Terug naar de begin pagina met het weer in Silvolde

 Actueel
 Webcam

 Weerbericht
 Weerpresentatie

 Weerpraat
 Weeroverzicht
 Weerstations
 Weergaloos
 Weerweetjes
 Weerlinks

 Weerdag
 Te koop
 Banner
 Stationinfo
 Weerdiensten

 Regiolinks
 Regioagenda
 Boertour

 Gastenboek
 Contact

reactie op de website, voor meer info klik op contact

Weerpraat 2004
Weerpraat 2004 Jan. Feb. Mrt. April Mei Juni Juli Aug. Sept. Okt. Nov. Dec.
31-1 Winderige dag met vooral regen in de middag en een toenemende wind in de avond.

Gisteravond waren er opklaringen en waren de maan en enkele sterren te zien. In de nacht was er een lage luchtvochtigheid van 40 tot 50 %. Er waaide daarbij een matige wind. De sneeuw dooide hierbij  langzaam verder weg. De minimum temperatuur lag tussen de 1 en 2 graden. De dag starte bewolkt en het was nog lange tijd droog. Rond het middag uur begon het te regenen. De gehele middag is regenachtig verlopen en bij een matige zuidwesten wind was het een herfstachtige middag. Met de zuidwesten wind werd zachte lucht aangevoerd. De temperatuur liep de dag door alleen maar op en kwam tijdens de waarnemingen uit rond de 9 graden. De meeste neerslag viel deze dag in het westen en noordwesten van het land met aftappingen van rond de 20 mm. In Gelderland lagen de hoeveelheden tussen de 4 en 10 mm. De llagste aftapping in Ulft met 3,7 mm en de hoogste in Doornspijk met 11 mm. De wind  nam in de avond flink toe en er werden rond de waarnemingen af windstooten gemeten van ruim 70 km/u.

