvolde 10 en in Meddo en Ruurlo circa 8 mm.  In de loop van de ochtend trok het regengebied langzaam naar het noorden weg. In de middag was het eerst vrijwel overal droog en scheen de zon nu en dan. Maar het duurde niet lang of de eerste buien dienden zich alweer aan. In de loop van de middag vielen er lokaal pittige buien waarbij ook onweer voorkwam. Door al het vocht in de lucht voelde het drukkend warm deze dag. De zon scheen slechts af en toe waarbij de temperatuur opliep naar 21 tot 24 graden. De wind was over het algemeen zwak uit zuidwestelijke richting.     
29-6 Droogte duurt voort
In België waren gisteravond al fikse buien aktief. In het Zuid-Limburgse en een deel van Brabant kwam het onweer even voor middernacht aan. Uiteindelijk duurde het onweer er tot even na 3 uur in de nacht.  Lokaal viel er veel neerslag in het zuiden. Kerkrade 36 mm, Hoensbroek 19 mm en Heerlen had  56 mm en in Kerkrade 36 mm. De buien drongen uiteindelijk door tot aan het rivierengebied. Daar ging de activiteit er snel en bleef het in de rest van Gelderland vrijwel droog. Overdag was er veel bewolking maar bleef het droog. De zon scheen ook af en toe en het voelde broeierig aan. In de nacht lag de minima rond de 14 graden terwijl overdag bij een zwakke tot soms matige oosten wind liep het kwik op naar 25 tot 27 graden. Op zich een aardige dag maar de droogte duurt voort. 
28-6 Aangename dag
Afgelopen nacht was het helder en koelde het af tot rond de 10 graden. Overdag had de zon de hoofdrol en was het droog. In de loop van de dag dreef er vanuit het zuiden wat sluierbewolking binnen maar de zon had hier geen last van. Bij een zwakke tot matige noord tot noordoosten wind liep het kwik op tot circa 25 graden. Het begint onderhand droog te worden maar voor de rest was het een aangename dag.
27-6 Aardige dag
Afgelopen nacht was het vrijwel helder en koelde het af tot rond de 10 graden. In de ochtend en middag was het overwegend zonnig weer en kwam er in de loop van de dag vanuit het zuiden wat sluierbewolking binnen drijven.  Het werd in een ardige dag met temperaturen die in de middag opliepen naar waarden rond de 25 graden. De wind was daarbij noordelijk en zwak tot soms matig. Neerslag is er niet gevallen.
26-6 Tamelijk zonnig en droog
Afgelopen nacht kwam het kwik onder de bewolking vrijwel nergens onder de 10 graden uit. In de ochtend was het nog overwegend bewolkt maar gaande weg de ochtend kwam de zon er steeds beter door. De middag verliep zonnig en bij een noord tot noordoosten wind werd het 23 tot 25 graden. Na de bewolkte dag van gisteren was het met circa 10 uur aan zonneschijn een mmoie dag.
25-6 Hitte verdreven
De eerste dag waarop de warmte de status van een hittegolf bereikte was meteen ook de laatste. Felle onweersbuien maakten in de ochtend korte metten met de hitte. In de ochtend vielen er al enkele felle buien in Gelderland. Op de Veluwe o.a in Wezep viel in één uur tijds ruim 26 mm. Ook in de Achterhoek was het lokaal nat. In Steenderen viel in de ochtend 22 mm en in Terborg en Westendorp uit 2 buien circa 16 mm terwijl in Winterswijk-Miste amper 1 mm werd afgetapt. In de middag overheerste de bewolking wel maar bleef het overwegend droog. Bij een zwakke tot matige noorden wind werd het overdag in Gelderland circa 24 graden.  Het was lekker afgekoeld na al die warmte van de afgelopen dagen.
