Terug naar de begin pagina met het weer in Silvolde

 Actueel
 Webcam

 Weerbericht
 Weerpresentatie

 Weerpraat
 Weeroverzicht
 Weerstations
 Weergaloos
 Weerweetjes
 Weerlinks

 Weerdag
 Te koop
 Banner
 Stationinfo
 Weerdiensten

 Regiolinks
 Regioagenda
 Boertour

 Gastenboek
 Contact

reactie op de website, voor meer info klik op contact

Weerpraat 2007
Weerpraat 2007 Jan. Feb. Mrt. April Mei Juni Juli Aug. Sept. Okt. Nov. Dec.
29-1 Wisselend bewolkt en overwegend droog
Gisteravond werden de laagste temperaturen gemeten van de afgelopen 24 uur. De temperaturen lagen toen tussen de 5 en 7 graden. In de nacht nam de bewolking toe en viel er af en toe een spat motregen. Ook in de ochtend lokaal enkele druppels maar in de tweede helft van de ochtend was het overal droog. de bewolking bleef overheersen maar af en toe kwam de zon ook even te voorschijn. De temperatuur kwam uit op 9 tot 11 graden. De hoogste temperaturen werden behaald in de bebouwde kom waar het kwik in o.a. Terborg, Steenderen en Doetinchem op 10,9 graden uitkwam. De wind was west tot noordwest en eerst matig maar in de middag afnemend naar zwak tot matig. De hoeveelheid neerslag bleef op de meeste plaatsen beperkt tot enkele tienden van millimeters.  
28-1 Frisse dag met wat buitjes
In de afgelopen nacht raakte het bewolkt en liep de temperatuur op naar circa 4 graden in de ochtend. Het bleef de afgelopen 24 uur niet geheel droog want soms was de bewolking dik genoeg om wat regen te produceren. Apeldoorn, Lochem en Winterswijk en omgeving hadden de hoogste aftappingen, allemaal rond de 3 millimeter. De wind was meest westelijk en matig tot soms vrij krachtig. Het bleef zonloos en de hoogste waarden werden gemeten rond de waarnemingen om 19:00 uur. 
27-1 Lokaal vorst aan de grond
Het koelde afgelopen nacht lokaal af tot dicht bij het vriespunt. In verschillende plaatsen werden strooiwagens ingezet. overdag was er veel bewolking met sporadisch wat zon maar in de middag ook een enkel buitje met hagel. De hoeveelheid neerslagvarieerde tussen 0,2 en 2,0 millimeter. De hoogste aftappingen kwamen uit het ribvuierengebied en de laagste uit het oosten. De temperatuur liep overdag op naar 5 tot 7 graden. Deze waarden werden in de middag gehaald want toen het schemerig werd kwamen opklaringen opzetten en koelde het snel af. Lokaal kwam daarbij  in de eerste helft van de avond weer vorst aan de grond voor. Later in de avond raakte het weer bewolkt en liep het kwik weer langzaam op en viel er wat lichte motregen..    
26-1 Rustige wisseling van de wacht
Gisteravond was het helder en koelde het nog flink af. Het kwam nog eventjes tot matige vorst in het oosten met o.a in Meddo bij winterswijk bijna 7 graden vorst. In de loop van de avond en ook in de afgelopen nacht schoof er bewolking over en liep het kwik weer langzaam op. Er viel wat neerslag in de vorm van motsneeuw. In de ochtend liep het kwik langzaam verder op en viel er nog wat neerslag. De instroming van zachtere lucht ging gepaard met wat neerslag, in het westen viel regen en elders nog wat sneeuw maar op de meeste plaatsen stelde de neerslag niet veel voor. De temperatuur liep steeds meer op en uiteindelijk werden de hoogste temperatuur gemeten op het KNMI-stations in De Kooy bij Den Helder met 7,6 graden en 1 graden in Maastricht om 19:00 uur. Aan neerslag viel er de grootste hoeveelheid in het noorden van het land. Roodschool tapte 5 millimeter af en Leeuwarden 4 millimeter. In Gelderland waren de hoogste aftappingen in Arnhem en Elst ruim 3 millimeter
25-1 In het oosten 3e ijsdag
Afgelopen nacht vroor het wat minder hard doordat er in de loop van de nacht wat bewolking overtrok. Het kwam nergens tot matige vorst. Inde ochtend was er vooral in het oosten dikkere bewolking aanwezig waaruit lokaal een sneeuwvlokje viel. De bewolking die vanuit Duitsland binnen schoof bleef het oosten vrijwel de gehele dag parten spelen. Scheen elders de zon volop in de Achterhoek duurde het tot een eindje in de middag eer deze ook daar ging schijnen. De temperatuur bleef daar overdag ook onder het vriespunt en hiermee werd de derde ijsdag genoteerd op veel plaatsen. Een bijzondere gebeurtenis omdat de maand januari 2007 als één van de warmste de boeken in zal gaan sinds 300 jaar. In de namiddag klaarde het snel op en werd een sterke temperatuur daling ingezet. De minima lagen om 19:00 uur tijdens de waarnemingen tussen de -3 en -6 graden en dat was de laagste waarde op diverse plaatsen van deze dag.

