Terug naar de begin pagina met het weer in Silvolde

 Actueel
 Webcam

 Weerbericht
 Weerpresentatie

 Weerpraat
 Weeroverzicht
 Weerstations
 Weergaloos
 Weerweetjes
 Weerlinks

 Weerdag
 Te koop
 Banner
 Stationinfo
 Weerdiensten

 Regiolinks
 Regioagenda
 Boertour

 Gastenboek
 Contact

reactie op de website, voor meer info klik op contact

Weerweetjes 2002
Weerweetjes 2002 
2005 2004 2003
27 december, de kerstdagen zacht verlopen.
De afgelopen kerstdagen verliepen erg zacht in Nederland. Op veel plaatsen werd het zachter dan 10 graden en in het zuiden werd het plaatselijk zelfs 13 graden gemeten. Dit waren net geen recordwaarden, want in 1974 verliepen de beide feestdagen nog zachter. Dat jaar werd het in De Bilt op zowel de eerste als tweede kerstdag 12 graden en in het zuiden werden kwikstanden van 14 graden gemeten. De warmste kerstdag ooit in De Bilt was op 25 december 1997. Die dag werd het 12,8 graden.
24 december, Een witte kerst zeldzaam
Een witte Kerst is in Nederland een zeldzaamheid. Officieel spreekt het KNMI van een witte Kerst als er op beide dagen in De Bilt een gesloten sneeuwdek gemeten wordt. Dat was voor het laatst het geval in 1981. De afgelopen 100 jaar was Kerstmis in Nederland daardoor slechts 7 keer wit. In onze regio valt echter veel vaker sneeuw met de Kerst. Zo verliep vorig jaar de Tweede Kerstdag deels wit en ook in de jaren 90 viel er regelmatig sneeuw.
10 november, Kil weer
In de winter is het soms waterkoud of kil. Het gaat daarbij om een hoge luchtvochtigheid, veel bewolking en het is koud. Het kan dan heel rustig of zelfs windstil zijn, maar vaak staat er ook een stevige wind bij. We hebben ermee te maken wanneer een lagedrukgebied op ons afkomt. De wind wakkert dan, afhankelijk van zijn koers, aan uit richtingen tussen zuid en oost.
26 oktober, Grote zuidwester-storm
Nederland is zondag getroffen door één van de zwaarste oktoberstormen in meer dan 90 jaar. Afgaande op uurgemiddelde windkracht kwam IJmuiden uit op windkracht 11 (zeer zware storm). Het uurgemiddelde windsnelheid bedroeg 111 km/uur, in 1911 (30 september/1 oktober) stond er op Hoek van Holland 108 km/uur. De maximale windstoten kwamen aan de kust uit op ruim 140 km/uur (Vlissingen 148, IJmuiden 140), in oktober zijn in het verleden alleen in 1967 en 1987 (de grote Engelse storm) toppers tot 144 km/uur gemeten: eveneens op IJmuiden. Wat opviel was de windkracht in het binnenland (zelfs Maastricht meldde voluit westzuidwesterstorm) en er waren orkaanvlagen  in het oosten. Op de vliegbasis Twenthe werd een schuiver van 126 km/uur gerapporteerd en dat verklaart ook waarom het bomenbestand zo zwaar te lijden heeft gehad van het windgeweld. Het is voor Nederland als geheel (in het noordoosten viel het gisteren wel mee) de zwaarste storm  geweest sedert 25 januari 1990. Die storm alsmede de stormen van januari 1976, april 1973 en november 1972, hadden een veel grotere impact op de samenleving omdat ze veel langer aanhielden.