Een aantal plaatsen met hun etmaalneerslag om 20:00 uur in mm: Apeldoorn 1, Bredevoort 2, Doesburg 25, Doetinchem 6, Dichteren 1, Doornspijk 27, Duiven 7, Gaanderen 14, Geldermalsen 7, Hattemerbroek 23, Lichtenvoorde 13, Ruurlosebroek 11, Silvolde 7, Steenderen 22, Terborg 15, Ulft 6, Westendorp 16, Winterswijk 2, W-Henxel 2, W-Meddo 8, W-Miste 1, Zieuwent 6 
24-6 
23-6
22-6
21-6 Begin astronomische zomer om 8:46 uur 
Afgelopen nacht was het warm, het kwik bleef nog lang rond de 20 graden hangen om uiteindelijk in de nanacht uit te komen rond de 18 graden. In de ochtend was er veel hogere bewolking aanwzig en voelde het wat drukkend aan. Vandaag was het de langste dag en de astronomische zomer begon om 8:46 uur.  In de loop van de middag werd het weer enige tijd helder en scheen de zon geruime tijd In de loop van de middag nam de bewolking weer toe. Ook de wind wakkerde geleidelijk aan en dat gaf het weerbeeld een wat vriendelijker beeld. Het voelde minder klam aan. De maximum temperatuur lag tussen de 27 en 30 graden. 
20-6 Tropisch warm
Afgelopen nacht kwam het kwik niet onder de 14 graden. In de ochtend scheen de zon alweer volop en liep de temperatuur snel op. Daarbij was weinig wind aanwezig maar er was wel een toename van de sluierbewolking in de middag. Er was wat meer vocht in de atmosfeer waardoor het drukkend warm aanvoelde. Bij een zwakke tot matige zuidoosten wind werd het tropisch warm. De maximum temperatuur kwam uit tussen de 32 en 34 graden. In de middag trok er wat onweer over de noordzee en in de namiddag draaide de wind aan de kust naar noord westelijke richting. Om 18.00 uur was er al een groot verschil in de temperatuur tussen Terschelling en Leeuwarden, hemelsbreed maar bijna 50 km, met maar liefst 10 graden verschil. In Gelderland was het nog zwoel en warm rond die tijd. De temperatuur daalde ook maar langzaam in de avond onder de hogere bewolking die langzaam aan dikker werd.

 

19-6 Maximale zonneschijn  
Na een heldere nacht waarbij het afkoelde tot rond de 11 graden. Overdag was het ook helder en scheen de zon volop.  Meer zonneschijn dan deze zondag is in Nederland niet mogelijk. De zon wordt vandaag namelijk niet langer boven de horizon dan deze dag. Bij een zwakke tot matige wind tussen oost en zuidoost liepen de temperaturen op naar tropische waarden. Overal werd het niet 30 graden maar dat mocht de pret niet drukken. Met een minimum luchtvochtigheid van rond de 30% was het nog een beetje te doen. 
18-6 Zomerse dag
In de nacht was de bewolking overheersend en koelde het maar weinig af. De minimu temperatuur lag gemiddeld rond de 14 graden. In de ochtend was het eerst nog bewolkt maar in het eerste deel van de ochtend kwam de zon erdoor. De bewolking loste op en rond de middag scheen overal de zon. De middag verliep wolkenloos waarbij de de temperatuur opliep naar 24 tot 27 graden. Met een overwegend oosten wind werd al wat meer droge lucht aangevoerd en was het wat beter te harden dan de afgelopen dag. 
17-6 Zwoele dag
Afgelopen 24 uur was het overwegend bewolkt. In de afgelopen nacht koelde het daardoor nauwelijks af, de minima lagen tussen de 16 en 18 graden.  Met een matige westen wind werd vochtige lucht aangevoerd en daardoor kwam de zon er overdag amper aan te pas. Vooral in de ochtend was de bewolking zo dik dat er wat motregen uitviel. Maar in de vochtige lucht en temperaturen tussen de 22 en 24 graden voelde het warm en zelfs zwoel aan. In de avond nam de wind af.   
16-6 Zonnige start, in de avond overheersend bewolkt
Gisteravond nam de bewolking toe en vanuit het westen gegon het te regen. Voordat het neerslaggebied Gelderland  bereikte was deze vrijwel weer opgelost.  En vielen er op de Veluwe lokaal een paar spetters. Elders in de provincie is het vrijwel drooggebleven. Onder het wolkendek lagen de minima rond de 14 graden. In de ochtend was de meeste bewolking weer opgelost en bij het opkomen van de zon was er alleen wat sluierbewolking aanwezig. De zon scheen geruime tijd al werd in de middag de bewolking dikker en tegen de avond was de zon verdwenen. Bij een matige zuidwesten wind werd het 23 tot 25 graden. Het is de gehele dag droog gebleven
15-6 Lichtende wolken in de nacht, overdag vrij zonnig en droog
Voor de mensen die nog laat opwaren waren er de afgelopen nacht mooie lichtende wolken te zien. Het was op zich rustig weer waarbij het afkoelde naar 7 tot 10 graden. In de ochtend was het lokaal iets nevelig. Overdag scheen de zon bijna onbelemerd. In de loop van de dag ontstonden er wat stapelwolken maar het bleef daarbij droog. Bij weinig wind liep het kwik op naar circa 25 graden. De zon scheen daarbij tussen de 11 en 12 uur. 
