Terug naar de begin pagina met het weer in Silvolde

 Actueel
 Webcam

 Weerbericht
 Weerpresentatie

 Weerpraat
 Weeroverzicht
 Weerstations
 Weergaloos
 Weerweetjes
 Weerlinks

 Weerdag
 Te koop
 Banner
 Stationinfo
 Weerdiensten

 Regiolinks
 Regioagenda
 Boertour

 Gastenboek
 Contact

reactie op de website, voor meer info klik op contact

Weerpraat 2005
Weerpraat 2005 Jan. Feb. Mrt. April Mei Juni Juli Aug. Sept. Okt. Nov. Dec.
31-1 Nat einde van de maand
De nacht afgelopen nacht was het overwegend bewolkt en soms viel er wat motregen. Onder de bewolking koelde het niet verder af als tot zo'n 4 graden. In de ochtend werd het tijdelijk wat droger en waren er een paar kleine opklaringen waardoor in het westen van de provincie soms even de zon werd gezien. In de middag werd vanuit hte noorden de bewolking dikker en ging het langduurig regenen. Er waaide daarbij een stevige west tot noordwesten wind maar ondanks de wind en de regen liep het kwik steeds verder op naar circa 7 graden.  Aan het eind van de maand liep de hoeveelheid neerslag aardig op. Gemiddeld viel er zo'n 6 mm in Gelderland meet 8 mm als hoogste aftapping in Hattemerbroek en amper 4 mm in Doesburg als de laagste aftapping. Tijdens de waarnemingen werd de maximum temperatuur behaald van deze dag met waarden tussen de 7 en 8 graden. 
30-1 Zachtere lucht stroomt binnen, veel bewolking met lichte neerslag 
Gisteravond daalde het kwik tot dicht bij het vriespunt en viel er later op de avond soms nog wat motsneeuw. In de loop van de nacht liep het kwik langzaam op en viel er soms nog wat motregen. In de ochtend lag het kwik tussen de 2 en 3 graden. De dag door was de bewolking overheersend en viel er zo nu en dan wat lichte regen of motregen. Bij een zwakke tot matige noordwesten wind liep het kwik op naar circa 7 graden. De hoeveelheid neerslag lag gemiddeld rond de 2 mm.  
29-1 Koude start met overdag enkele opklaringen
Het was eerst bewolkt maar gaande weg de nacht werden de opklaringen breder en ging het licht tot matig vriezen. In het oosten van het land rond Winterswijk kwam het kwik rond de -6 graden uit omdat er in deze omgeving nog steeds sneeuwresten aanwezig zijn en elder vrijwel niet meer. In de loop van de ndacht was er lokaal ook mist ontstaan o.a in Vorden liep het zicht terug naar 200 meter. In de loop van de ochtend ging de mist over in laaghangende bewolking  maar in de middag waren er opklaringen en scheen de zon vooral in het zuidelijk deel van de provincie. Het noordelijke deel had amper 1 uur zonneschijn die was o.a. in het Ruurlosebroek, Borculo en Hattemerbroek.In de zuidelijke helft scheen de zon 2 á 3 uur dit was o.a in In Winterswijk, Silvolde en in de Geldersche Vallei. Overdag is het vrijwel droog gebleven en bleef het bij een beetje motsneeuw of wat motregen. Bij een zwakke noordoosten wind liep het kwik op naar 1 á 2 graden.   
28-1 Mistige start, overdag bewolkt en nevelig
Het bleef het afgelopen 24 ur overwegend bewolkt.  In de avond was het bewolkt en viel er lokaal nog wat motsneeuw maar gaande weg de nacht klaarde het wat op en bleef het overwegend droog. Het kwik daalde naar -3 graden in het oosten en rond het vriespunt in het westen van de provincie. De lucht was vrij vochtig en daardoor ontsond er loop van de nacht gemakkelijk mist en bij het aanbreken van de dag werd het zicht minder en was het selfs verkeersbelemmerend. In o.a Arnhem lag het zicht tussen de 100 en 200 meter terwijl in andere delen van Gelderland het zicht soms iets beter was. In de ochtend  lag het kwik rond het vriespunt in het oosten en +2 graden in het westen. De ochtend verliep nevelig en soms viel er in het oosten nog een vlokje sneeuw. In de loop van de middag waren er enkele opklaringen en scheen lokaal soms de zon even tussen de wolkenvelden door. Het kwik liep op naar 1 á 2 graden en op veel plaatsen is de sneeuw vrijwel verdwenen, alleen rond Winterswijk liggen nog sneeuwresten. De wind was vandaag over het algemeen zwak en was eerst zuidwest maar draaide in de loop van de middag naar het noordoosten.