13 oktober, Lage temperaturen
De afgelopen dagen was de temperatuur laag, maar het echte winterweer laat toch nog even op zich wachten. De winter was echter niet ver weg. In Noordoost-Duitsland lag de middagtemperatuur maar net boven het vriespunt en in Berlijn en omstreken sneeuwde het enige tijd. De vroegste sneeuw ooit van het seizoen in Nederland werd gemeld op 13 oktober 1975. Een groot deel van het land werd toen bedekt door een laagje sneeuw en enkele centimeters.
10 oktober, Wanneer is het schraal- en wanneer is het guur weer 
Schraalweer: Er is weinig of geen bewolking,  de temperatuur is lager dan normaal, de relatieve luchtvochtigheid is laag en er staat een stevige wind boven land tenminste windkracht 4 
Guur weer: Er is veel bewolking,  er is veel wind met boven land windkracht 5 of meer,  een hoge relatieve luchtvochtigheid, er vallen vaak ook nog geregeld buien. 
De termen guur- en schraalweer worden vooral in de winter gebruikt 
1 oktober,  Bladeren beginnen te verkleuren.
In de herfst verkleuren bladeren van loofbomen van kleur. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de afname van het aantal uren zonneschijn. Door minder zon en lagere temperaturen neemt de productie van bladgroenstoffen af. Hierdoor verkleurt het blad. Daarna wordt een kurkachtige stof aangemaakt die zorgt dat de steel van het blad van de tak afgesloten wordt en het blaadje gemakkelijk van de boom valt.
23 September, Wanneer begint de herfst ?
Maandag 23 september om 6:55 uur begint volgens de kalender de astronomische herfst. De zon staat dan precies boven de evenaar, waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. De astronomische herfst begint meestal op 23 september. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat de baan van de aarde geen cirkel is en we eens in de vier jaar een schrikkeljaar hebben. In het begin van de 20e eeuw viel de eerste herfstdag enkele keren zelfs op 24 september, het laatst in 1931.
8 Augutus, zware buien in de zomer
In de zomer zijn de buien vaak zwaarder dan in de winter. De reden hiervoor is makkelijk te verklaren. De hoeveelheid regen die uit een bui valt, wordt namelijk bepaald door de gemiddelde temperatuur in de wolk. Hoe kouder het is, des te minder vocht kan de wolk bevatten. Aangezien de temperatuur in de zomer natuurlijk hoger is dan in de winter, kunnen wolken in de zomer dus veel meer regendruppels produceren. Maar de hogere temperatuur veroorzaakt nog een tweede effect. De wolken weten ook meer energie uit de warmte te halen en worden daardoor veel hoger. In de zomer zijn ze soms 12 km hoog, in de winter zelden meer dan 8. De extra 4 km produceert ook extra regen.
 