14-6 Zonnige dag
Gisteravond loste de bewolking snel op en verliep de nacht helder waarbij het afkoelde naar circa 7 graden.  De dag door was het zonnig en warm. Er was wel enige toename van de sluierbewolking maar in de namiddag verdween deze weer. Bij een zwakke tot matige zuiden wind werd het 22 tot 25 graden. In de namiddag draaide de wind naar het noordwesten en koelde het in de avond snel af. De zon scheen meer dan 15 uur en het is droog gebleven 
13-6 Lokaal in de Achterhoek 20 mm
Gisteravond nam de bewolking snel toe en ging het van het westen uit enige tijd regen. In de nacht viel lokaal ook nog wat neerslag  maar waren er ook langere droge perioden. Het koelde af naar circa 8 graden. In de ochtend waren ook enkele buien aktief maar gaande weg werd het droger. In de middag was er wat zonneschijn maar op veel plaatsen was de bewolking overheersend.  Het bleef daarbij vrijwel door en daarom verliep de middag vrijwel droog. Aan het eind van de dag werd in Winterswijk-Henxel de meeste neerslag afgetapt. Er zat circa 22 mm aan regen in de meter. Ook in Arnhem viel met 16 mm nog tamelijk wat neerslag, de minste nattigheid viel in Haaften en Apeldooorn met ieder 6 mm. Bij een matige wets-zuid-westen wind werd het 16 tot 18 graden. (De hoevelheid neerslag van deze dag is te zien bij meteo Gelderland) 
12-6 Meest bewolkt met lokaal een buitje
Afgelopen nacht er weinig bewolking aanwezig en koelde het bij weinig wind af tussen de 6 en 8 graden. In de ochtend was het eerst vij zonnig maar spoedig raakte het vanuit het noordwesten bewolkt. In het noorden vielen 's ochtends al enkele buien terwijl het in de zuidelijke delen nog droog bleef. 's Middags vielen er ook elders enkele buitjes al bleef rond de grote rivieren op de meeste plaatsen droog. De hoogste aftappingen kwamen uit Doornspijk en Bredevoort met respectievelijk 3 en 2 mm. In de rest van de provincie bleef de hoeveelheid neerslag onder de 0,5 mm. Bij een West tot zuidwesten liep de op naar 16 á 17 graden. De hoeveelheid zonneschijn lag op 3 á 4 uur alleen Winterswijk-Miste had ruim 6 uur zonneschijn    
11-6 Te koud
Vet fris zouden de kinderen zeggen en dat was het ook voor de tijd van het jaar. In de nacht was het wisselend bewolkt en koelde het af naar 8 á 9 graden. In de ochtend scheen zo nu en dan de zon maar gaande weg werd de bewolking dikker en viel er de dag door  lokaal wat lichte regen of motregen. Bij een matige west tot noordwesten wind werd het 14 en lokaal met tuineffect 16 á 17 graden doordat de soms even scheen. De hoeveelheid neerslag bleef op de meeste plaatsen onder de 1 mm, lokaal werd wat meer gemeten zoals in Doornspijk waar 3 mm werd afgetapt.  
10-6 Koufront laat op zich wachten
Gisteravond hingen er enkele wolkenvelden en was het verder overwegend helder. Ook de nacht verliep waarbij het afkoelde naaren helder naar waarden tussen de 6 en 9 graden. Bij het aanbreken van de dag was het rustig weer en kon de zon volop schijnen. Vanuit het noorden kwam al spoedig sluierbewolking opzetten. Echter de zon had er geen last van en bleef volop schijnen. In de loop van de middag werd de bewolking dikker bij de passage van het koufront.  In de Achterhoek en het  het rijk van Nijmegen druurde het nog tot in de namiddag voordat het front passeerde. Het nam sterk in betekenis af waardoor er weinig regen van betekenis viel. De temperatuur kon nog oplopen tot rond de 20 graden in het zuidoosten terwijl het noordwesten de thermometer niet hoger aanwees dan 18 graden. In de namiidag draaide de wind naar het noordwesten en ging matig waaien. Door het getreuzel van het koufront werd het onverwachts nog een aardige dag.