30-1 Koude zonloze dag.
Gisteravond viel er op sommige plaatsen nog wat sneeuw maar later werd het droog. De temperatur liep op naar een paar graden boven het vriespunt. Na middernacht kwamen er opklaringen vanuit het westen maar doordat de wind nog tamelijk doorwaaide bleef het kwik boven het vriespunt. De nacht verliep droog en bij het licht worden dook het kwik in de achterhoek net onder het vriespunt. Het werd nog even glad en glibberig doordat de sneeuwresten weer bevroren. Later in de ochtend brak de bewolking wat maar de zon kon er niet goed doorkomen. Het bleef bewolkt en bij een matige zuidwesten wind was het koud en zelfs wat guur te noemen. In Groesbeek en Ruurlosebroek is in de middag nog wat motsneeuw gevallen. De maximum temperatuur kwam in de middag uit rond de 3 á 4 graden. In het westen van het land werd het 6 tot 7 graden. De neerslag aftappingen lagen tussen de 0 en en de 1 mm en dat was het beetje sneeuw van de vorige avond.
29-1 Winterse dag
Gisteravond begon het licht te sneeuwen. De temperatuur lag nog net boven het vriespunt op waarnemingshorgte maar aan de grond vroor het al. De sneeuw zorgde ervoor dat het glad werd waardoor er weer zout gestrooid moest worden om de wegen begaanbaar te houden. In de loop van de avond werd de neerslag intensiever en vormde zich een mooi sneeuwdekje. In de Achterhoek 4 tot 5 cm , maar meer naar het westen viel meer sneeuw. In Dieren werd een sneeuwdekje van circa 7 cm. Ook in het rijk van Nijmegen een sneeuwdekje van 8 cm.In de nacht werd het helder en koelde het behoorlijk af. Boven het verse sneeuwdek vroor het tussen de -3 en -5 graden. Op klomphoogte kwamen minima voor van -7 tot -9 graden. In de ochtend het een mooi aanblik van witte weilanden bij een temperatuur van rond het vriespunt. Er waren zelfs wat opklaringen waarbij soms de zon te zien was. In de ochtend is het op de meeste plaatsen droog gebleven maar elders in het land vielen pittige buien. In het noorden van het land passeerde een echte Polar-Low. De wind begon aan te trekken en het ging steeds harder te waaien. Gedurende enige tijd was er sprake van een echte sneeuwjacht. Op het KNMI station in Nieuw-Beerta werd een windvlaag van 100 km genoteerd. In het noorden ontstond een sneeuwdek tussen de 10 en 12 cm. In de middag lag het kwik rond + 2 graden en dooide het op veel plaatsen. Het begon ook nog te sneeuwen maar het sneeuwdek groeide niet echt meer aan.  In de avond was er nog een sneeuwdekje over van 2 cm in Borculo. Elders lag er ook nog sneeuw maar de dooi zette door. De wind was onderhand aangetrokken naar windkracht 4 tot 5 bij een temperatuur van + 1 graden. De neerslag van het afgelopen etmaal lagen tussen de 4 en 9 mm. 
28-1 Sneeuw
Gisteravond viel in het westen van de provincie al wat sneeuw, later ook in het oosten. Het bleef bij een buitje en doordat de temperatuur nog boven het vriespunt lag was de sneeuw spoedig verdwenen. Later werd het helder en daalde het kwik aan het begin van de nacht 1 tot 2 graden onder het vriespunt. Later nam de bewolkking toe en ging het licht sneeuwen. In de ochtend leverde dat een winters aanblik op. In het oosten van het land lag tussen de 1 en 2 cm sneeuw meer naar het westen toe werden sneeuwhoogtes gemeten van 3 á 4 cm. In de ochtend waren de laatste buitjes naar het oosten weggetrokken en werd het overal droog. Het bleef bewolkt bij een temperatuur die net boven het vriespunt lag. In de loop van de ochtend vielen weer de eerste sneeuwbuitjes, van licht tot matig. Het was echter allemaal van korte duur. In de middag waren er een aantal felle opklaringen en kwam de zon er nog door. In het westen van de provincie werd ruim 2 uur zonneschijn gemeten terwijl in het oosten op de meeste plaatsen de zon minder dan een uur scheen. De temperatuur lag in de middag tussen de 1 en 4 graden. De hoogste waarden werden behaald in Steenderen met 3,7 graden en in Arnhem met 4 graden. De hoeveelheid neerslag die afgetapt werd lag tussen de 2 en 5 mm.
27-1 Veel bewolking met een beetje zon in de middag
Gisteravond na de waarnemingen klaarde het steeds verder op en rond middernacht was het op veel plaatsen zelfs onbewolkt geworden. De temperatuur haalde hierbijde lagste waarde en lag 1 tot 2 graden onder het vriespunt. In de loop van de nacht nam de bewolking weer toe maar neerslag is er niet gevallen. In de ochtend was er veel bewolking waarbij de temperatuur rond het vriespunt lag. De bewolking bleef zich lange tijd handhaven maar aan het begin van de middag kwam er soms even een waterig zonnetje door. De temperatuur liep in het westen op naar zo'n 4 graden waarbij in de middag enkele buitjes vielen. In het oosten bleef het kwik tussen de 1 en 2 graden hangen. De wind was over het algemeen zwak, eerst noordoost en in de middag zuidwestelijk. In de avond vielen er voor en tijdens de waarneimingen een paar winterse buitjes met (mot)sneeuw en soms wat hagel.   