27-1 Op veel plaatsen enkel nog sneeuwresten
Gisteravond was het wisselend bewolkt en droog. In de loop van de nacht nam de bewolking wat toe maar het bleef vrijwel droog alleen in het noorden en westen vielen wat sneeuwbuitjes. In de vroege ochtend waren er enkele opklaringen en bereikte het kwik voor zonsopkomt het minimum dat tussen de -1 en -3 graden lag. Bij het aanbreken van de dag nam de bewolking weer toe en viel er in de regio Winterswijk nog een beetje verse sneeuw. Er kwam circa 0,5 cm bij en zodoende moesten de wegen opnieuw worden schoon gemaakt. In de middag bleef het droog en was het bijna windstil. Het kwik liep op naar +1 tot +3 graden en deed veel sneeuw weer weg smelten.  
26-1 Lokaal een IJsdag
Gisteravond was er veel bewolking en viel er soms wat sneeuw of korrelsneeuw. In de loop van de avond werd de bewolking dunner en was de maan goed te zien. Omdat de wind een beetje bleef doorwaaien daalde de temperatuur niet zo snel als de vorige avond. In de nacht bleven wolkenvelden overdrijven met tussendoor opklaringen waarbij het kwik daalde naar -3 tot -4 graden bij het aanbreken van de dag. Overdag bleef in het zuidoosten van de provincie de bewolking aanwezig en werd de zon amper gezien. In het noordwesten van Gelderland was het de dag door vrij zonnig. Kwam het aantal uren zonneschijn in delen van de Achterhoek niet hoger uit dan circa 15 minuten, in o.a Borculo scheen de zon circa 2,5 uur en in de Gelderse Vallei werd ruim 4 uur zonneschijn gemeten. Het kwik liep vandaag maar moeizaam op en kwam op veel plaatsen zelfs niet boven het vriespunt uit in het afgelopen etmaal waardoor veel plaatsen een ijsdag konden noteren. De nord tot noordoosten wind nam in de loop van de dag af en tijdens de waarnemingen was het vrijwel windstil. 
25-1 Matige vorst in het oosten, elders in Gelderland een vers sneeuwdekje
Afgelopen nacht viel onverwachts , tegen de verwachting in, nog een beetje sneeuw. Op de Veluwe kwam er nog een nieuw sneeuwlaagje van 1 cm bij. In het oosten bleef het bij wat gedwarrel of iets korrelsneeuw of  lichte hagel. In het oosten ging bij een afnemende wind en flinke opkaringen lokaal matig vriezen. Overdag was het wisselend bewolkt en vielen er soms een paar sneeuwvlokjes.Tussen de neerslag door was er ook plaats voor felle opklaringen en waren mooie wolkenpartijen te aanschouwen. Bij een zwakke tot matige noord tot noordwesten wind kwam het kwik in de middag even boven het vriespunt uit en werd een maximum bereikt van 1 á 2 graden. Voor het gevoel was het een koude dag.  