- Extremen in Gelderland

24-1 Matige vorst, overdag zon of mist

Afgelopen nacht was het vrij helder en kon het weer lekker afkoelen. Op veel plaatsen kwam het weer tot matige vorst. Vliegbasis Twente kwam met -9,2 graden weer als laagste uit de bus in Nederland. In Gelderland werd op de koudste plekken een minimum van circa 7 graden onder het vriespunt gemeten. O.a in Hattemerbroek op de Veluwe en in Winterswijk in de Achterhoek werden deze waarden bereikt. Het leek een mooie winterdag te gaan worden en tot een uur of 7 vanochtend leek dit ook zo, maar onverwachts onstond er een als donderslag bij heldere hemel in korte tijd op meerdere plaatsen in Gelderland een flink gebied met mist en lage bewolking. Dit vond vooral plaats in het hele oosten en rond de grote rivieren in Gelderland. Op veel plaatsen veranderde het weerbeeld binnen enkele minuten van helder weer tot dikke mist. Op vliegbasis Deelen bij Arnhem daalde het zicht in korte tijd van meer dan 10 kilometer tot minder dan 200 meter! De plotselinge omslag bleek voor veel plaatsen de trend voor de rest van de dag.  In het oosten en zuidoosten hing rond het schrijven van dit stuk om een uur of één in de middag bijna overal nog dikke mist en temperaturen 2 a 3 graden onder het vriespunt. Op veel plaatsen werd dan ook de tweede ijsdag genoteerd. Zo had het KNMI-station Hupsel geen hoger maximum als -2,1 graden. Meddo bij Winterswijk kwam nog lager uit met -2,2 graden maar met 5,5 uur zon in Silvolde liep het kwik daar wel op tot net boven het vriespunt met +0,2 graden als maximum. In Borculo kwam de zon er nog bijna een half uur door en was het maximum -1,7°C. Neerslag viel er niet in de Gelderse provincie maar wel in het noorden van het land. Daar viel de neerslag in de vorm van sneeuw en ontstond er in de ochtend een sneeuwdekje van circa 1 cm.

- Extremen in Gelderland

23-1 Matige vorst

Onder een heldere hemel en bij weinig wind koelde het afgelopen nacht behorlijk af. Het kwam op veel plaatsen tot matige vorst. De laagste temperatuur op een officieel meetpunt van het KNMI werd gemeten buiten de gelderse grenzen in Twente. Daar zakte het kwik in de vroege ochtend naar -9.3 graden. Ook was het behoorlijk koud in Deelen bij Arnhem met -7.5 graden. Hoofdstation De Bilt had de eerste nacht met matige vorst, het werd -5.3 graden. Aan de grond was het nog kouder met in Twente -12.5 graden, Hupsel in de Achtehoek kwam op -9.9 graden uit.  Op Gelderse amateur weerstations was het ook behoorlijk koud. Vorden kwam op -7.8 graden en Winterswijk-Meddo noteerde -7,3 graden. Aan de grond kwam het in Silvolde tot -9,0 graden. de dag verliep koud maar wel aangenaam omdat er veelal een zwakke noorden wind waaide. Vooral in de ochtend was het volop zonnig. In de middag kwam wat bewolking opzetten maar het bleef droog. De temperatuur bleef overdag op veel plaatsen onder het vriespunt. Op veel plaatsen in vooral de Achterhoek werd de eerste ijsdag sinds ferbruari 2006. ondanks de bewolking in de middag bleef het droog. Niet geheel droog  bleef het in het norden en westen van het land. In het westen viel regen maar  iets verder het land op ging de regen in sneeuw over. In Groningen en Friesland kleurde het landschap dan ook op een aantal plaatsen wit in de ochtend.