26-1 Veel bewolking met in het oosten een beetje zon. 
Gisteravond na de waarneming trokken de laaste buitjes de grens over en werd het overal droog. In de loop van de avond brak de bewolink wat en daalde de temperatuur ook snel. In de eerste helft van de nacht klaarde het steeds meer op en koelde het af tot onder het vriespunt. Er onstond al snel op diverse plaatsen mist en het werd wat schampig door bevriezing van natte weggedeelten. In de loop van de nacht kwam er weer wat bewolking opzetten en liep het kwik weer op. De temperatuur maakte een op en neergaande bewging omdat het de ene keer weer at opklaarde en de andere keer de bewolking aanwezig was. Aan het begin van de dag was er vooral in gebieden waar water aanwezig was nog mistig. De mist was dicht tot zeer dicht met zichten van 50 tot 100 meter, o.a in Terwolde en Doornspijk. In de loop van de ochtend
loste de mist in het oosten snel op en probeerde de zon er later door te komen. Elders was de mist wat hardnekkiger en werd de zon niet gezien. Bij weinig wind uit meest oostelijke richting werd het in de Achterhoek 3 tot 4 graden. In het westen van de provincie kwam het kwik amper aan de 2 graden overdag. Neerslag is er in de nacht en overdag niet gevallen. 
25-1 Opklaringen met soms wat zon en een enkele (winterse)bui
Gisteravond en in de nacht waren er opklaringen afgewisseld door wolkenvelden en viel er tevens lokaal zo nu en dan een beetje neerslag.  Het kwik daalde tot rond het vriespunt op de koudste plekken. De dag verliep ook met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De zon scheen zo nu en dan maar soms viel er lokaal weer een buitje waarbij soms wat hagel aanwezig was. In Doetinchem en omgeving was er zelfs een hagelbui van ruim een kwartier. Op enkele andere plaatsen viel ook ijsregen. In de Achterhoek viel lokaal de meeste neerslag, in Winterswijk-Miste en Zieuwent viel 6 mm en in Lichtenvoorde werd 4 mm afgetapt. Gemiddeld viel er zo'n 2 mm in Gelderland. Bij een zwakke tot soms matige zuid tot zuidwesten wind liep het kwik op naar circa 6 graden.  
24-1 Tegenvallende dag voor het oosten.
Gisteravond werd de bewolking steeds dikker maar voordat het zover was kwam het op een enkele plaats waar het nog helder was de temperatuur dicht of net onder het vriespunt. In de loop van de nacht liep de temperatuur onder de steeds dikker wordende bewolking op naar cira 1 tot 2 graden in de vroege ochtend. In het westen viel lichte regen dat langzaam richting het oosten trok. In het oosten was het echter nog koud en viel de neerslag in de vorm van ijsregen, maar op enkele plaatsen waren ook sneeuwvlokken gevallen. Later ging de winterse neerslag over in natte sneeuw of regen. De temperatuur kwam in het oosten van Gelderland nog dicht bij het vriespunt uit maar steeg langzaam toen winterse neerslag overging in regen. In de loop van de middag trok de laaste neerslag naar het oosten weg. In het westen was onderhand de temperatuur opgelopen naar 6 tot 8 graden. In het oosten en noordoosten bleef het nog lange tijd nevelig en kil bij een temperatuur van circa 1 graden. Pas in de namiddag kwamen de opklaringen ook de liemers en de achterhoek binnen. Zachte lucht was hierbij aanwezig en de temperatuur liep daarna alsmaar op naar 2 -3 graden. In het westen en midden van de provincie was het de zelfde tijd tussen de 4 en 5 graden, o.a in Dieren, Brummen, Doesburg en Arnhem was dit het geval. De neerslaghoeveelheden vaieerden van van 1 mm in Terborg en Ulft tot 4 mm in Arnhem.
Op de kaartjes is goed te zien hoe het weerbeeld vandaag verliep. In het oosten begon pas rond de waarnemingen om 19:00 uur de bewolking te breken.
23-1 Lenteachtig
Gisteravond viel er op enkele plaatsen nog wat natte sneeuw of wat lichte (ijs)regen. In de tweede helft van de avond was het vrijwel overal droog. De minimum temperatuur bleef onder de bewolking op de meeste plaatsen in de nacht net boven het vriespunt. De ochtend begon bewolkt maar gaande weg begon de bewolking te breken en kwam de de zon er door. In de middag was het ook vrij zonnig en bij weinig wind liep de temperatuur op naar circa 5 graden. In de namiddag kwam de eerste bewolking vanuit het westen opzetten. Het is de gehele dag droog gebleven en met circa 7 uur aan zonneschijn was het lenteachtig..