Een aantal plaatsen met hun minimum temperatuur in °C: Arnhem -2,8  Borculo -4,3  Bredevoort -3,6  Doesburg -2,5  Doetinchem - 3,6  Dichteren -4,0  Doornspijk -2,9  Duiven -3,1  Gaanderen -2,3  Geldermalsen -3,8  Ruurlosebroek -4,2  Silvolde -3,9  Steenderen -2,5  Terborg -4,2  Ulft -3,4  Westendorp -4,6  Winterswijk -4,8  W-Henxel -5,7  W-Meddo -7,1  W-Miste -6,8  Zieuwent -4,6
24-1 Licht winters, in het oosten sneeuwdek 4 tot 7 cm 
Nederland oogde vandaag licht winters want nachtelijke sneeuw en hagelbuien zorgende vanmorgen voor een wit laagje. Het oosten van het land was dat betreft goed bedeeld want in Lichtenvoorde en Meddo 4 á 5 cm en Aalten zelfs een sneeuwdekje van 6 cm. Doordat het ook nog tijdelijk opklaarde bij het aanbreken van de dag en ook de wind sterk afnam koelde het ook nog behoorlijk af: Hupsel mat  –4,6,  Meddo –3,3 en Doetinchem –1,5 graden. In de ochtend waren er enkel wolkenvelden maar scheen de zon ook volop liep het kwik op tot boven het vriespunt. In de middag werd de bewolking nog wat dikker en verdween de zon op veel plaatsen van het front en viel er lokaal nog een  verdwaald sneeuwvlokje. In de namiddag klaarde het vervolgens vanuit het noordoosten weer vrij snel op. Het sneeuwdek was op veel plaatsen onderhand een stuk gekrompen.  Bij een matige noord tot noordoosten wind liep het kwik op naar warden net boven het vriespunt. De maximum temperatuur lag tussen de 1 en 2 graden op de meeste plaatsen, lokaal werd het met behulp van de zon nog iets warmer. In de avond rond de waarnemingen was het overal weer vrij helder en lag het kwik op veel plaatsen alweer onder het vriespunt.
23-1 In de ochtend zon, later toenemende bewolking gevolgd door (winterse)buien
In de afgelopen nacht was het wisselend bewolkt. Het was merendeel hogere bewolking en die was over het algemeen niet dik want geregeld was de maan te zien. In de loop van de nacht werden de opklaringen soms breder en kon het kwik dalen naar enkel graden onder het vriespunt. In de ochtend was het eerst vrij helder en kon de zon volop schijnen. In de loop van de ochtend naderde er bewolking vanuit het noorden maar het bleef nog tot de middag vrijwel droog terwijl in het noorden al enkele buien vielen. In de loop van de middag nam de bewolking steeds verder toe en viel er regen met hagel maar soms ook natte sneeuw. Bij een aantrekkende noordwesten wind 5 á 6 graden voor de buien uit. In de avond ging de neerslag over in droge sneeuw en waren er nog enkele forse windstoten bij het instromen van de koude lucht. De etmaalaftappingen om 19:00 uur lagen gemiddeld op 1,5  mm met een variatie tussen 0,8 en 2,8 mm als uitersten. 
22-1 Redelijk mooie dag met zonnige perioden, overdag bleef het vrijwel droog 
Het was de afgelopen nacht wisselend bewolkt waarbij soms wat regen viel. De laagste temperatuur werd aan het begin van de nacht gemeten en lag rond de 2 graden. De wind waaide in de nacht nog een beetje door maar tijdens een bui waren er soms nog flinke windvlagen. Het kwik liep weer langzaam naar 3 á 4 graden in de ochtend. Overdag waren waren er flinke perioden met zon en bleef het droog. Bij een afnemende westen wind liep het kwik in de middag op naar waarden tussen de 7 en 9 graden. De hogte was afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn.
21-1 Wisselend bewolkt met zonnige perioden maar ook pittige (winterse)buien met windstoten
Gisteravond regende het eerst nog een poosje door en waaide het ook nog behoorlijk. Soms regende het stevig door en tijdens enkele buien kwamen forse windstoten voor. De westen wind trok soms aan tot meer dan 80 km/uur, o.a in het ruurlosebroek een windstoot van 82 km/u en in Winterswijk-Meddo ruim 86 km/u. Rond middernacht werd het droger en waren er opklaringen. De temperatuur dat aan het begin van de nacht nog rond de 7 graden lag zette een dalende lijn in. Helemaal droog bleef het niet want soms viel er nog een enkel buitje. In de ochtend lag het kwik rond de 5 graden. . In de ochtend was de wind een stuk minder en was het wisselend bewolkt met zonnige perioden en was het overwegend droog. In de middag waren er flinke buienluchten en als er een bui overkwam had je meteen te maken met regen waarbij ook hagel en soms natte sneeuw anwezig was. Tijdens opklaringen lag het kwik op 5 á 6 graden maar tijdens winterse buien daalde het kwik enkele graden. Tegen de avond waren er brede opklaringen en daalde het kwik tot enkel graden boven het vriespunt tijdens de waarnemingen. De afgelopen 24 uur heeft de temperatuur vrijwel alleen een dalende tendens laten zien. 