4 Augusutus, wind en waterhozen waargenomen
Zondagmiddag werden boven de Wadden enkele waterhozen waargenomen. Lichte hozen komen in ons land vrijwel jaarlijks voor. Hozen boven water het meest in augustus en dan boven de Waddenzee. Wanneer de temperatuur van het water aardig op temperatuur is en er koude lucht in hogere luchtlagen aanwezig is, dan onstaan gemakkelijk waterhozen. Ze ontstaan dus als de lucht in een klein deel van de buienwolk snel opstijgt waardoor een rotatie in de aangezogen lucht ontstaat.
31 Juli  Zware buien verklaart
In de zomer zijn de buien vaak zwaarder dan in de winter. De reden hiervoor is makkelijk te verklaren. De hoeveelheid regen die uit een bui valt, wordt namelijk bepaald door de gemiddelde temperatuur in de wolk. Hoe kouder het is, des te minder vocht kan de wolk bevatten. Aangezien de temperatuur in de zomer natuurlijk hoger is dan in de winter, kunnen wolken in de zomer dus veel meer regendruppels produceren. Maar de hogere temperatuur veroorzaakt nog een tweede effect. De wolken weten ook meer energie uit de warmte te halen en worden daardoor veel hoger. In de zomer zijn ze soms 12 km hoog, in de winter zelden meer dan 8. De extra 4 km produceert ook extra regen.
22 juli Aardbeving in Nederland
Bij het Duitse Alsdorf, net over de grens bij Kerkrade, vond in de ochtend om 7:45 uur een aardbeving plaats met een kracht van 4,9 op de schaal van Richter. Veel Nederlanders zijn opgeschrikt door een serie lichte trillingen van de aarde. Ze waren het gevolg van een aardbeving waarvan het epicentrum lag tussen Kerkrade en het Duitse plaatsje Alsdorf, enkele kilometers Duitsland in. De beving vond plaats op een diepte van naar schatting tien kilometer en had een kracht van 4,9 op de schaal van Richter. De trillingen zijn in vrijwel geheel Nederland, een groot deel van België en het westelijk deel van Duitsland gevoeld. In Duitsland ontstond behoorlijke schade aan auto’s en gebouwen. Schoorstenen vielen om, in woningen ontstonden scheuren en auto's raakten beschadigd door vallende dakpannen. In Nederland was de schade veel minder groot. In het gebied rond Heerlen en Kerkrade kwamen ruim tien meldingen binnen van ontzette schoorstenen en dakkapellen en scheuren in muren. Persoonlijke ongelukken deden zich voor zover bekend niet voor. Wel kwamen bij de meldkamer van de politie in Maastricht diverse telefoontjes binnen van Limburgers die door de trillingen uit hun bed waren gevallen. 
Hondsdagen 19 Juli t/m 18 Augustus
De tijd van de hondsdagen is een zomerperiode waarin het weer vaak erg warm en broeierig kan zijn. De combinatie van hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid maakt dat het geregeld benauwd aanvoelt en onweersachtig is.  Het weerbeeld tijdens de Hondsdagen is trouwens in enkele gevallen onstabiel. Vandaar ook de weerspreuk behorend bij Sint Margriet dat op 20 juli valt;  “Regent het op Sint-Margriet, dan zes weken regen dat het giet.” De hondsdagen werden in de Romeinsetijd ook wel beschouwd als de droogste tijd van het jaar. Heel dikwijls wordt in deze tijd het topje van de zomer bereikt. Maar als het weer in de 'Grote Hond-periode' wisselvallig is dan herstelt het zich vaak moeilijk. De benaming 'hondsdagen' is ontleend aan de hondsster Sirius. De hondsster is in de ochtendschemering zichtbaar op onze breedte tussen 19 Juli en 18 Augustus. De naam hondsdagen komt ook uit de tijd toen er nog geen koelkasten bestonden want het eten bedierf sneller en het werd dan vaak aan de hond gevoerd.
Schaapscheerderskou
Zomerweer in juni houdt zelden de hele maand stand. Meestal draait de wind na de eerste zomerse of zelfs tropische dagen van zuid naar noordwest of noord. Daarmee stroomt aanzienlijk koelere lucht uit het Noordzeegebied Europa binnen. Zo'n weersomslag van warm en zonnig in koel en somber weer is in juni niet ongewoon. Vooral rond het midden van de maand moeten we het vaak bezuren. Schaapscheerders maakten vroeger van deze grijze koele periode gebruik om de schapen te scheren, vandaar de benaming schaapscheerderskou. Meestal houdt dat koele en sombere weer wel enkele dagen aan, zodat de kale huid van de schapen niet blootgesteld wordt aan de felle junizon.