- Extremen in Gelderland

22-1 Zachte lucht verdreven
Afgelopen nacht waren er wolkenvelden en viel er lokaal nog wat neerslag. De minima lagen tussen de 2 en 4 graden. In de ochtend vielen er lokaal ook nog wat buien maar tusendoor waren er ook enkele opklaringen. De hoogste temperatuur werd behaald in de ochtend bij een zwakke tot matige westen wind. In de middag ging de wind om naar noord tot noordoostelijke richting. Hiermee werd koudere maar ook droger lucht aangevoerd en daalde temperatuur gestaag. Het bleef in de middag droog maar het werd meer en meer voelbaar kouder. Bij zonsondergang lag het kwik al rond het vriespunt en tijdens de waarnemingen om 19:00 uur vroor het circa 1 graad. De hoeveelheid neerslag, die hoofzakelijk in de nacht en ochtend viel,  varieerde tussen 1 en 6 millimeter.  De hoogste aftappingen kwamen voor in Haaften en Elst.
21-1 Winderige dag
Er stond ook vandaag nog een stevige zuidwest tot westen wind. Er kwamen overdag windstoten voor tot wel 80 km/uur. Ook vielen er nog een aantal pittige buien, dus was het eigenlijk geen dag om erop uit te gaan. De minima lagen rond de 4 graden en de maxima rond 8.
20-1 Zachte nacht, overdag overtrekkend koufront
In de afgelopen nachtliep het kwik alleen maar op en viel er soms wat lichte regen of motregen. In de ochtend lag het kwik rond de 12 graden. De temperatuur liep nog iets op maar in de tweede helft van de ochtend kwam er weer een lichte daling. Vanuit het westen werd de bewolking dikker en trok er een koufront over met lokaal even pittige neerslaghoeveelheden. Er viel in korte tijd tussen de 2 en 5 millimeter. De hoogste neerslagen kwamen uit Doesburg, hengelo, Ruurlosebroek en Steenderen. De temperatuur dalde in de middag alleen maar en daarbij stond een stevige vanzuidwest naar west draaende wind. Tijdens de waarnemingen om 19:00 uur werd de minimum temperatuur van deze dag gemeten. 
19-1 The day after
Rond middernacht nam de wind af en werd het allemaal wat rustiger in de atmosfeer. De rest van de nacht is het droog gebleven met wat opklaringen en koelde het af naar uiteindelijk zo'n 8 graden. de ochtend verkiep droog met zonnige perioden. De wind waaide nog wel stevig door met snelheden van 5 tot 6 Bft. In de middag waren er wat buien maar er vielen geen grote hoeveelheden neerslag meer. De maximum temperatuur werd rond het middaguur behaald en lagen gemiddeld rond 12 graden. 
18-1 ZUIDWESTERSTORM
De nacht verliep nog redelijk rustig met af en toe wat regen. De laagste temperaturen kwamen rond de 7 graden uit. In de ochtend ging het harder regenen en is op verschillende plaatsen al 30 tot 40 mm afgetapt. De wind trok in de ochtend aan naar stormachtig aan de kust en een krachtige tot harde wind in het binnenland. Langs de kust kwamen uurgemiddelde windsnelheden voor van windkracht 10, dan kan men spreken van een zware storm. De windstoten die daarbij zijn gemeten lagen tussen de 120 en 130 km/uur. Wilhelminadorp registreerde 133 km/uur. Het binnenland kwam in de middag aan de beurt waar windstoten zijn gemeten van 110 tot 120 km/uur. Herwijnen registreerde een windstoot van 124 km/uur en in de Achterhoek melde Ruurlosebroek een windstoot van 117 km/uur en het KNMI station Hupsel kwam tot een hoogste windstoot van bijna 101 km/uur. Zo'n harde wind is zeldzaam in het binnenland. De storm is vergezeld gegaan van zware buien en hagel en onweer in vooral het noordelijk deel van het land. Uiteindelijk kwam de hoeveelheid neerslag uit op gemiddeld 33 millimeter en dat is een hele slomp in de winter. In de afgelopen 24 uur viel er in Winterswijk-Miste en Winterswijk-Woold ruim 40 millimeter. Na de waarnemingen om 19:00 uur waaide het in de avond nog stevig door tot middernacht. In het noorden kwam het nog tot storm en was er dijkbewaking. De storm van 18 januari 2007 heeft een spoor van vernieling achtergelaten.