Een aantal plaatsen met hun etmaalneerslag om 19:00 uur in mm: Arnhem 7, Borculo 10, Brummen 12, Doesburg 6, Doetinchem 9, Dichteren 6, Doornspijk 4, Duiven 7, Gaanderen 9, Geldermalsen 6, Haaften 2, Hattemerbroek 7, Lichtenvoorde 9, Ruurlosebroek 10, Silvolde 9, Steenderen 10, Terborg 8, Ulft 7, Westendorp 8, Winterswijk 10, W-Meddo 9, W-Miste 10, Zieuwent 10 
20-1 Onstuimig weer
Gisteravond en in de nacht was het wisselend bewolkt. De westen wind ging harder waaien waarbij zachter lucht werd aangevoerd.Rond middernacht lag het kwik rond de 4 graden maar deze liep in de nacht alleen maar op naar circa 10 graden in de ochtend.De hoeveelheid neerslag die er in de nacht viel bleef beperkt tot enkele millimeters in plaatsen met de hoogste hoeveelheid neerslag. In de ochtend waaide de wind stevig door en was vlagerig met windstoten tussen de 60 en 70 km per uur. In de ochtend en het eerste deel van de middag bleef de neerslag beperkt al was er lokaal soms nog wel wat hagel. In de loop van de middag ging het onderinvloed van een frontale storing regenen. Vooral in het zuiden van de provincie werden de hemelsluizen goed losgetrokken. Om 19:00 uur was in Geldermalsen circa 20 mm gevallen en in Haaften 16 mm. Meer noordelijk in Gelderland had Borculo 5 mm aan neerslag. De minste neerslag viel in de Achterhoek met in Bredevoort en Zieuwent ruim 2 mm. In de avond regende het nog wat door maar was het in de tweede helft van de avond vrijwel droog geworden. Rond de waarnemingen was de temperatuur nog steeds 9 tot 10 graden om later op de avond langzaam te gaan dalen. 
19-1 In de nacht winterse neerslag, overdag lokaal een bui
In de avond was het helder en daalde het kwik nog tot dicht bij het vriespunt. Aan de grond vroor het lokaal zodat de strooiploegen er toch nog op uit moesten. Later op de avond en nacht vielen buien waarvan sommige nog met hagel en  wat natte sneeuw. In de loop van de nacht werd de buiigheid minder en bij het aanbreken van de dag was het vrijwel droog.Overdag vielen er lokaal ook nog wat buitjes met soms wat hagel erbij. In de loop van de dag kreeg de zon steeds meer ruimte en bleven de buien beprekt tot het noorden van de provincie. Bij een zwakke tot matige westen wind werd het 6 á 7 graden. Door het lokale karakter van de buien waren er grote verschillen in de provincie. Zo viel er in Doetinchem 10 mm in hte afgelopen etmaal, 4 mm in Zieuwent en 1,5 mm in Haaften.    
18-1 Winterse buien
Gisteravond en begin van de nacht regende het soms stevig door. In de tweede helft van de nacht werd het tijdelijk wat droger. In de ochtend passeerde een koufront en draaide de wind in korte tijd van zuidwest naar noordwest. De minimum temperatuur werd voor de passage gemeten en lag op de meeste plaatsen in de vroege ochtend rond de 7 graden. In de ochtend werd het tijdelijk droger en kwam op sommige plekken de zon er even door. In de middag nam de buiigheid weer toe. Eerst was het regen maar in de loop van de middag kwam er lokaal ook hagel en sneeuw bij. In o.a Arnhem viel nog een sneeuw buitje maar in de Achterhoek bleef de winterse neerslag beperkt met wat hagel en soms wat natte sneeuw in o.a Meddo bij Winterswijk. Meer sneeuw viel er in Limburg waar het op de hoger gelegen plekken tijdelijk bleef liggen. In de buien daalde het kwik tot dicht bij het vriespunt en was het soms oppassen geblazen voor eventuele gladheid. Tussendoor waren er opklaringen en was het met de wolkenpartijen en een zon op de achtergrond mooi om plaatjes te schieten. De wind was de dag  door matig uit meest zuidwestelijke richting. In de avond was het kwik inmiddels gedaald naar 1 á 2 graden en dat was ook de minimum temperatuur van deze dag. 