9-6 Warme dag
Afgelopen nacht was het helder en koelde het weer behoorlijk af met minima tussen de 3 en 6 graden. Lokaal kwam op een beschutte plaats grondvorst voor. Overdag was het zoonnig en rustig weer waardoor het kwik kon oplopen naar zomerse waarden. De maximum temperaturen lagen tussen de 18 en 20 graden. Omdat er weing wind waaide was het een aangename dag en lekker vertoeven in de zon. 
8-6 Droge dag en luchtdruk record verbroken
De afgelopen nacht was het koud. en daalde het kwik op de vliegbasis Twenthe bij Enschede op normale waarnemingshoogte tot 1,6 graden. Aan de grond kwam de temperatuur er 1 graad onder nul, evenals bij Eindhoven. Ook in Hattemerbroek kwam het tot vorst aan de grond, op werd -0,2 graden gemeten. Wat deze dag het meeste opviel was de barometer stand. Verantwoordelijk voor hiervoor is een ijzersterk hogedrukgebied, waarvan de kern steeds in de buurt van de Britse eilanden ligt. De kracht van dat hogedrukgebied werd vanochtend nog eens onderstreept door het zomerluchtdrukrecord, dat bij het KNMI in De Bilt werd neergezet. In de loop van de ochtend steeg de barometer daar tot 1037.8 hPa, bijna 1 hPa hoger dan het oude record dat nog stamde van 7 juni 1962. Toen wees de barometer maximaal 1036.9 hPa aan. Het nieuwe record zal als een echt zomerrecord in de boeken worden bijgeschreven. De dag door was het fris want met een Noord tot noordwesten wind werd koele lucht aangevoerd. De zon zorgde nog voor enige opwarming waardoor het op het kwik nog uitkwam tussen de 16 en 18 graden. Met enig tuineffect werd nog de 19 behaald. Neerslag is er deze dag niet gevallen.  
7-6 Frisse dag
Afgelopen nacht was het wisselend bewolkt en vielen er lokaal nog een paar spetters. Het koelde af tussen de 6 en 8 graden. In de ochtend was het overwegend bewolkt en vielen er lokaal nog wat kleine buitjes, o.a in Wageningen. In de loop van de ochtend werd het overal drog maar de bewolking bleef overheersen. In de middag kwam langzamerhand de zon er beter door. Ondanks de zonneschijn bleef het fris en kwam het kwik niet veel verder dan gemiddeld 15 graden. De wind was over het algemeen matig tussen noord en noordwest. In de avond werd de wind minder.  
6-6 Frisse dag
Gisteravond en in de afgelopen nacht hadden we te maken met wolkenvelden maar ook wat opklaringen. Soms viel er lokaal nog een regenbuitje. Het koelde af naar circa 11 graden. In de ochtend en een deel van de middag had de bewolking de overhand en was er weinig ruimte voor de zon. Pas in de loop van de middag kwam de zon er vaker door. Het bleef des ondanks een frisse dag want bij een matige noord tot noordwesten wind werd het tussen de 14 en 16 graden op de meeste plaatsen. Overdag is het droog gebleven 
5-6 Wisselend bewolkt met lokaal pittige buien
Gisteravond werd het vrijwel helder maar in de loop van de nacht nam de bewolking weer toe en viel er soms wat regen of een buitje. Het koelde af tot rond de 12 graden. In de ochtend was het wisselend bewolkt met lokaal een buitje. Later kwam de zon er wat meer door maar werden de buien ook talrijker. In de middag vielen meest korte pittige buitjes. Vooral in het oosten viel nog aardig wat neerslag want op de meeste plaatsen was de etmaalaftapping meer dan 10 mm. Meddo had de meeste neerslag met een aftapping van 19 mm en veel andere plaatsen lagen rond de 15 mm. In het midden en westen van Gelderland bleef de neerslahoeveelheid ruim onder de 10 mm. Met circa 1 uur zonneschijn liep het kwik op naar 16 á 17 graden. De wind was de dag door matig tussen ZW en later in de middag NW
4-6 Wisselend bewolkt met buien
De dag verliep wisselend bewolkt met zo nu en dan wat zonneschijn. In de ochtend was het nog vrij rustig maar gaande weg de dag werden de buien talrijker. De wind was over het algemeen matig uit het zuidwesten. In de middag vielen lokaal enkele buitjes waarbij in het oostelijk deel de meeste neerslag viel. De hoeveeheid dat de afgelopen 24 uur viel lag tussen de 2 en 9 mm. Lag de nachtelijke temperatuur rond de 12 graden, overdag liep deze op naar circa 18 graden.