- Extremen in Gelderland
- Korte storm berichten

 

17-1 Passage koufront met veel spektakel
De temperatuur daalde afgelopen nacht naar 7 tot 8 graden. In de ochtend overheerste de bewolking en lokaal viel er wat lichte regen of motregen. Later in de ochtend was er een drogere perioden en kwam de zon af en toe door. In de middag nam de bewolking toe op nadering van een koufront. Dit front trok van west naar oost over Nederland. Tijdens de koufrontpassage was het op sommige plaatsen bar slecht weer en viel de regen met bakken uit de lucht. Uit het westen van het land kwamen ook meldingen van hagel. In het westen van het land kwam de neerslag op veel plaatsen in de dubbele cijfers, o.a Schiphol tapte 20 millimeter af, maar ook in het Drentse Belen werd bijna deze hoeveelheid afgetapt. Tijdens de passage kwam het ook tot forse windstoten. De hoogste windstoot kwam vanaf het KNMI-station Vlieland met 90 km/uur maar ook in Gelderland kwam het tot forse windstoten. In de Betuwe op het KNMI-station Herwijnen met een windstoot 86,4 km/uur. In het oosten werd op weerstation het Ruurlosebroek een windstoot gemeten van 80 km/u. De neerslaghoeveelheden bleven op veel plaatsen in Gelderland onder de 10 millilmeter. Alleen in Hengelo, Lochem en Arnhem werd 10 millimeter of meer opgevangen. De maximum temperatuur kwam gemiddeld op 12 graden uit.