Een aantal plaatsen met hun etmaalneerslag om 19:00 uur in mm:  Arnhem 13, Borculo 11, Bredevoort 15, Brummen 18, Doesburg 13, Doetinchem 12, Dichteren 11, Doornspijk 10, Duiven 10, Gaanderen 13, Geldermalsen 13, Haaften 13, Hattemerbroek 13, Lichtenvoorde 15, Ruurlosebroek 14, Silvolde 12, Steenderen 15, Terborg 12, Ulft 12, Westendorp 13, Winterswijk-Meddo 16, Winterswijk-Miste 17, Zieuwent 11 
17-1 Waterkoud
Gisteravond was het eerst nog helder en vroor het op klomphoogte nog licht. In de weerhut kwam de temperatuur niet meer onder het vriespunt uit. Later op de avond nam de bewolking toe en liep het kwik langzaam op. Ook overdag
bleef het bewolkt en probeerde de zon er soms wel even door te komen maar deze kon geen schaduw afwerpen. Het bleef dus zonloos en bij een aantrekkende zuid tot zuidwesten wind liep de temperatuur op naar circa 7 graden. Overdag is er geen neerslag gevallen in de provincie maar na het avondeten viel er wel wat regen in het westelijke deel van Gelderland. In het oosten was het tijdens de waarnemingen om 19:00 uur nog droog. Het was even wennen vandaag na een paar mooie zonnige dagen met weinig wind want vandaag was het waterkoud te noemen.
16-1 Zonnige winterdag
Het koelde in de avond niet zo snel af als de vorige avond omdat er wat meer wind waaide. Het kwik schommelde wat op en neer. In de nacht daalde de temperatuur ruim onder het vriespunt. De llagste waarden werden in het oosten gemeten met minima van rond de -6 graden op de koudste plekken. In Meddo werd het -6,1 en op het automatisch K.N.M.I. weerstation in Hupsel vroor het -6,2 graden. Ondanks dat het in de nacht ok nog een beetje waaide lager waarden dan de afgelopen nacht toen het wel windstil was. Mist kwam nergens voor en in de ochtend en middag scheen de zon volop en was het mooi winter weer. Er was wel wat lichte sluierbewolking aanwezig maar daar had de zon niets mee te doen. Het werd in de loop van de middag 4 á 5 graden. De wind was meest zwak en waaide tussen zuidoost en zuid. 
15-1 Volop zon 
Gisteravond werd het vrij helder en schoot het kwik onderuit. Rond middernacht vroor het al op veel plaatsen in de provincie. Lokaal onstond er ook enkele mistbanken en dat zorgde dat het her en der ook wat glad was door bevriezing. Bij windstil weer daalde het kwik in de nacht tussen de -2 en -5 graden. In de ochtend was het wit door rijpaanslag op gras en andere objecten. De nevel die er in de ochtend was loste snel op en het werd een prachtig dag. De zon scheen volop en de aanwezig sluierbewolking in de ochtend was geen belemmering. In de middag werd het overal helder en liep het kwik op naar 4 á 5 graden. De wind was zwak tot soms matig uit het zuidoosten. Dankzij een hogedrukgebied met het zwaartepunt net ten oosten van Gelderland was het een mooie en rustige winterdag.
14-1 Rustig voorjaarsachtig weer
Door een wolkenband dat de afgelopen nacht over delen van Gelderland lag voorkwam dat het kwik niet overal onder het vriespunt uitkwam. Waar het helder bleef vroor het licht met o.a in Meddo -1,1 en 0,5 graden in het Ruurlosebroek. Ook op de Veluwe kwam het kwik enkele graden onder het vriespunt uit. De llagste minima van Nederland kwamen uit het zuiden met -3,8 graden in Eindhoven. Overdag was het in wat delen van de provincie vrijzonnig maar er waren ook plaatsen waar de bewolking in de loop van de dag voorkwam dat de zon uitbundig kon schijnen. In de Geldersevallei scheen de zon ruim 6 uur  en in het Ruurlosebroek en Borculo ruim 4 uur terwijl in Delen van de achterhoek niet veel meer dan 2 uur zon werd gemeten. O.a in Silvolde, Winterswijk-Miste en Doetinchem werd de zon het minste gezien. Bij weinig wind uit zuidwestelijke richting kwam het kwik uit rond de 7 á 8 graden. In het overgrote deel van Gelderland was het dus een rustige en vrij zonnige dag waarbij geen neerslag is gevallen.  