 

 

 

 

Niet overal was het zonnig zoals op de satellietfoto is te zien echter in het overgrote deel van Gelderland was het goed vertoeven. Met circa 7 uur aan zonneschijn en een zwak windje was het zelfs lenteachtig te noemen.

22-1 Bewolkte dag met in de loop van de middag wat winterse neerslag
Gisteravond na de waarnemingen klaarde het nog heel even wat op en kwam het kwik op veel plaatsen nog onder het vriespunt. In de Achterhoek ging het kwik het verste naar beneden. In Meddo werd het -3,3 graden. In het westen van de provincie ging het minder hard omdat daar al bewolking aanwezig was. In de loop van de avond werd het overal bewolkt en liep de temperatuur weer langzaam op. Ook de nacht verliep bewolkt maar aan het eind van de nacht begonnen er wat kleine gaatjes in het wolkendek te vallen. In de ochtend kwam er geen verandering in het weerbeeld al werd langzamerhand de bewolking wel weer dikker. In de loop van de middag viel er wat winterse neerslag in het westen van de provincie. O.a in Dieren kwamen sneeuwvlokken naar beneden en tegen de avond dwarrelde er ook wat sneeuw naar beneden elders in de provincie. Na de sneeuw viel er soms ook wat ijsregen maar de neerslaghoeveelheid stelde net als van de sneeuw niet veel voor.Al met al hadden we een waterkoude dag waarbij de temperatuur opliep naar circa 2 graden. De wind was hierbij matig uit zuidoostelijke richting. 
21-1 Vrij zonnige dag
Gisteravond en in de nacht was het overwegend bewolkt en waren er maar enkele opklaringen. Het kwik schommelde op de meeste plaatsen rond het vriespunt. Bij het krieken van de dag was de bewolking en vroor het licht. De minima lagen rond de - 2 graden op het platteland en rond het vriespunt in de bebouwde kom. Overdag beleefden we een mooie winterdag . Er waren wat wolkenveldjes aanwezig maar de zon overheerste want er werd tussen de 6 en 7 uur aan zonneschijn gemeten. De temperatuur liepin de loop van de dag maar langzaam op. Bij een noord tot noordoosten wind werd het 2 tot 3 graden. Neerslag is er deze dag in Gelderland niet gevallen.
20-1 Wisselend bewolkt met wat zon.
Gisteravond regende het soms nog even flink door en vielen er weer de nodige mm in de regenmeters. Rond muddernacht trok de laatste regen naar het zuiden weg. De temperatuur was nog steeds opgelopen en lag in de eerste helft van de nacht rond de 8 graden. De rest van de nacht was het bewolkt maar wel droog waarbij de temperatuur licht daalde naar circa 3 á 4 graden in de ochtend. De dag verliep wisselend bewolkt met soms wat zon erbij. De temperatuur lag rond de middag op een graad of 5 maar daalde daarna langzaam naar 2 tot 3 graden in de vroege avond. De wind was vandaag eerst matig uit noord, noordoost. Later op de dag zwakte deze af tot zwak en soms was het zelfs windstil. Bij de etmaalaftappingen was Arnhem de topper met 12 mm, de rest van de plaatsen zat tussen de 6 en 8 mm 
19-1 Verregende dag
Na zonnige uren van gisteren was het vandaag een zeer slechte dag. Er was bewolking en het regende vrijwel de gehele dag. De temperatuur die aan het begin van de nacht nog rond het vriespunt lag liep daarna alleen maar op. In de ochtend lag het kwik in Gelderland tussen de 1 en 3 graden. In het zuiden van het land viel nog wat natte sneeuw elders was het alleen maar regen.  De hoogste waarden werden tijdens de waarnemingen behaald, daarbij lag de temperatuur tussen de 6 tot 7 graden. Overal is neerslag gevallen maar het meeste had het westen en noordwesten van de provincie. In Doornspijk werd 15 mm afgetapt en in het oosten viel de heft van deze hoeveelheid. In de Achterhoek en Liemers  lag de etmaalneerslag tussen de 6 en 8 mm.
18-1 Droge dag met in de middag vrij veel zon
Gisteravond na de waarnemingen regende het nog even licht door. Spoedig werd het droog en dat is in de nacht op de meeste plaatsen ook zo gebleven. De wind draaide naar noordelijke richtingen en was eerst nog vrijkrachtig. In de loop van de nacht werd de wind wel minder maar bleef over het algemeen nog matig waaien. Het koelde op veel plaatsen tot dicht bij het vriespunt af maar door de wind was er alleen op sommige beschutte plaatsen sprake van lichte vorst. Aan het eind van de nacht viel er een enkel gaatje in het wolkendek, maar de opklaringen zetten niet door en ook de ochtend verliep nog grotendeels bewolkt. Aan het eind van de ochtend begonnen de opklaringen breder te worden en in de middag klaarde het steeds verder werd het prachtig zonnig. De wind was onderhand afgenomen tot zwak en dat maakte het met de zon erbij nog een mooi stukje middag van. De temperatuur kwam in de middag rond de 2 graden uit. De wind was in de middag weer meer westelijk en in de avond zuidwest. Na zonsondergang vroor het op veel plaatsen weer licht het was windstil en de bewolking nam weer toe.
17-1 Droge start, in de middag langdurig regen.