3-6 Warmte verdreven met (onweers)buien
Afgelopen nacht was het helder en koelde het af naar circa 11 graden. Lokaal was er wat nevel of een mistbankje onstaan maar deze loste bij het opkomenvan de zon snel op. De temperatuur liep in de ochtend snel op en het voelde wat klam aan. De explosieve warmte, heeft geleid tot onweersbuien en lokaal veel neerslag. Al vrij vroeg in de ochtend kreeg de Kop van Noord-Holland met onweer te maken. Daar werd het dan ook niet warmer dan 19 graden. Elders in het land kon de zon echter nog lang haar werk doen, waardoor de temperatuur in het binnenland waarden tussen de 25 en 28 graden bereikte. In Maastricht werd om 4 uur officieël de hoogste temperatuur gemeten: 28,5 graden. Friesland bleef wat achter met de zomerse maxima, omdat daar al vrij snel de buien binnenkwamen. Zo werd het in Leeuwarden slechts 21 graden. De dag door kreeg met name het westen en noorden van het land kregen er zwaar van langs, maar in de namiddag en avond vielen ook elders pittige buien. In Amsterdam lag de metro stil door bliksem inslag en op Schiphol kon het vliegverkeer door de harde wind van slechts één landingsbaan gebruik maken. In het Groningse Zuidhorn werd bijna 50 mm regen afgetapt. In Gelderland viel lokaal ook veel in krote tijd maar deze buien viele meer tegen de avond. In o.a Zevernaar viel in korte tijd circa 20 mm waarbij hagel en onweer voorkwam. Ook in Vorden hagelstenen van circa 1,5 cm doorsnede, hoevelehid neerslag 16 mm. Meer oostelijk was het wat minder heftig met het onweer en bleven de hoeveelheden neerslag op de meeste plaatsen onder de 5 mm. Uitzonderingen waren Steenderen en Doesburg met 11 á 12 mm tegen over Winterswijk-Henxel met slechts 1 mm. Wat het meeste opviel dat was de snelle draaiing van de wind, in korte tijd ging de wind om van Zuidoost naar west tot noord west en koelde het af van circa 27 graden naar 15 graden.     
2-6 Warme dag met weinig zon
Gisteravond nam in de loop van de avond de bewolking vanuit het zuidwesten toe. Voordat de bewolking arriveerde hadden wij eerst nog te maken met wat zon en hogere sluierbewolking. In de nacht was het bewolkt en onder de wolkendeken koelde het weinig af. De minimum temperatuur lag rond de 13 graden. In de ochtend was het bewolkt en eerst ook nog nat met een spat motregen. Later op de ochtend werd het wat lichter, maar de zon kon er niet doorheen komen. De middag verliep ook grotendeel bewolkt waarbij later de zon zo nu en dan de even doorheen scheen. Het bleef op de meeste plaatsen droog. Bij een zwakke wind werd het gemiddeld 20 graden.
1-6 Koude start van de meteorologische
De meteorologische zomer van 2005 is van start gegaan en heeft die start met een bijzonder koude nacht extra luister bijgezet. Op normale waarnemingshoogte kwam de vliegbasis Deelen vanochtend vroeg met 1,4 graden als laagste uit de bus, aan de grond was het in De Bilt en op de vliegbases Soesterberg en Twenthe het koudst. Daar daalde het kwik op 10 centimeter hoogte tot -1,0 graden. De kou werd veroorzaakt door de passage van een rug van hogedruk, die de gisteren binnengestroomde koude lucht in ons land tot stilstand liet komen. Een heldere hemel boven het grootste deel van het land deed de rest. In de ochtend was het vrij helder maar spoedig nam de hogere bewolking toe. In de middag waren ook enkele stapelwolken aanwezig maar het bleef droog. Bij een zwakke variabele wind werd het 19 á 20 graden.