13-1 Wolkenvelden, zon en een enkel fel buitje
In de afgelopen nacht was het wisselend bewolkt en viel er lokaal een spat rgen. Het koelde af tussen de 2 en 4 graden. Overdag was het wisselend bewolkt en waren er zonnige perioden. Helemaal droog bleef het niet want de dag door waren wat regenbuitjes actief waarbij soms ook wat hagel zat. De meeste zonneschijn was er in de noordelijke helft van de provincie waar ruim 4 uur zonneschijn werd gemeten. De hoeveelheid neerslag die werd afgetapt lag op de meeste plaatsen tussen de 1 en 2 mm. Alleen Miste bij Winterswijk viel, met ruim 4 mm in de regenmeter, wat meer. De maximum temperatuur kwam bij een matige zuidwesten wind uit rond de 7 graden. 
12-1 Aardige dag met vooral in de middag zon
De afgelopen ancht was het wisselend bewolkt met lokaal enkele buitjes. Het was niet koud in de eerste helft van de nacht met circa 10 graden. Het was tevens ook de maximum temperatuur voor deze dag. In de nacht daalde het kwik geleidelijk naar zo'n 8 graden in de ochtend. Overdag was het wisselend bewolkt en was het op de meeste plaatsen wel droog. In de loop van de dag kwam de zon er steeds beter door en scheen in het westen van de provincie ruim 5 uur in het oosten was dit 2 tot 3 uur. De minimum temperatuur lag in de avond tijdens de waarnemingen tussen de 6 en 7 graden. Er zat ook een grote variatie in de hoeveelheid neerslag dat tussen de 0,1 en 4 mm lag. Het minste viel in het Ruurlosebroek met enkele druppels en de grootse aftappingen werden gedaan in Steenderen en Brummen met beide circa 3 mm.  
11-1 Overwegend bewolkte dag
Gisteravond raakte het bewolkt en en in de tweee helft van de avond begon het te regenen. De temperatuur lag rond middernacht tussen de 7 en 9 graden en dat was tevens het minimum voor deze dag. In de loop van de nacht trok de regen na het oosten weg en bij aanbreken van de dag was het overal droog. Overdag bleef de bewolking de overhand houden al kwam in de loop van de ochtend en begin van de middag de zon er af en toe door. De zuidwesten wind was in de ochtend zwak tot matig maar deze trok in de middag aan op nadering van een front. In de namiddag werd de bewolking dikker en na 18:00 uur vielen er in Scherpenzeel al wat spetters regen. In het oosten is het tot aan de waarnemingen droog gebleven. De maximum temperatuur kwam weer in de dubbele cijfers uit met waarden van 10 á 11 graden. De hoeveelheid neerslag die afgetapt werd was hoofdzakelijk van de afgelopen nacht en lag op de meeste plaatsen tussen de 3 en 5 mm.
10-1 Top dag
Gisteravond overheerste de bewolking en viel er lokaal wat regen maar meer dan 1 mm viel er nergens. Bij een toenemende zuidwesten wind liep het kwik liep in de nacht alleen maar op. Het was wisselend bewolkt maar wel droog. In de ochtend lag het kwik rond de 11 graden. In de ochtend brak de bewolking en kwam de zon er steeds vaker door. Overdag was het wisselend bewolkt met zonnige perioden en het bleef droog. in de middag werd in het westen de bewolking dikker en later ook in Gelderland. In het oosten bleef het echter nog lange tijd zonnig. Met een matige tot vrij krachtige zuidwesten wind werd zeer zachte lucht aangevoerd en dat joeg de temperatuur flink op. Wat temperatuur betreft was het een topdag want veel thermische dagrecords gingen aan  flarden. Met 13,3 graden was het in de middag in De Bilt warm genoeg om daar ook een dagrecord bij te schrijven. In Gelderland kwam het kwik op veel plaatsen op 14 graden uit.