- Extremen in Gelderland

16-1 Sombere dag met (lichte)regen
Begin van de nacht waren er enkele opklaringen en koelde het af naar gemiddeld 3 graden. In de loop van de nacht nam de bewolking toe maar bleef het tot de ochtend op veel plaatsen nog droog. Het was overdag bewolkt en af en toe viel er wat lichte regen of motregen. De zon kwam wel even in zuidelijk Limburg rond het middaguur te voorschijn. Maar naar een klein half uurtje raakte het daar ook weer geheel bewolkt. De meest neerslag vile in het noordelijk deel van Nederland. Op het KNMI station in Leeuwarden werd in het afgelopen etmaal 9,0 millimeter afgetapt. Ook het KNMI station in Den Helder kwam nog aan 6,0 millimeter. In Gelderland werd de hoogste aftapping in Duiven gedaan met 3,3 millimeter, elder in de provincie bleef het beperkt tot 1 á 2 millimeter. Bij een matige zuidwesten wind liep de temperatur op naar gemiddeld 9 graden.     
15-1 Vrij zonnig en droge dag
Afgelopen nacht lagen de minima rond 2 graden op de koudste plekjes. Het kwam doordat de wind wat door waaide niet tot vorst aan de grond. In de ochtend waren er in het oosten wat wolkenvelden maar de zon kwam er spoedig overal door en scheen een groot deel van de dag. er kwam wel wat hogere bewolkimg opzetten maar dat hindere de zon vrijwel niet. Bij een zwakke tot matige wind werd het 8 á 9 graden. Het bleef droog en met de zon erbij werd het een aardige dag.
14-1 Rustige weer keert weder met vrij veel zon
Afgelopen nacht passeerde er een koufrontje en dat leverde naast wat neerslag ook nog een aantrekkende wind op met windstoten. Naar de ochtend toe waren er opklaringen en kon de zon bij het krieken van de dag al gaan schijnen. Overdag was er weinig wind en wa het zer zonnig. Het was zelfs één van de zonigste dagen sind s oktober.  De hoogste temperatuur van het etmaal werd bereikt in de nachtelijke uren. De meeste staion noteerden toen een temperatuur van 11 tot 12 graden. Overdag werd eht met 5 tot 7 uur zonneschijn zo'n 8 graden. De laagste etmaaltem[eratuur werd bereikt in de nachtelijke uren naar maandag toe. Het kwik lag toen op veel plaatsen tussen de 3 en 5 graden.  
13-1 Hoge etmaaltemperatuur
Gisteravond om 19.00 uur een temp. van 10 á 11 graden. Deze liep daarna alleen nog maar op tot 12 graden rond middernacht.
Daarna ging ze omlaag naar circa 10 graden in de ochtend. Overdag bleef het bewolkt en zat er amper gang in de temperatuur.  Het etmaalgemiddelde kwam op veel plaatsen uit rond 11 graden. neerslag van betekenis is er deze dag niet gevallen.
12-1 Bewolkte dag met lokaal wat motregen
Gisteravond liep het kwik alleen maar op en breikte rond middernacht de hoogtse waarde. De temperatuur op deze tijd rond de 12 graden. Bij een doorstaande wind en onder de bewolking daalde het in de nacht amper. In de ochtend bij het aanbreken van de dag lag de temperatuur tussen de 10 en 11 graden. Overdag was het bewolkt en soms viel er wat (lichte) motregenen. En bij een matige westzuidwesten wind veranderde er overdag weinig.    
11-1 Onstuimige dag 
Het KNMI had een weeralarm uitgegeven voor deze dag voor vooral het westen en noorden van het land en dat bleek terecht. In de ochtend en ook deels overdag langs de hele kust en op het Ijsselmeer een windkracht 9, oftewel storm. Op Vlieland was het 10 minutengemiddelde zelfs even windkracht 10, een zware storm en op het KNMI-station in Vlissingen werd een windstoot van 117 km/uur gemeten. In het binnenland was het wat rustiger maar waaide er wel een harde tot stormachtig wind. In Gelderland kwam de hoogste windstoot uit de Achterhoek met op het KNMI-station Hupsel ruim 104 km/uur. In het Ruurlosebroek werd een windstoot gemeten van ruim 93 km/u. Zeer hoge waarden voor het oosten van het land. In de middag toen het koufront passeerde viel er behoorlijk wat neerslag in korte tijd en kwamen er nog forse windstoten voor. Op veel plaatsen kwam het neerslagtotaal in de dubbele cijfers uit, o.a in Winterswijk-Henxel werd 15 millimeter afgetapt. De temperatuur lag in de ochtend rond de 5 graden en liep in de middag op tot 9 á 10 graden tijdens de waarnemingen om 19:00 uur. In het begin van de avond werd het weeralarm ingetrokken, nadat het windveld ook Limburg had verlaten. Doordat de meeste mensen goed voorbereid waren op deze dag gebeurde er relatief weinig ongelukken door het stormachtige weer.