Na een nacht waarin het soms wat licht regende of motregende liep de temperatuur onder de bewolking alleen maar op en lag in de ochtend tussen de 4 en 6 graden. De ochtend verliep op de meeste plaatsen droog maar rond het middaguur begon het te regenen  In de middag was het bewolkt en viel er enige tijd lichte regen of motregen. Er waren ook enkele momenten dat het wat droger was. De wind zwakte in de middag langzaam aan af en draaide naar het noorden. De temperatuur daalde in de middag en het mimum van deze dag werd in de namiidag behaald en lag rond de 4 graden. De hoeveelheid neerslag die afgetapt werd lag tussen de 3 en 8 mm. 
16-1 Veel wind en regen.
In de afgelopen nacht was het wisselend bewolkt en heeft het soms licht tot matig geregend. De temperatuur was voor middernacht al op het laagste niveau en liep daarna alleen maar op. In de vielen er bij het aanbreken van de dag nog een paar fikse buien. Later waren er enkele opklaringen en kwam de zon er ook nog even door, maar meer als een kwatier zonneschijn is er nergens geweest in Gelderland. De temperatuur liep op naar rond de 7 graden. Rond het middag uur werd er nog wat onweer waargenomen in o.a Aalten, Doetinchem en in Silvolde. In de middag werd het regenblik echt losgetrokken. Het was een komen en gaan van buien waarbij de regenmeter op een aantal plaatsen tot de nok gevuld werd. In Ulft en Silvolde viel overdag zo'n 20 mm maar er waren ook plaatsen waar de neerslag overdag onder de 10 mm bleef. Met de hoeveelheid van deze dag kwam het maandtotaal tot heden op de natste plaatsen al dicht bij de 100 mm uit. De west tot zuidwesten wind nam in de loop van de dag toe tot vrijkrachtig, waarbij tijdens buien windstooten voorkwamen tussen de 70 en 80 km/u.Aan de kust bij Vlissingen werden windstoten gemeten van 100 km/u.
Een aantal plaatsen met hun neerslagaftapping om 19:00 uur in mm: Arnhem 15,9  Borculo 13,8  Bredevoort 17,0  Brummen 13,6  Doetinchem17,6  Dichteren 16,5  Doornspijk 12,2  Duiven 15,5  Gaanderen 20,0  Lichtenvoorde 15,0  Meddo 14,5   Miste 17,5   Ruurlosebroek  12,4  Silvolde 24.8  Steenderen 13,6  Terborg 19,0  Terwolde 21,0  Ulft 25,7   Zieuwent 17,8
15-1 Droge dag
Gisteravond na de waarnemingen regende het nog even door. Later op de avond en rond middernacht viel er ook nog wat (natte)sneeuw. De temperatuur daalde tot dicht bij het vriespunt in de eerste helft van de nacht en liep daarna weer langzaam op. Aan het begin van de nieuwe dag lag het kwik rond de 4 graden. De dag verliep wisselend bewolkt met opklaringen en wat zonnige momenten. In de loop van de dag werd de bewolking dikker maar het bleef de gehele dag vrijwel droog. De temperatuur lag in de middag rond de 6 graden. De etmaalaftappingen lagen tussen de 4 en 10 mm en dat was de neerslag die in de avond en begin van de nacht viel
14-1 Aardige start met een nat einde
Gisteravond waaide het eerst nog flink en viel er hier en daar nog een bui. In de loop van de nacht klaarde het op en was het overal droog. De dag begon wisselend bewolkt met zonnige momenten. Het was op de meeste plaatsen droog en dat is het tot een eindje in de middag ook zo gebleven. De bewolking was onderhand wel toegenomen en in de namiddag kwam er weer aardig wat water naar beneden. Het is  onderhand overal goed te zien dat er de laatste dagen veel neerslag is gevallen. Natte akkers en volle sloten zijn het resultaat want gemiddeld is er al 50 mm neerslag gevallen in de eerste 14 dagen van het nieuwe jaar. De zuidwesten wind was matig tot vrij krachtig met soms wat windstoten tijdens een bui. De temperatuur daalde in de middag alleen maar en het minimum van deze dag werd in de late midag behaald. De maximum temperatuur was van de avond ervoor. De hoeveelheid neerslag over de laatste 24 uur lag gemiddeld rond de 10 mm en tijdens de waarnemingen om 19:00 uur was het nog niet droog. .  
13-1 Onstuimig en nat
De afgelopen nacht verliep bewolkt waarbij de temperatuur rond de 5 graden lag. In de nanacht ging het licht regen maar waren er later ook weer enkele opklaringen. Aan het begin van de dag was het soms tijdelijk even droog. Echter de lucht was zeer onstabiel en er vielen in de loop van de ochtend weer buien met o.a in Borculo met hagel. De wind die over het algemeen matig was trok soms aan tot vrij krachtig. De rest van de dag regende het zo'n beetje door al waren er soms enkele droge momenten met opklaringen. De zon kwam er soms door maar veel stelde het niet voor. In de loop van de middag nam de wind fors toe en werden in de namiddag windstoten gemeten die lagen tussen de 70 en 80 km/u. De hoeveelheid regen was onderhand ook aardig opgelopen en liep aan het eind van de dag in de dubbele cijfers. Het werd met de stevige westen wind en de natigheid die er viel een onstuimige dag. 
Een aantal plaatsen met hun neerslagaftapping om 19:00 uur in mm: Apeldoorn 12,8  Arnhem 14,9  Borculo 12,2  Bredevoort 11,1  Brummen 12,2  Dieren 14,5  Doesburg 12,0  Dichteren 16,3  Doetinchem 16,6  Doornspijk 5,4  Duiven 17,8  Gaanderen 14,5  Lichtenvoorde 13,8  Meddo 12,4  Meddo 14,5 Miste 13,0  Ruurlosebroek 12,9  Silvolde 11,3  Steenderen 14,6  Terborg 13,0  Ulft 10,8  Westendorp 13,0  Winterswijk 13,0  Zieuwent 6,6
