Terug naar de begin pagina met het weer in Silvolde

 Actueel
 Webcam

 Weerbericht
 Weerpresentatie

 Weerpraat
 Weeroverzicht
 Weerstations
 Weergaloos
 Weerweetjes
 Weerlinks

 Weerdag
 Te koop
 Banner
 Stationinfo
 Weerdiensten

 Regiolinks
 Regioagenda
 Boertour

 Gastenboek
 Contact

reactie op de website, voor meer info klik op contact

Lezing Jacob Kuiper
 Lezing op de weerdag 12 mei 2007 door Jacob Kuiper (KNMI)
Extreem weer
in Nederland en elders op de wereld

Het lijkt wel of de natuur steeds vaker van slag is, stormen, sneeuwval, hitte en overstromingen, keer op keer wordt het dagelijkse nieuws er door bepaald. De afgelopen maanden sprongen wel heel erg in het oog. De zware storm in januari 2007, vier weeralarmen binnen een anderhalve maand, de warmste herfst in 300 jaar en meteen daarop de zachtste winter sinds de metingen begonnen!

Ook de enorm hete juni en julimaanden in 2006 en vervolgens de extreem natte augustus trokken veel media-aandacht. Augustus leverde een enorm aantal waterhozen, die bijna dagelijks door de weermannen en weervrouwen op televisie werden getoond. Maar  er gebeurde meer. Heel bijzonder was natuurlijk de zware sneeuwval in noordelijk Nederland en de recordlage temperaturen in maart 2005. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de opmerkelijke sneeuw die op 25 november 2005 het hele wegverkeer op de Veluwe en in Oost-Nederland lam legde.

Ook in het buitenland was het af en toe goed raak. De superwarme zomer van 200, de hitte leidde in Frankrijk tot meer dan 15000 extra sterfgevallen. Terwijl in de zomer van 2004 verzengende bosbranden Spanje en Portugal teisterden, waren het de overstromingen in het Alpengebied die daar de aandacht trokken. Florida werd dat jaar maar liefst vier keer getroffen door een zware wervelstorm. Ook Japan kreeg een recordaantal typhonen te verwerken. In 2005 kwamen in het Atlantische Oceaangebied maar liefst 28 orkanen en tropische stormen tot ontwikkeling, nooit eerder had men dat gezien. In 2006 was er echter een heel laag aantal orkanen, hoe kan dat nu weer worden verklaard? Klimaatverandering, broeikaseffect, al snel worden deze begrippen erbij gehaald om de weerextremen te doorgronden. Of dat altijd terecht is, is de vraag.

Een aantal van deze gebeurtenissen gaan we nog eens nader bekijken. Het zijn zaken die vaak zeer opmerkelijk in beeld zijn gebracht.

Ik hoop u op 12 mei aanstaande een boeiende presentatie te kunnen brengen, tot dan.

Jacob Kuiper

Speciale weerdag-aanbieding en verloting

Van veel zaken die ook in de lezing worden getoond is door de presentator een boek samengesteld.

Dat boek, getiteld Extreme Natuur, 144 pagina’s met meer dan 200 kleurenfoto’s, geeft een boeiend totaaloverzicht en zal op de bijeenkomst voor geďnteresseerden beschikbaar zijn met een heel speciale “weerdag-korting”.

Ook de voorgangers van Extreme Natuur zijn op de weerdag beschikbaar. ’t Weerzien 2002-2003, Wat een Weer, en Weergaloos Nederland worden ook tegen een speciale prijs aangeboden.

Wilt u alvast meer informatie of het register van deze boeken op internet bekijken dan is dat o.a. te vinden op www.weerboek.nl.

Daarnaast wordt een grote verloting georganiseerd met een aantal bijzondere prijzen.

Over de presentator:
Jacob Kuiper is sinds 1978 werkzaam op het KNMI. Vanaf 1991 werkt hij als hoofdmeteoroloog bij de sectie luchtvaartmeteorologie in de Centrale Weerkamer van het KNMI in De Bilt. Naast het schrijven van boeken over weer- en sterrenkundige zaken is hij een groot liefhebber van tuinieren, fotograferen, ballonvaren, wintersporten en het reizen naar verre streken als er daar bijvoorbeeld bijzondere dingen gebeuren, zoals een zonsverduistering of extreme weergebeurtenissen.