10-1 Zacht en nat
We hebben een extreem zachte nacht achter de rug met temperaturen die rond de 12 graden lagen. In De Bilt een zachte nacht met minima van 12,5 graden en daarmee de zachtste januari-nacht ooit sinds 1901. De ochtend verliep droog met in het oosten nog een paar kleine opklaringen. In het noordwesten viel toe al wat regen. In de middag passeerde een koufront en daarmee werd de warme lucht langzaam verdreven. Dit ging nog niet helemaal zonder slag of stoot. De wind trok aan en er vielen lokaal pittige buitjes waarbij ook onweer en hagel voorkwam. Ook kwamen er wind stoten voor van meer dan 60 km/uur. De laatste buien trokken rond 18:00 uur naar het oosten weg. Achter de buien klaarde het snel op en daalde de temperatuur naar 7 tot 8 graden tijdens de waarnemingen om 19:00 uur. Dit was tevens het minimum van deze zachte dag. De hoeveelheid neerslag in Gelderland lag tussen de 3 en 8 millimeter.
9-1 Super zachte en vrijwel droge dag
Het afgelopen etmaal was het zachtste sinds tenminste 1901. De Bilt noteerde een gemiddelde over 24 uur van 12,9 graden, een graad warmer dan op 5 januari 1957.  Het minimum werd gisteravond (8 jan.) al bereikt met temperaturen in Gelderland tussen de 8 en 9 graden. De dag verliep bewolkt en op een enkel plek viel een spat motregen. Met de matige tot soms vrij krachtige zuidwesten wind werd zeer zachte lucht aangevoerd. In de deze luchtsoort liep het kwik op naar 14,3 graden in Winterswijk-Miste. Gemiddeld kwam de temperatuur uit op 13,7 graden. In het noorden kwam de zon nog door en daar pikte Borculo ook nog een graantje van mee. Bleef het op de meeste plaatsen in de provincie zonloos, in Borculo scheen de zon nog enkele minuten.

- Extremen in Gelderland
 
8-1 Wegtrekkend frontje met in de middag opklaringen
In de loop van de nacht trok een gebied met regen van west naar oost. Het ging vrij snel over de provincie heen en in de loop van de ochtend was het al in het oosten de grens overgetrokken. Het klaarde snel op en de zon kwam er af en toe door. Bij een matige zuidwesten wind verliep de middag aardig. Tussen de minimum - en de maximumtemperatur zat maar een paar graden verschil. Lag het minimum gemiddeld rond de 7 graden, het maximum kwam uit rond de 10. Gemiddeld viel er 4 millimeter aan neerslag met een variatie tussen de 3 en 8 millimeter. 
7-1 Hoogste temperatuur in de nacht
Aflopen nacht werd de hoogte temperatuur rond middernacht bereikt, deze lag rond de 10 graden. Er vielen nog een aantal buien maar naar de ochtend toe werd het droger. Overdag overheerste de bewolking en viel er vrijwel nergens meer dan lokaal een paar millimeter want er waren ook plaatsen waar het overdag droog bleef. Overdag wed hetniet warmer dan een graad of 8 en bij een matige zuidwesten wind voelde het fris aan. De Zaterdag (6/1) en de zondag (7/1) leverde in Gelderland tussen de 10 en 20 millimeter aan neerslag op.

- Extremen in Gelderland
6-1 Rustige start, nat einde
De variatie tussen de temperatuurstanden was ook vandaag weer klein. Het kwik maakt maar een klein gangetje tussen de 8 en 11 graden. Het was in eerste instantie vrij rustig maar wel bewolkt in de ochtend. In de loop van de middag ging het regenen en dat hield tot in de avond aan. Om 19:00 uur werd tussen de 5 en 8 millimeter afgetapt en werd de hoogste temperatuur gemeten van de afgelopen 24 uur. Maar dit is nog maar een tussenstand want ook naar de waarnemingen regend het behoorlijk door en liep het kwik nog steeds op. 
5-1 In de nacht een buitje, overdag wat gespetter 
Vandaag viel er vooral in de nacht nog wat neerslag, overdag bleef het veelal bij wat gespetter. Het was een stuk rustiger dan de afgelopen dagen en met temperaturen rond de 10 graden was het goed vertoeven buiten de deur. Het bleef een zonloze dag met neerslaghoeveelheden van 0 tot 3 millimeter die vooral in de nacht vielen
4-1 Nat en somber
Het afgelopen etmaal verliep nat met zowel 's nachts als overdag wat regen. De minima lagen tussen de 6 en 8 graden en overdag liep het kwik op naar 9 tot 10 graden. De bewolking overheerste al kwam er tussendoor soms even een knipoogje van de zon door. Het was over het algemeen een natte en somberdag met een hoogste aftapping van ruim 13 millimeter in Bredevoort. Minder nat was het in Haaften met "slechts" 1,5 millimeter.