12-1 Heldere start gevolgd door regen in de middag
Gisteravond was het tijdelijk droog maar in de tweede helft nam de bewolking toe en viel er regen. Tussendoor was er op een enkele plek ook hagel aanwezig en kwam onweer voor. Later klaarde het weer wat op en is er in de nacht vrijwel geen neerslag meer gevallen. De temperatuur daalde naar circa 4 graden in de ochtend. De dag begon vrijwel onbewolkt maar al spoedig kwam er bewolking opzetten. In de ochtend is het droog gebleven maar in de middag regende het licht tot matig. Bij een afnemende wind die waaide tussen zuidwest en zuidoost werd het overdag ruim 6 graden. De meeste neerslag viel in het zuiden van het land, in Gelderland kwamen de hoogste aftappingen uit de Achterhoek met in Silvolde en Ulft 11 mm. 
11-1 Veregende dag, temperatuur in vorm
Het was gisteravond nog lange tijd droog maar in de tweede helft van de avond viel er een klein beetje nattigheid. In de tweede helft van de nacht viel er wat meer neerslag en in de vroege ochtend ging het gestaag regenen. De temperatuur liep in de nacht alleen maar op en lag in de ochtend rond de 10 graden.  Later was het tijdelijk wat droog maar langzaam aan viel er weer wat neerslag tot een eind in de middag regend het licht tot matig. In het zuiden was er tijdens buien in de middag ook nog onweer aanwezig en waren er divers verticale ontladingen. Windstoten en neerslag die het zicht tot enkele honderden meters beperkte. In de tweede helft van de middag waren er opklaringen en waren er mooie wolkenpartijen te zien. De zon kwam er ook nog even bij maar scheen nergens meer dan circa 15 minuten. De temperatuur liep op naar 10 - 11 graden, het was dus uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar. Het was de dag door winderig met soms windstoten van 50 tot 60 km/u. 
Een aantal plaatsen met hun neerslagaftapping om 19:00 uur in mm: Arnhem 10,4  Borculo 11,2  Bredevoort 9,5  Brummen 9,6  Dieren 11,9  Doesburg 10,3  Doetinchem 10,3  Dichteren 10,1  Duiven 8,5  Gaanderen 11,8  Lichtenvoorde 11,7  Meddo 11,4  Miste 11,4  Ruurlosebroek 11,2  Silvolde 12,7  Steenderen 10,0  Ulft 12,5  Westendorp 10,7    
10-1 Rustig weer met veel bewolking
Gisteravond vielen er nog enkele regenbuien maar in de loop van de avond werd het droog en klaarde het wat op. De nacht verliep wisselend bewolkt, het bleef droog bij een enkele opklaring. Het koelde af naar 3 á 4 graden. De dag verliep over het algemeen grijs en het bleef de gehele dag droog. Er waren wel wat opklaringen waarbij op een enkele plaats de zon er nog doorkwam maar op veel plaatsen bleef het bij een waterig zonnetje. De temperatuur kwam bij een zwakke tot matige zuid tot zuidwesten wind op 5 tot 6 graden uit. De hoeveelheid neerslag lag tussen de 1 en 4 mm en was van de afgelopen avond.
9-1 Grijs en nat
De nacht verliep grotendeels droog maar in de vroege ochtend passeerden er een paar buitjes. Het was met 4 tot 5 graden een zachte nacht. Aan het begin van de ochtend waren er enkele opklaringen en was er soms even een waterig zonnetje te zien. Later in de ochtend en middag overheersde de bewolking en vielen er geregeld wat buitjes. In de namiddag waren de buien wat heviger en dat leverde vooral in de oostelijke helft van de provincie lokaal nogal wat neerslag op. De grootste etmaalaftapping was in Winterswijk-Miste met ruim 9 mm. De temperatuur kwam bij een matige meest zuidelijke wind  rond de 7 graden uit. 
Een aantal plaatsen met hun neerslagaftapping om 19:00 uur in mm: Arnhem 3,3  Borculo 3,6  Bredevoort 5,6  Brummen 1,6  Dieren 4,9  Doesburg 4,9  Doetinchem 5,2  Dichteren 4,7  Duiven 2,8  Gaanderen 4,2  Lichtenvoorde 5,3  Meddo 5,3  Miste 9,2   Ruurlosebroek 2,4  Silvolde 5,5  Terborg 4,8  Ulft 6,3  Westendorp 5,0     
8-1 Waterkoud
Gisteravond passeerde er nog even een korte en lichte regenbui, maar daarna begon het op te klaren en tot aan middernacht was het vrij helder. De nacht verliep wisselend bewolkt en daalde de temperatuur tot rond 3 graden en was het een beetje nevelig. De ochtend verliep met veel bewolking maar er was soms ook wat ruimte voor de zon. In de middag nam de bewolking toe en in de tweede helft van de middag ging het regenen. Het was onderhand met een matige zuid tot zuidoosten wind tamelijk waterkoud geworden. Neerslag van betekenis is er echter niet gevallen want die lag rond de 3 mm. De maximum temperatuur lag overdag rond de 6 graden. 
7-1 Grijs met lokaal een buitje