9-1 Fraaie dag 
Na de onstuimge dag van gisteren was het vandaag een fraaie dag. In de loop van de nacht waren er opklaringen en tegen de ochtend was het op veel plaatsen licht bewolkt. Overdag waren er flinke zonnige perioden en omdat de wind een stuk minder was ook lekker weer om er opuit te gaan op deze zondag . Er werd in ieder geval veel gewandeld bij een zuidwesten wind die in de ochtend vrij sterk was maar in de loop van de middag afnam in kracht. De minimum temperatuur lag rond de 5 graden en het maximum in de middag rond de 9 graden.In de tweede helft van de middag nam vanuit het westen de bewolking toe maar in Gelderland bleef het tot aan de waarnemingen droog. In het westen werd al wel de eerste regen gemeld. 
8-1 Storm raast over Nederland
Een actieve stormdepressie zorgde voor het eerst deze winter voor veel overlast. Het KNMI had vanwege de zeer zware windstoten in de afgelopen nacht voor het eerst sinds juli vorig jaar een weeralarm uitgegeven. Zowel aan de kust als landinwaarts zijn zaterdagochtend en -middag zeer zware windstoten geregistreerd met windsnelheden tussen 100 en 120 km/uur, wat leidde tot grote overlast. De hoogste windsnelheden zijn gemeten in het noordwesten van het land. Op de wadden was een gemiddelde windkracht van 9 tot 10 en zijn  windstoten zijn gemeten van bijna 120 km/uur. Ook landinwaarts zijn dergelijke gevaarlijke windstoten gemeten: volgens meldingen registreerde het weerstation Hoogeveen een windstoot 117 km/uur. In Gelderland werden de dag door ook forse windstoten gemeten die lagen tussen de 80 en 90 km/uur. In het Ruurlosebroek en in Silvolde zelfs nog wat meer met respetievelijk windstoten van 93 en 98 km/uur. Het westen en noorden van het land ondervonden veel hinder door de storm. De veren tussen Harlingen en Terschelling en Vlieland en tussen Den Helder en Texel voeren minder. De vroege afvaart van de snelle veerboot Discovery tussen Hoek van Holland en Harwich werd wegens het slechte weer geannuleerd. Schiphol had door de harde wind tijdelijk maar één startbaan en landingsbaan beschikbaar. Het binnenkomende en uitgaande verkeer liep flinke vertragingen op en een onbekend aantal vluchten ging niet door. Het treinverkeer ondervond hinder door omgevallen bomen tegen de bovenleiding en er waren plaatsen waar bij spoorwegovergangen de spoorbomen kapot waaiden.Er zijn ook enkele mensen gewond geraakt omdat zij van de fiets werden geblazen. Het was vooral de wind wat parten speelde want met de neerslag viel het mee. De grootste hoeveelheid viel in de ochtend en was op de meeste plaatsen amper 1 mm. Alleen in Brummen en Steenderen viel 3 mm aan neerslag.Er zat weinig gang in de temperatuur want de minima lagen rond de 7 graden en het maximum lag tussen de 11 en 12 graden..  
7-1 Temperatuur record voor 7 januari
Het was bewolkt en super zacht vandaag. Het is op de meeste plaatsen droog gebleven en als er wat viel dan bleef het bij een paar spetters. Alleen in het noorden viel tussen de 2 en 4 mm. Het was een bewolkte en winderige dag waarbijde Westzuidwesten wind gemiddeld meer dan 25 km/u waaide overdag. Harde windstoten werden er niet gemeten want die lagen tussen de 50 en 60 km/u. De wind voerde superzachte lucht aan en stuwde het kwik op naar 12 á 13 graden in Gelderland. Voor velen was dit een record voor deze dag in Januari. Het temperatuur record van 7 januari 1999 in De Bilt is ook verbroken. Het stond tot vandaag op 11,4 graden maar in De Bilt bij het KNMI is het vandaag 12,5 graden geworden. Het is geen record voor deze maand want de hoogste temperatuur ooit gemeten in de De Bilt was op 13 januari 1993 met 15,1 graden.   
6-1 Zonnige dag in heel Gelderland
Afgelopen nacht regende het soms flink door, pas in de tweede helft van de nacht werd het weer droger. Na de regend zorgde een matige tot vrijkrachtige zuiden wind vooraanvoer van zachte lucht. Het kwik liep op naar 7 á 8 graden. Toen de opklaringen wat breder werdenn daalde de temperatuur weer naar circa 5 graden bij het aanbreken van de dag. In de ochtend werden de opklaringen breder en trokken de laatste wolkenvelden naar het oosten weg. Het enige wat overbleef was vooral wat sluierbewolking. Het kwik liep in de middag bij een matige wind nog op naar 8 tot lokaal 10 graden in de bebouwde kom. In de Achterhoek voor het eerst dit jaar een aantal uren zon want tot nu toe bleef scheen de zon op veel plaatsen in het oosten nog maar enkele minuten.