- Extremen in Gelderland

3-1 Warmtefront trekt over met wat (lichte)regen
In de afgelopen nacht was het meest droog en de temperatuur zakte naar waarden dichtbij het vriespunt. Op het vliegveld Soesterberg werd met -0,6 vorst in de weerhut gemeten. Aan de grond werd het daar -2,9 graden en daarmee was Soesterberg het koudste plekje in Nederland. In Gelderland kwamen de temperaturen 1 en 3 graden uit op de meeste plaatsen. Ruurlosebroek mat op 1,5 meter 0,9 graden als minimum. Op windluwe plaatsen kwam het eventjes tot grondvorst maar de meeste mensen zullen hier niets van gemerkt hebben. In de ochtend was er wat hogere bewolking aanwezig dat bij zonsopkomst bijzonder mooi ochtend rood opleverde. In de loop van de ochtend werd de bewolking dikker en in de middag viel af en toe wat (lichte)regen. Bij een aantrekkende zuidwesten wind liep de temperatuur overdag alleen maar op en bereikte in de late avond pas de hoogste waarden. Op het Overijsselse KNMI station Heino werd 3 millimeter afgetapt. In Gelderland lag de hoeveelheid neerslag rond de 1 millimeter. 
2-1 Aktieve buien
De afgelopen nacht in met name het noorden van het land. Lauwersoog meldde vanochtend 22 millimeter en Leeuwarden werd 11 millimeter afgetapt. Op verschillende plaatsen in het noordwesten werden harde donderklappen waargenomen. In Gelderland viel het met de hoeveelheid neerslag mee en bleef het op veel plaatsen bij een paar millimeter de afgelopen nacht. Over het etmaal lag de neerslaghoeveelheid tussen de 2 en 8 millimeter, zeddam tapte 5,5 millimeter af, Ruurlo 2,2 en Harskamp 3,0 millimeter. De minimum temperatuur daalde onder een rij heldere hemel naar 3 tot 5 graden. In de ochtend vielen al een paar kleine buitjes maar de meetse lieten gelderland nog links liggen. In de middag werden de buien actiever en trok de wind ook wat aan naar matig 4 beaufort. Ondanks de verwachting waren de buien wat minder pittig dan verwacht. De bovenlucht koelde in de middag af naar -34 graden op 5 kilometer hoogte maar tot hagelbuien is het vrijwel nergens gekomen. De maximum temperatuur kwam rond de 7 graden uit maar tijdens buien lag deze enkele graden lager. De hoeveelheid neerslag dat om 19:00 uur van de afgelopen 24 uur was in Duiven ruim 7 millimeter en in bredevoort slechts 2. De zon liet zich in de ochtend af en toe zien.

- Extremen in Gelderland

1-1 Zacht begin met veel wind, in de middag buien met onweer en hagel
Het nieuwe jaar is zacht begonnen met temperaturen tijdens de jaarwisseling tussen de 10 en 12 graden. Het was droog tijdens het afschieten van het vuurwwerk maar in de loop van de nacht viel er weer regen. De wind waaide stevig door en het koelde nauwelijks af. Bij het aanbreken van de dag lagen de temperaturen op veel plaatsen rond de 9 graden. In  de loop van nieuwjaarsdag vielen er weer een aantal buitjes. In de middag waren de buien wat actiever en kwam er onweer en hagel bij voor. Op sommige plaatsen was de weg even wit van de hagel, o.a. in Winterswijk. Tijdens de buien daalde het kwik enkel graden en daardoor werd de minimum temperatuur overdag bereikt en die lag tussen de 5 en 8 graden. De hoeveelheid neerslag lag tussen de 3 en 7 millimeter over het afgelopen etmaal. De hoogste aftappingen kwamen uit winterswijk, Elst, Geldermalsen en Hengelo met een hoeveelheid van rond de 7 millimeter. In de avond was het overal droog en waren er brede opklaringen.