21 juni langste daglichtperiode, zomer begint om 15:24 uur
In juni bereikt de zon de hoogste stand en staat ze ook het langst boven de horizon op het noordelijk halfrond. Wordt de zon niet gehinderd door bewolking, dan kan ze in het noorden van Nederland maximaal zo'n 17 uur schijnen. In Zuid-Limburg is het wat korter, maar ook nog 16,5 uur. Toch zijn er ook jaren dat de zon zelfs in deze tijd van het jaar amper schijnt. Dat gebeurde bijvoorbeeld 25 jaar geleden toen er bijna een week lang (van 15 tot en met 21 juni) amper zonneschijn was. Uiteindelijk werd juni 1977 ook één van de somberste juni-maanden van de eeuw.
Tropische dag 
Als de temperaturen boven de 30 graden uitkomen ! Wordt die grens overschreden dan noemen we dat een tropische dag. Gemiddeld komen er 2 tot 4 tropische dagen per jaar voor, waarvan meestal 1 in de maand juni  Om een warme periode een hittegolf te mogen noemen is echter meer nodig dat twee warme dagen. Het moet 5 dagen achtereen minimaal 25 graden worden waarvan ook nog eens 2 van 30 graden of meer. 
Mei temperaturen
Mei en juni zijn vaak de mooiste maanden van het jaar, tenminste wat de natuur betreft. Alle struiken en bomen lopen uit en veel planten staan in bloei. Alles is in deze tijd van het jaar nog mooi lichtgroen, later in de zomer wordt het langzaam alweer minder. Vaak is warmte in het voorjaar goed te verdragen. De zon kan het kwik overdag flink opstuwen, maar in de nachten koelt het meestal behoorlijk af. In juli en augustus is het tijdens warme perioden vaak vochtiger en blijft de temperatuur ook in de nachten hoog, zodat de warmte in de huizen blijft hangen. De laatste vier jaar zijn we in mei erg verwend wat het weer betreft. We hadden drie meimaanden die veel te warm waren. Alle drie staan in de top tien van warmste meimaanden van de 20ste eeuw:
Mei top tien van de Bilt 1901 - 2000
1.  1992  15.6 2.  1947   15.1 3.  1998   14.9 4.  2000  14.7 5.   1917  14.7
6.  1989  14.6 7.  1988   14.4 8.  1993   14.3 9.  1999  14.2 10. 1937  14.2
21 mei de eerste officiële zomerse dag in 2002
De temperatuur is dinsdagmiddag (21-5) in De Bilt opgelopen tot 25,0 graden. Daarmee heeft ook het KNMI de eerste zomerse dag van het jaar geboekt. Een zomerse dag is in de meteorologie een dag met een maximumtemperatuur van 25,0 graden of meer. Eerder al, op 16 en 17 mei werden ook in het zuiden zomerse temperaturen gemeten. Mei levert normaal 2 zomerse dagen op, maar soms zijn het er veel meer. In 1999 begon op 5 mei een serie van twaalf zomerse dagen, een nieuw record. Het vorig record was een ononderbroken serie van 7 zomerse dagen in mei 1998. In 1992, toen we de warmste mei in zeker honderd jaar beleefden leverde de hele maand mei 12 zomerse dagen op, een aantal dat dus ook in 1999 is gehaald.        bron K.N.M.I.
Pinksteren 2002
Pinksteren valt bijna altijd tussen half mei en half juni. Normaal gesproken is dat de meest zonnige tijd van het jaar. Niet verwonderlijk dus, dat het met Pinksteren vaak fraai en warm weer is. In de vorige eeuw werd het met Pinksteren 42 keer warmer dan 20 graden en 16 keer daarvan ook nog warmer dan 25 graden. Helaas was het beeld de afgelopen jaren wat minder goed, vooral vorig jaar. Op eerste Pinksterdag 3 juni moesten we toen genoegen nemen met een maximumtemperatuur van 12 graden. De meest slechte Pinksteren ooit, was waarschijnlijk die van 26 en 27 mei 1860. Een zware storm trok toen over Nederland die enorme schade aanrichtte. In die tijd bestond er nog geen weersverwachting en deze Pinksterstorm bracht de toenmalig KNMI-directeur Buys Ballot op het idee stormwaarschuwingen uit te gaan geven.
Wanneer beginnen de seizoenen in 2002?
Seizoen Meteorlogisch Astronomisch
Lente 1 maart 20 maart 20.16 uur
Zomer 1 juni 21 juni 15.24 uur
Herfst 1 september 23 september 6.55 uur
Winter 1 december 22 december 2.14 uur