5-1 Grijze dag 
De afgelopen 24 uur is grijs verlopen. In de avond en nacht was de bewolking soms zo dik dat er wat lichte regen of motregen. De hoogste etmaaltemperaturen werden behaald voor middernacht en de laagste lagen in de ochtend tussen de 3 en 5 graden. Overdag bleef het wel droog en werd het het niet veel warmer dan zo'n 6 á 7 graden. Soms probeerde de zon erdoor te komen maar deze kon geen schaduw afwerpen. Alleeen in het zuidelijkste deel van limburg kwam vandaag de zon er wel even door. De hoeveelheid neerslag lag tussen de 1 en 3 mm en de wind was de dag door matig, eerst west en later zuid. 
4-1 Zonloze winderige dag
Door de stevig doorwaaiden de wind koelde het nauwelijks af. De nacht temperatuur lag zo rond de 7 graden. Bij het aanbreken van de dag liep het kwik weer langzaam op naar ruim 8 graden in de middag. De zon is niet gezien in Gelderland maar in het zuidelijkste puntje van Limburg scheen de zon nog enkele uren. De zuidwesten wind waaide er ook vandaag stevig oplos. 
3-1 Zonloze droge dag
Het is de afgelopen 24 uur bewolkt gebleven waarbij een stevige zuidwesten wind waaide. Het werd een saaie grijze dag waar niet veel over te melden valt. De minimum temperatuur lag rond de 4 á 5 graden en overdag liep het kwik langzaam op naar 7 tot 8 graden. De wind was meest matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten.
2-1 Koude dag met enkele buitjes met hagel
Het was in de avond nat en winderig. De temperatuur liep als maar op naar circa 10 graden rond middernacht. In de nacht bleef het overwegend droog en daalde de temperatuur naar 4 á 5 graden in de ochtend. De dag verliep wisselend bewolkt met lokaal wat buitejs waarbij ook hagel aanwezig was. De zon kreeg maar weing ruimte en scheen paar minuten in o.a Doetinchem en Miste bij Winterswijk. Bijna een uur zonneschijn bijelkaar de dag door werd gemeten in de Geldersche Vallei. Het was bij een stevige westen wind zelfs wat waterkoud te noemen. De maximum temperatuur lag overdag rond de 6 graden. De hoeveelheid neerslag inclusief wat hagel lag tussen de 1 en 5 mm in Gelderland.
1-1 Zachte start van het nieuwe jaar
Gisteravond was het bewolkt en viel er eerst nog wat lichte regen. Vanuit het westen klaarde het langzaam op en rond de jaarwisseling was het overal droog. De wind was afgenomen en het was bewolkt maar droog tijdens het afschieten van het vuurwerk na de jaarwisseling. Het was met 7 graden bovendien niet koud. In de eerste helft van de nacht klaarde het op en was het tijdelijk nog even helder. Lokaal onstond er mist en op de A50 ter hoogte van het knooppunt Beekbergen zijn kort na de jaarwiseling in zeer dichte mist 10 auto's op elkaar gereden. Volgens de politie was het zicht op de snelweg plaatselijk zo slecht (<50 mtr) dat er eerst geen schatting kon worden gemaakt hoeveel voertuigen elkaar hadden geraakt. De mist was echter van korte duur want vanuit het westen raakte het opnieuw bewolkt en verdween de eventueel aanwezige mist in de provicie weer. In de ochtend lag het kwik rond de 5 graden. Overdag was het ook bewolkt,het leek er zelfs even op dat we konden profiteren van enkele opklaringen die zich op de zuidelijke Veluwe ophielden. Dat was echter niet zo en het bleef bewolkt tot de avond op de meeste plaatsen bewolkt maar het bleef wel droog. De wind nam in de tweede helft van de dag wel toe en het kwik kwam uit op 7 á 8 graden. In de avond ging het licht regenen.