Gisteravond vielen er aan het begin van de avond lokaal nog een paar buitjes o.a in de Achterhoek viel een beetje maar ook in het westen van de provincie was het vochtig. Daarna werd het droog en klaarde het op en werd het nog vrij helder. In de loop van de nacht kwam er wat sluierbewolking opzetten. Het koelde aardig af vanaf dat het helder was geworden. De temperatuur lag rond middernacht rond de 8 graden en liep terug naar 2 tot 4 graden in de vroege ochtend. Op beschutte plaatsen kwam het kwik op klomphoogte op een enkele plaats onder het vriespunt. Bij het aanbreken van de dag was het bewolkt en nevelig. In het noordoosten van het land kwam de zon er nog een uurtje door. In de Achterhoek was alleen een waterig zonnetje te zien rond het middaguur. De rest van de dag werd de bewolking weer dikker en viel er soms wat moteregen in het noordelijk deel van Gelderland. De maxima liepen van daag op naar 7 tot 8 graden. Maar de hoogste waarden werden gisteravond behaald als men meet volgens de richtlijnen van het VWK, want toen lag het kwik rond de 8 - 9 graden. De wind was vandaag over het algemeen zwak en waaide tussen west en zuidoost. De meeste neerslag die er werd afgetapt was van de avond ervoor, overdag is er niet veel gevallen. De aftappingen lagen tussen een paar tienden en 3 mm aan neerslag.
6-1 Nat en grijs
De afgelopen 24 uur verliep over het algeem nat en grijs. De laagste temperatuur werd aan het begin van de nacht behaald en lag rond de 3 tot 4 graden. De temperatuur beef tot de ochtend zo'n beetje op het zelfde niveau. In de ochtend steeg de temperatuur langzaam verder door en viel er net als in de nacht soms wat motregen. In de middag was het duidelijk natter, geruime tijd viel er lichte regen, motregen of matige motregen en pas rond de waarnemingen werd het droger en waren er op sommige plaatsen opklaringen. Ook werd de maximum temperatuur om 19:00 uur gemeten die door was gestegen naar rond de 8 graden. De wind was over het algemeen matig uit zuid tot zuidwestelijke richting. De neerslaghoeveelheid lag tussen de 5 en 8 mm in Gelderland.  Het noordelijke deel van het land viel een paar mm meer en naar het zuiden toe viel over het algemeen wat minder.
5-1 Grijze dag
Gisteravond was het overwegend bewolkt waarbij er af en toe wat zeer lichte regen of motregen viel, maar soms brak de bewolking een beetje en kwam de maan even zwakjes tevoorschijn. In de nacht waren er weinig opklaringen en bleef het kwik onder het wokendek ruim boven het vriespunt. De minima lagen tussen de 2 en 4 graden. De dag verliep grijs en vochtig al was er wel een streepje zon in het westen van Gelderlanden werd nog een klein uurtje zonneschijn gemeten. De maximumtemperatuur tussen de 3 en 6 uit. De koude lucht liet zich vandaag nog maar moeilijk verdrijven en was in de avond net de grens gepasseerd. Tijdens de waarnemingen waren in het westen van de provicie de hoogste temperaturen. De wind was vandaag meest zwak en kwam eerst uit westelijke richtingen, in de middag uit zuid, zuidoost. De neerslaghoeveelheid lag rond de 1 mm. 
4-1 IJzel
Afgelopen nacht trok een front met regen en ijzel richting het oosten. Echter voordat het zover was daalde de temperatuur in Gelderland tot 3 á 4 graden onder het vriespunt en viel er eerst nog sneeuw. In Gelderland werd op veel plaatsen een sneeuwdekje gemeten van zo'n 1 cm.   In de ochtend werd de sneeuw echter vrij snel vanuit het westen door aanvoer van zachtere lucht vervangen door regen. Het KMNI had een weeralarm uitlaten gaan want tussen de regen en de sneeuw in zat een zone waarin de neerslag in de vorm van ijsregen of ijzel viel. Dat leverde op uitgebreide schaal gladheid op en dat zorgde op de weg nogal voor ongemak. In den lande waren diverse aanrijdingen door gladde wegen en dat leverde vooral veel blikschade op. De temperatuur liep snel op in de ochtend en rond de middag was het gedaan met de galdde wegen in Gelderland. Het kwik was onderhand opgelopen naar zo'n 2 graden. In de middag waren er opklaringen maar viel er som ook nog wat regen en daarmee verdwenen ook de laaste sneeuwresten. Tegen de avond was het overal weer groen en lag het kwik tijden de waarnemingen tussen de 4 en 5 graden. De neerslaghoeveelheid lag tussen de 1 en 3 mm.  
3-1 IJsdag
Voor het eerst in dit winterseizoen is de temperatuur de grens van strenge vorst gepasseerd in Nederland. Het kwik zakte op de Rotterdamse luchthaven Zestienhoven tot -10.4 graden. De grens van strenge vorst ligt bij -10.1 graden. De lage temperatuur werd bewerkstelligd onder een heldere hemel en een laagje sneeuw. In het oosten en noordoosten bleef het op de meeste plaatsen bij lichte vorst, hier was juist een gebrek aan sneeuw en een helder hemel om het kwik onderuit te laten gaan. In het zuidwesten van Gelderland kwam de temperatuur uit rond de - 6 graden. In de Achterhoek kwam het kwik tusen de -4 en -5 graden uit. In de ochtend begon de bewolking weer een beetje te breken, maar echt zonnig werd het niet. Hogere bewolking zorgde dat de zon slechts zwak kon schijnen en daardoor werd in Gelderland maximaal een half uur aan zonneschijn gemeten. De wind draaide in de loop van de dag van noordoost naar zuidoost in de avond. Bij een zwakke tot matige wind bleef  het kwik op de meeste plaatsen net onder het vriespunt. Veel amateurs hebben vandaag de eerste ijsdag kunnen noteren dit jaar.  
Een aantal plaatsen met hun minimumtemperatuur:

 

2-1 Koude zonnige en droge winterdag
Gisteravond waren er soms kleine opklaringen en was de maan en soms wat sterren te zien. In het westen van de provincie was meer bewolking en daar viel soms nog wat motsneeuw. De ochtend begon met enkele opklaringen waarbij na zonsopkomst de laagste temperaturen werden behaald. De minma lagen rond de -4 in o.a Doornspijk en rond de -3 in de Achterhoek. Later in de ochtend kwam de zon erdoor en deze is bijna de gehele dag blijven schijnen ondanks dat er wat sluierbewolking was. Het kwik bleef de gehele dag onder het vriespunt. Echter gisteravond na de waarnemingen lag het kwik nog boven het vriespunt en daarom kon men vandaag op de meeste plaatsen niet van een ijsdag spreken. In Gelderland had Doornspijk wel een ijsdag net als veel pltsen in de noordelijke provincies. Meetbare neerslag in de vorm van sneeuw is er niet gevallen de afgelopen 24 uur.  
1-1 Jaarwisseling droog, overdag grijs met in de middag (mot)sneeuw
Rond middernacht tijdens het afsteken van het vuurwerk was het wisselend bewolkt. De temperatuur lag rond of net iets onder het vriespunt. Bij een matige zuidoosten wind was het een koud begin van het nieuwe jaar. In de eerste helft van de nacht haalde de temperatuur de laagste waarden en vroor het  tussen de 1 en 2 graden. In de loop van de nacht begon de hoeveelheid hogere bewolking duidelijk toe te nemen en inde ochtend viel de eerste sneeuw in het westen van het land. In de ochtend was het in Gelderland grijs en bewolkt maar in het westen sneeuwde het soms matig. Op nieuwjaarsdag wordt door de echte liefhebbers een nieuwjaarsduik gedaan in de Noordzee. Voor het eerst in 36 jaar viel er tijdens deze happening ook sneeuw. De temperatuur lag in de ochtend rond het vriespunt en liep bij een matige zuid tot zuidoosten wind langzaam op. Rond de middag viel ook in het westen Gelderland de eerste sneeuw, later kwamen ookandere delen van de provincie aan de beurt. Was in het westen en zuidwesten een sneeuwdekje ontstaan van 3 tot 6 cm in het oosten bleef het alleen bij wat wit worden van de stoepen en bomen en struiken. Het stelde allemaal niet zo veel voor en dat was ook goed te zien aan de hoeveelheid neerslag die afgetapt werd tijdens de waarnemingen. De hoeveelheid varieerde van <0,1 tot 0,5 mm. Het kwik kwam overdag tussen de 1 en 2 graden uit. Het was dan nieuwjaarsdag met een Sneeuwdag maar wel één met een kleine s